Să mai vedem și Schengenul din ochiul nostru

Poate că trebuie să ne și privim nițel în oglindă înainte să ne plângem că se uită bănuitor alții la noi.

Consiliul JAI – adică miniștrii de Justiție și Afaceri Interne – din UE ar putea discuta la începutul lunii decembrie aderarea României și Bulgariei la Schengen. Formal, există o recomandare în acest sens a Consiliului UE, mai multe rezoluții votate de Parlamentul European, care nu au însă decât valoare simbolică, acte de bunăvoință, practic, dar există și opoziția unor partide de guvernare sau care controlează majoritățile guvernamentale din cel puțin două țări – din Olanda, după cum prea bine știm și, mai noi, și din Suedia. Iar asta pune sub un mare semn de întrebare aderarea României la Schengen, pe care o așteptăm încă de la aderarea la Uniunea Europeană.

Acum, sigur că e frustrant și enervant că ni se refuză această aderare, care ar fluidiza mult tranzitul de mărfuri prin țara noastră, de pildă, că n-ar mai sta tirurile cu orele sau zilele prin vămi, ca să nu mai vorbim de sentimentul că suntem și noi egali cu toți ceilalți europeni, până la urmă, când trecem granița.

Evident că susțin aderarea României la Spațiul Schengen, nicio discuție aici, dar poate că trebuie să ne și privim nițel în oglindă înainte să ne plângem că se uită bănuitor alții la noi.

Adică, știți, guvernele României insistă de ani de zile că țara aceasta îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderare, și că Justiția funcționează liber, fără control politic – dar, nu vă supărați, cine se pregătește să închidă acum câteva mii de dosare penale de corupție, delapidare, abuz, hoție din bani publici, dacă nu Justiția română?

Nu discut decizia CCR prin care scapă de răspunderea penală atâția suspecți, probabil că, din punct de vedere strict legal, în sensul literei legii, decizia nu e contestabilă în niciun fel – dar cine e vinovat că aceste mii de inculpați, care sunt acuzați că au provocat prejudicii de sute de milioane de euro, n-au fost judecați cu celeritate și procesele au tot trenat, ani după ani, până când, iată, faptele s-au prescris în masă? Nu carecumva un asemenea dezastru judiciar, că altfel nu-i putem spune, nu este altceva decât o demonstrație a corupției profunde din statul român, a lipsei de voință politică pentru reformarea Justiției astfel încât corupții să nu mai șerpuiască afară din anchete printr-o sumedenie de portițe lăsate deschise prin diverse legi?

Cine face legile acestea șvaițer, dacă nu politicienii care se declară indignați că alții văd șmecheria și nu se lasă păcăliți?

Cât despre criteriile tehnice de siguranță la frontiere, poate așa o fi, nu știu, că nu sunt specialist, dar cum se poate explica, de pildă, că timp de 4 ani, între 2016 și 2020, toate TIR-urile care au intrat sau au ieșit din România, în special cele de marfă, au fost verificate doar vizual de vameșii și polițiștii din punctele rutiere de frontieră ale României, deoarece – sanchi – în 2016 toate cele 15 scanere de la granițe, folosite pentru verificarea autovehiculelor au devenit inoperabile, iar Autoritatea Vamală Română nu a reușit să le înlocuiască? Asta ce mai e?

„Cu un scanner performant se poate vedea ușor dacă într-un transport de cereale, spre exemplu, sunt ascunse pachete de țigări sau droguri. În condițiile actuale, tot ce se poate face este ca Poliția de Frontieră să obțină informații că într-un anumit TIR se află droguri sau țigări și atunci să dispună verificarea amănunțită a mărfii din autocamion” – a explicat pentru Europa Liberă un șef de punct vamal. Altfel, la noroc.

Și-atunci, despre ce Schengen vorbim? Granița cu Ucraina, contrabandă cu țigări, alcool, stupefiante, orice – 4 ani, controale la noroc.

Am mai vorbit despre scandalul ăsta cu cele 15 scannere nefuncționale. Au fost cumpărate cu 2,5 milioane de euro bucata, și o bună parte din fonduri au fost asigurate, la vremea respectivă, de Banca Mondială sau Comisia Europeană. Au mers ce-au mers, după care s-au oprit în 2016 pentru că statul român nu cumpărase și… mentenanță pentru aceste sisteme. Și nici n-a mai reușit să ia. 4 ani la rând.

E ca și cum v-ați cumpăra o mașină și ați abandona-o după ce se termină benzina, că umplerea rezervorului tot mentenanță se cheamă.

Și cu asta, basta, echipamentele au fost abandonate. Acum se folosesc câteva scannere mobile, de mică putere, cu termoviziune unele dintre ele, care sunt eficiente cât pot fi ele de eficiente. Fiscul a cerut finanțare de la Comisia Europeană – din nou – pentru cumpărarea altor 19 scannere performante, dar procedura asta va dura, evident.

Ca atare, iată numai două exemple la care ar trebui să ne gândim un pic înainte să-i acuîăm pe olandezi și suedezi și cine-o mai fi că nu sunt tocmai entuziasmați să primească România în Schengen. Desigur că nici ei nu-s perfecți – cine e – dar când vine vorba de corupție și complicitate a sistemului cu rețelele infracționale, ei bine, s-o spunem p-a dreaptă, România are ce lecții să dea.

Articol din categoria: ACTUALITATE

24 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    In primul rand aderarea la Schengen este un joc politic pentru multe state. Olanda si Suedia joaca aceasta carte deoarece au esuat in partea politicilor de migratie, respectiv este nevoie de o distragere a atentiei. Si la nivel politic politicienii sunt identici oriunde in lumea asta si vor cauta sa-si maximizeze sansa. In fond asta e jocul si cred ca prima noastra greseala este ca nu-l intelegem si nu-l putem juca. Nu-i asa ca ne-am grabit sa ratificam aderarea Suediei la NATO nu?!
    In al doilea rand pentru a adera la Schengen trebuiesc indeplinite niste cerinte tehnice, cerinte pe care le cam indeplinim. La asta mai trebuie adaugat faptul ca nu exista in lumea asta granita sigura sau stat in care sa nu existe coruptie. Chiar la momentul in care vorbim prin Rotterdam sau Antwerpen au mai intrat niste vapoare cu cocaina aduse de fratii nostri albanezi de prin Columbia(vezi documentarul the economist). De asemenea prin Olanda mai sunt omorati jurnalisti pe strada daca sunt incomozi, respectiv oamenii aia de bine sunt cumparati cum trebuie de mafia din zona Balcanilor de Vest. Pe langa asta la nivel de coruptie cred ca suntem de acord amandoi ca Rusia a cumparat la bucata oameni ce au decis destinele Europei in ultimii 20-30 de ani. Din pacate a fost nevoie de un razboi sa ne arate fata nasoala a Europei de Vest si anume: coruptia exista si acolo doar ca la alt nivel.
    Si cand pui toate lucrurile cap la cap si vezi cum functioneaza treaba iti pui evident intrebarea care este diferenta intre noi si ei? Pai sa fim sinceri cam nici una si mai mult societatea romaneasca cam da lectii de ce inseamna comunitate si organizare de prea multi ani in fata celor din vest. Protestele la OUG 13, modul in care am primit refugiatii ucrainieni si mai ales cum cautat sa rezolvam aceste chestii arata ca suntem un pic mai buni fata de restul. Ca avem bubele noastre este ceva normal, dar romanii,bulgarii si croatii merita sa fie pe deplin integrati in Europa.

    12
    22
    • #2 Comentariu nou

      Cred ca nu ați înțeles nimic din articolul d-lui Petreanu, problema la noi e ca infracționalitatea, mafiotismul cu corupția adiacenta se fac cu complicitatea sistemului, asta ca să nu zicem ca e politica de stat. Din asta rezida gravitatea situației și dacă ar fi vorba doar de admiterea în Schengen nu ar fi chiar atât de grav, dar e vorba ca ne macină atât de mult din toate punctele de vedere încât ne îndepărtăm vizibil de UE.

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      1. Folosești argumentul corupției din vest pentru a justifica coruptia din România.
      Cu ce te ajută?
      2. Folosești admiterea în NATO a Suediei ca monedă de schimb pentru a exporta corupția autohtonă în UE.
      Deja ai trecut de la justificare la impunere.
      Crezi că asta este un argument decisiv?
      3. Dacă ai ajuns să compari România cu vestul și să ieși pe plus te incadrezi perfect in retorica Kremlinului care lupta pentru desatanizarea occidentului.
      Ești sigur ?

      Este foarte puțin probabil că îți poți asuma o misiune civilizatoare așa cum clamezi atâta timp cât respectarea regulilor lumii civilizate ți se pare opțională.
      Este evident că pe fondul unei educații precare ai făcut deja o alegere de care nu ești conștient.

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      @Varahil
      Situatia este foarte simpla, insa ne place s-o complicam. Concret pentru a intra in Schengen trebuie indeplinite niste criterii tehnice, respectiv celelalte tari trebuie sa accepte in unanimitate tara nou intrata. La nivel de criterii tehnice Romania le indeplineste de vreo 10 ani. Cu toate acestea exista pretentii fata la noi mai mari fata de pretentiile pe care anumite state le au fata de sine. Mai precis Olanda,Suedia,Belgia sunt in acest moment coplesite de ceea ce inseamna crima organizata fix in zona granitei si atentie mare au descoperit si ei ca cica se ia spaga acolo. Las niste linkuri mai jos pentru cine e interesat.
      @Plain Sight
      Coruptia exista peste tot si este inutil sa credem ca putem avea coruptie 0 in aceasta lume. Nu justific coruptia din Romania, aratand ca exista si in alte state occidentale ci pur si simplu am o problema cu ipocrizia. Concret daca statele care vin si spun ca noi avem o problema in aceste domenii, nu ar avea si ele probleme as accepta situatia. Insa cand vad ca nici ele nu au rezolvat mizeria interna si vezi doamne de vina pentru aceste probleme am fi noi, incep sa am o problema.
      A doua chestie foarte importanta este ca odata cu izbucnirea razboiului din Ucraina relatiile intrenationale intra intr-o paradigma mai dura. Concret se merge fix pe logica tranzactionala de tipul mie ce-mi iese. Erdogan si alte puteri o cam inteleg si o aplica fix cum le vine manusa. A nu se intelege ca am ceva cu vreo tara, doar ca modul in care se face politica externa s-a schimbat din 24 februarie 2022. Si chestia pare ca autoritatile de la Bucuresti fie nu o inteleg, fie o ignora rezultatul fiind fix modul in care cetateanul roman este tratat prin diverse colturi internationale.
      Foarte pe scurt daca toate statele care stramba din nas nu ar avea problemele pe care Romania le are as spune foarte bine este vina noastra. Insa ultimii ani ne-au aratat ca lucrurile nu stau asa. Categoric Romania are multe bube pe care trebuie sa si le rezolve insa de bine de rau tara evolueaza si incep lucrurile sa se schimbe. Locul Romaniei este in Europa integrata complet in acest spatiu.

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      Si pentru ca am uitat sa pun linkuri la comentariu anterior o sa le las in acesta:
      1. https://www.youtube.com/watch?v=4itF-rsJKt0&ab_channel=DWDocumentary -> Cum Olanda are niste probleme cu mafia din zona drogurilor.
      2. https://www.youtube.com/watch?v=CsH152NE9Ak&ab_channel=TheEconomist -> Cum a ajuns Antwerpen principala poarta de intrare a cocainei.
      3. https://www.youtube.com/watch?v=WjZrY44T0rI&ab_channel=SBSDateline -> Cum Malmo(al treilea oras din Suedia) are un pic problema cu violenta,crima organizata.

      0
      0
    • #6 Comentariu nou

      @Asdad2005
      Cunosc prea bine narativul argumentele logica și retorica cu care operezi.
      Dacă nu ți-ai dat seama că te incadrezi in tiparele argumentative ale regimurilor autoritare pe care le dai ca exemplu puteai să-ți dai seama din comentariul meu cât de incompatibil

      0
      0
    • #7 Comentariu nou

      …este acest tipar cu normele societății occidentale.

      0
      0
    • #8 Comentariu nou

      @Asdad2005
      Nu ar trebui să fie greu de înțeles că nu este posibil să gândești ca în Rusia și să trăiești ca în Occident.
      Se pare că tu nu ai înțeles…
      Explicațiile le găsești aici:
      https://www.petreanu.ro/scrisori-din-rusia-marchizul-de-custine/

      0
      0
  2. #9 Comentariu nou

    Pe plan intern s-a pus o miză politică foarte mare pe admiterea în spațiul Schengen deși nu s-a făcut nimic practic pentru acest lucru.
    Argumentele politicienilor români sunt pe de o parte jalnice, iar pe de altă parte periculoase.
    1. Argumentul principal este îndeplinirea condițiilor tehnice de 11 ani, ceea ce în mod evident nu mai e cazul in prezent.
    Faptul că ne referim la modul de organizare al punctelor vamale și la dotări este irelevant cu atât mai mult cu cât partea tehnică este nefuncțională, iar organizarea este supusă arbitrariului și influenței politice care este prevalentă în toate instituțiile statului.
    2. S-a abuzat în mod aberant de narativul conform căruia merităm să fim admiși în spațiul Schengen, acest aspect subiectiv nefiind criteriu de admitere.
    3. Mulți politicieni au adoptat poziții extrem de contondente cu privire la subiectul admiterii în spațiul Schengen trecând de la milogeală la amenințări uitând că rolul lor este să găsească soluțiile practice utile scopului.
    4. Politica românească suferă de o amnezie comparabilă fie cu demența fie cu schizofrenia. Admiterea în UE este acceptată sub rezerva integrării supuse Mecanismului de Cooperare și Verificare. MCV-ul este un criteriu esențial în a proba funcționarea corespunzătoare a statului fără de care niciun criteriu tehnic nu poate garanta securitatea spațiului economic social și politic european.
    5. Europarlamentarii români nu înțeleg esența regulilor în lumea civilizată și aceasta este o evidență ce nu poate fi trecută cu vederea.
    6. Politica românească este evident toxică pentru propriul popor, iar reverberațiile acesteia provoacă în întreaga uniune efecte concrete ce nu pot fi neglijate.
    7. În chestiunea admiterii în spațiul Schengen, etichetarea criticilor aduse puterii ca poziționări antiromânești este incompatibilă cu asumarea responsabilității de a exercita puterea în mod democratic și se aseamănă izbitor cu retorica regimurilor autoritare.

    În esență vorbim despre opacitatea și inadaptabilitatea României, ca stat, la regulile lumii civilizate ceea ce este un pericol ce trebuie semnalat de câte ori și cât timp este nevoie până la remediere.
    MCV-ul și admiterea în spațiul Schengen rămân singurele instrumente de evaluare și control al acestei stări de fapt.

    6
    2
  3. #10 Comentariu nou

    Hai că ai dat-o cu oiștda-n gard ca Irimia! Păi ai zis că vrei în Schenghen și apoi apeși tot felul de butoane…! Desigur că nu trebuie să ne supărăm ca văcarul pe sat și să nu mai controlăm nimic la vămile vestice, dar nici să fim proștii de serviciu! Desigur va fi un eșec total, dar asta e! Vinele sunt cît casa din partea tuturor.
    Cît despre cei care tot arată că nici noi nu suntem mai breji, i-aș băga la defăimarea țării, dacă o mai fi în legislația actuală o așa prevedere, și i-aș pune să scaneze cu mîna tirurile din vămi! Că canale nu se mai fac!

    2
    11
    • #11 Comentariu nou

      In teorie societatii romanesti in ansamblul ei nu prea ii pasa ca suntem sau nu in Schengen. Si spun asta pentru ca in subiecte sensibile si cu oarecare priza la public oamenii s-au mobilizat si au facut ceva. Miza Schengen pentru romanul de rand este 0 deoarece problemele sunt un pic altele:inflatie,facturi la energie, doar ca sa dau un exemplu.
      Cu toate acestea o acceptare a Romaniei in spatiul Schengen ar muta prim planul catre reusite si nu spre esecurile avute de actuala clasa politica. Reala problema este ca actuala clasa politica plus elitele din societate nu stiu cum sa gestioneze intreaga situatie si mai mult nici nu cred ca stiu ce inseamna spatiul Schengen.
      In rest trebuie sa fim onesti cu noi si sa acceptam ca avem multe probleme pe care trebuie sa le rezolvam. Insa nu strica sa fim un pic obiectivi si sa realizam concret ce putem face si ce nu putem face. Categoric Romania poate rezolva o mare parte din problema coruptiei daca se doreste, respectiv imbunatatirea procesului de justitie. Insa nu cred ca vom putea controla pe deplin granitele oricat de mult si-ar dori unii sau altii acest lucru. Si spun asta deoarece acest subiect este problematic pentru toti actorii implicati care descopera ca si pe la ei prin tara se poate da o spaga.

      0
      0
  4. #12 Comentariu nou

    Hai că ai dat-o cu oiștea-n gard ca Irimia! Păi ai zis că vrei în Schenghen și apoi apeși tot felul de butoane…! Desigur că nu trebuie să ne supărăm ca văcarul pe sat și să nu mai controlăm nimic la vămile vestice, dar nici să fim proștii de serviciu! Desigur va fi un eșec total, dar asta e! Vinele sunt cît casa din partea tuturor.
    Cît despre cei care tot arată că nici noi nu suntem mai breji, i-aș băga la defăimarea țării, dacă o mai fi în legislația actuală o așa prevedere, și i-aș pune să scaneze cu mîna tirurile din vămi! Că canale nu se mai fac!

    1
    9
  5. #13 Comentariu nou

    Diferenta dintre Romania si tarile occidentale e simpla:
    – in Romania legislatia este modificata sa permita (echivalent cu incurajarea) coruptiei
    – la ei legislatia nu permite, dar poate aplicarea legii nu este suficient de puternica.

    Rezulta ca la ei ai sansa sa ai corectitudine, pe cand la noi se incurajeaza contrariu.

    Sa ascunzi aceasta mizerie vorbind de antiromanism, arata doar jigodismul politicienilor nostri, care vor sa aiba dreptul sa ne fure legal. Ei sunt adevaratii antiromani.

    8
    1
  6. #14 Comentariu nou

    Să fiu olandez get-beget, o clipă n-aș fi fost de acord cu intrarea în UE (darămite Schengen) a țărilor din Est 😝
    Când am plecat în afara la studii (și apoi la lucru), a trebuit să trec prin niște filtre, documente, aplicații, drept de ședere și viza de lucru. Acel proces asigura că nu se umplea peste noapte țara respectivă (UK) de “elemente mai putin dorite”. Și așa aveau ei pleava lor autohtonă din belșug, le mai trebuia și “overflow”.

    Pe principiul vaselor comunicante, daca deschizi larg valva intre doua vase, se crează un vârtej până se atinge echilibrul. Soluția este să deschizi valva ușurel, controlat.

    Acum, pe de alta parte, nu știu ce mare “sculă” de control fac ăia la vama din vest, pentru că mie îmi dau impresia că-s foarte selectivi. Uneori îmi cer actele, alteori nu (îți fac semn cu mâna sa treci). Și dacă le dai actele, uneori doar își arunca un ochi peste si ți le înmânează imediat. Așadar, la fel de bine ar putea să desființeze acea vama.

    4
    1
  7. #15 Comentariu nou

    Coruptia occidentala nu sufera comparatie la nivel calitativ sau cantitativ cu coruptia sistemica si poleiala de justitie si democratie promovata de puterea din Romania in toate ramurile ei.

    Doi, exista tari de rangul unu si de rangul doi in EU si oriunde in lume. Este in firea lucrurilor si nu e nimic iesti din comun, blamabil sau neplacut in asta atata vreme cat iti accepti conditia si incerci sa obtii maximul din pozitia in care esti.

    Romania a fost este si va fi o tara de rangul doi.

    Asta inseamna ca va trebui mereu sa munceasca mai mult, sa dovedeasca mai mult, sa plateasca mai mult (sub o forma sau alta) ca sa aiba si sa pastreze accesul la civilizatia si binefacerile cladite in sute de ani de efort si investitie (incl. rapt imperialist uneori) de natiunile de rang unu care au adus lumea la nivelul unde se afla azi si pe care unii saraci intelectual, financiar, istoric si civilizational incep sa-l conteste pe principiul „daca nu putem avea toti acces la frumosul creat de voi pentru ca asa credem noi ca ni se cuvine, atunci mai bine luptam sa impingem pe toti inapoi la nivelul nostru: plugul cu boi si lingura de lemn” (vezi aici incl contestarea ordinii mondiale bazate pe dominatia mondiala a occidentului initiata de unii ale caror societati inca se zbat in feudalism).

    Articolul Dlui Petreanu expune o situatie paradoxala: avem sculele dar nu avem sistemul, oamenii si nici vointa de a le folosi nu doar in litera dar si in spiritul legii la care am achiesat atunci cand ne chioraiau matele de foame si pofteam la bucatele de la masa celor mari.
    Acum, dupa ce ne-am astamparat foamea jinduim si la o invitatie in salon, la un trabuc si un coniac.
    Doar ca gazdelor nu prea le-a placut ca in vreme ce mancam cu degetele si ne stergeam cu maneca am strecurat subtil in buzunar argintaria de pe masa.
    In ciuda fetelor zambitoare si a entuziasmului pe care le afisam in timpul discutiei initiate de gazde in jurul mesei si cu care intentionam sa le adormim vigilenta.

    O metafora lunga pentru a spune simplu:
    1. Nu musti mana care te hraneste.
    2. Nu te c*ci unde mananci.
    3. Fara mosteniri, talente deosebite sau inteligenta peste medie, va trebui sa transpiri mai mult ca ceilalti ca sa ai parte de aceleasi lucruri frumoase.

    🙂

    3
    3
  8. #16 Comentariu nou

    Degeaba ai condiții tehnice îndeplinite, dacă personalul care deservește aparatura este coruptibilă și nu doar că este coruptibilă ci este coruptă de-a binelea, vezi băieții care strângeau banii în găleată. Dar nu doar vameșii și polițiștii de frontieră sunt corupți ci întregul sistem judiciar, ca să rămânem la cazul de mai sus mulțumită sistemului judiciar au scăpat băieții basma curată.
    Revenind la aderare la spațiul Schengen, dacă ar fi să fim corecți, noi cei care trăim în țară și cunoaștem amploarea fenomenului de corupție, putem spune că nu ar trebui să intrăm.
    Pe de altă parte nici alții care deja sunt în spațiul Schengen nu sunt mai breji ca noi, vezi Grecia, Ungaria etc. deci nu ar fi o tragedie chiar așa de mare să intrăm. Eu dacă aș fi doamna UE aș lăsa România să intre în spațiul Schengen dar aș trimite vreme de 3 ani vameși și polițiști de frontieră la toate granițele noastre și problema s-ar rezolva. Cum noi putem trimte pompieri și ei pot trimite vameși.
    Problema aderării este una politică și noi nu avem politicieni capabili să facă lobby și nu-i condamn pe politicieni, din păcate ei sunt ca noi (chiar dacă mulți nu vor fi de acord cu asta :))

    3
    1
  9. #17 Comentariu nou

    Cred ca nu ați înțeles nimic din articolul d-lui Petreanu, problema la noi e ca infracționalitatea, mafiotismul cu corupția adiacenta se fac cu complicitatea sistemului, asta ca să nu zicem ca e politica de stat. Din asta rezida gravitatea situației și dacă ar fi vorba doar de admiterea în Schengen nu ar fi chiar atât de grav, dar e vorba ca ne macină atât de mult din toate punctele de vedere încât ne îndepărtăm vizibil de UE.

    4
    1
  10. #18 Comentariu nou

    O noua dovada ca nu suntem pregatiti. Sunt Clujean si imi este rusine. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/un-roman-a-declansat-o-alerta-pe-aeroportul-din-liverpool-din-bagajul-lui-curgea-sange-2152409. Cum a fost posibil? Cum a trecut acest bagaj de control?

    0
    0
    • #19 Comentariu nou

      Carnea congelata este permisa in bagajul de cala si bagajul de mana.

      0
      0
    • Rusine? De ce? Pentru ca ne-am învatat sa mâncam carne cu gust si dorim macar de sarbatori sa o facem?
      Traiesc de peste 30 in strainatate si nu cunosc un singur strain sa nu-i placa ce aduc eu din Romania! Ar aduce si ei daca ar putea si nu le-ar fi frica ca nu de „civilizati” nu aduc ci de frica! Daca vrei sa-i vezi cat de civilizati sunt si sa nu ti mai fie rusine ca esti roman uita-te la ei cand ajung prin lume la un bufet cu autoservire; poti jura ca sunt din Sudan sau Eritea!

      0
      0
    • #21 Comentariu nou

      Carne poti duce pt consumul propriu… (>2 kg tre ceva etichete) dar in cazul de fata rusinea ar trebui sa vina din lipsa etansarii ei. Adica sa ajungi sa colorezi cu sange alte bagaje…

      0
      0
  11. Prea ne-am convins singuri ca nu suntem buni de nimic! Pai toate drogurile din vest, toata marfa de contrabanda inainte sa intram noi in UE pe unde intra la ei? Nu are Schengen cu granita sau vama bine organizata nici cea mai mica tangentă! Este o „pârghie” prin care vestul ne poate tine cu capul in tarâna si o face pentru ca noi suntem prea prosti sa ne impotrivim! Respectul nu se castiga cand accepti tot ce ti se cere indiferent cat de pagubos ar fi pt tine ci cand spui nu, cand discuti de la egal la egal, cand iti vinzi inteligent si scump pielea daca tot o vinzi!

    2
    2
    • #23 Comentariu nou

      @Ioan Sperling
      Nu mă pot abține să fac o mică analiză pe text.
      1. Primul argument mută atenția pe o problemă inexistentă făcând abstracție de problema reală.
      Cazul general nu este acela că ne-am convins singuri că nu suntem buni de nimic. Indubitabil fiecare este bun la ceva.
      Problema e că politicienii pe care îi avem nu sunt cu buni pentru scopul în care au fost aleși, iar acest lucru este un fapt concret de necontestat, oricând ușor de demonstrat.
      2. Al doilea argument; „drogurile și contrabanda”.
      Această aserțiune este complet inversată pentru a motiva lipsa de acțiune pe plan intern. Adică e corupție, contrabandă etc. la ei atunci nu e cazul să ne ceară să combatem corupția.
      Lumea civilizată în care drepturile și libertățile sunt respectate are o cu totul altă experiență și dinamică în combaterea infracționalității cu mecanisme clare și eficiente care se îmbunătățesc continuu pentru că dezvoltarea deschide noi provocări.
      Acest lucru arată că avem ce învăța și că trebuie să facem eforturi să fim admiși și să ne adaptăm în lumea civilizată.
      3. „Vestul ne tine cu capul în țărână”.
      Aici deja intrăm pe teritoriul unei retorici războinice păguboase cu care operează regimurile autoritare.
      Este halucinant că ai libertatea de a trăi în Occident, opțiunea de a trăi la tine în țară ca în Occident și îți motivezi astfel incapacitatea de a te adapta la regulile lumii civilizate, deși nu poți nega că îți dorești acest lucru.
      E destul de tragic că de peste 30 de ani nu ai reușit să combați această spălare internă de creiere.
      4. „Respectul” este o chestiune relativă si nu are ce căuta într-o ecuație în care regulile stabilesc ierarhiile.
      La fel este și cu meritul care deasemenea se raportează la anumite valori. Dacă te raportezi la lumea interlopă vei avea un alt set de „valori”. După cum argumentezi se poate observa că în acest caz te raportezi tot la „valorile” regimurilor autoritare.
      5. Ca să discuți de la egal la egal ceea ce este într-adevăr o soluție și exact asta ți se cere, trebuie totuși să ajungi la acel nivel, pe care din nefericire nu ești capabil să-l înțelegi.
      În loc de concluzie.
      Dacă nu înțelegi regulile lumii civilizate nu poți aprecia ceea ce îți oferă lumea civilizată.
      Cu siguranță nimeni nu te va forța să alegi calea lumii civilizate, dar nici nu prea ai alte variante.

      0
      0
  12. Interesant articol.Merita citit

    0
    0