Virus și vindecare

Inquam Photos / Octav Ganea

Multe lucruri de evaluat, înțeles și reparat în România după ultimele evenimente. Ne stă în față o sarcină monumentală – țara asta trebuie reconstruită, multe răni trebuie vindecate, multe – dacă nu chiar toate – instituțiile trebuie reformate, reorientate către cetățean.

Și noi, cetățenii, avem de făcut lucruri – trebuie să fim interesați cu adevărat de reconstrucție, să participăm activ la treburile cetății.

Criza nu s-a încheiat și nici măcar nu pot spune că am depășit apogeul. Vin ani grei, economia este șubredă, incompetența a pătruns la toate nivelurile, tot vorbesc despre asta de multă vreme. Statul este vulnerabil – s-a autovulnerabilizat, s-a erodat, prin clientelism politic, prin promovarea incompetenților, prin dezinteresul clasei politice față de cetățeni. Politicienii au crezut, decenii la rând, că e suficient să mai dea ceva la salariu, să mai arunce o pomană ca să nu fie deranjați cu întrebări despre ce fac ei de fapt acolo, în funcțiile lor, pe care tocmai noi, cetățenii, le-am oferit lor.

Iată rezultatul – un organism slăbit, a cărui capacitate de apărare și reacție în fața unui atac este foarte scăzută.

Acum, un candidat manciurian a scurtcircuitat regulile competiției pentru a căpăta un avantaj electoral. Prin anularea alegerilor, statul dovedește că s-a trezit, totuși, în ceasul al 12-lea, sau a comis un abuz?

Datele pe care le deținem acum arată că cursa electorală a fost viciată, fără îndoială, cu implicarea unor actori malefici anti-naționali. Dar de ce această viciere nu a fost observată la timp? De ce statul nu a reacționat și nu a aplicat legea înainte ca situația să ajungă în acest punct, când milioane de cetățeni și-au exprimat deja votul? Autoritățile n-au știut, sau au știut și nu li s-a părut că e relevant, sau au știut dar n-au comunicat între ele? Cine este responsabil pentru această situație atât de gravă? Ok, putem înțelege că nu te apuci să dai afară șefi de instituții și nici să faci reforme în mijlocul acțiunii, dar vrem mai multe explicații din partea autorităților, vrem mai multă comunicare. Vrem să știm și să înțelegem ce ni se întâmplă.

Ați văzut că ieri au fost reținute niște persoane, implicate în organizații paramilitare, care veneau spre București cu diverse arme de foc sau arme albe în mașini. Surse din poliție susțin că aceste persoane ar fi avut un plan coordonat de incitare sau declanșare de violențe.

Dar, știți, oamenii aceștia n-au apărut de nicăieri. Dl. Horațiu Potra, de pildă, perceput ca liderul grupării, a mai fost ținta unor anchete DIICOT, a fost acuzat de trafic de droguri, amenințări, condamnat la închisoare cu suspendare pentru organizare de tabere paramilitare. În urmă cu ceva timp, posta filmări amenințătoare la adresa politicienilor, în timp ce flutura o sabie. De asemenea, apărea în compania fostului ambasador al Rusiei la București, Valeri Kuzmin. Acest personaj este șeful echipelor de pază pentru dl Călin Georgescu.

Alții dintre cei care au ieșit la iveală în ultimul timp sunt diverși neo-legionari, care organizează și participă la tabere paramilitare în România, fac salutul legionar, afișează ostentativ însemne legionare – și, nu, legionar nu înseamnă, așa cum am auzit că cred unii, cineva care face legi; legionarismul este forma românească a fascismului, responsabil de o baie de sânge și violențe în societatea românească de acum aproape 100 de ani. Legionarii nu sunt, așa cum afirmă public Călin Georgescu, nici expresia de sănătate a poporului român și nici n-au luptat pentru moralitatea ființei umane, așa cum n-au făcut-o nici naziștii, nici fasciștii, evident, ba dimpotrivă.

Dar există legi în vigoare în această țară împotriva propagandei legionare. Unde a fost statul român în toți acești ani? De ce au tot închis autoritățile ochii la manifestările susținătorilor unei mișcări cu un trecut atât de violent? Iată, acum avem grupări care amenință și fac liste cu lideri politici și jurnaliști neconvenabili. Cine este responsabil pentru această deteriorare cumplită a democrației românești? Și cum reparăm lucrurile?

Două întrebări:

Mai avem stat? Ce vă arată întâmplările din ultimele două săptămâni?

și:

Ce fel de viitor vedeți pentru România și cum credeți că am putea să-l influențăm noi – fiecare dintre noi?

Articol din categoria: ACTUALITATE, POLITICĂ, REVOLTĂ

14 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Tema
    A. Virus
    De 35 de ani se spune că eliminam „virusul”, dar boala a avansat până când a băgat pacientul la terapie intensivă.
    B. Vindecare
    Dacă pacientul va fi tratat de aceași echipă care a băgat pacientul la ATI vindecarea este exclusă.
    Dilema
    1. Avem stat?
    Nu. Deoarece avem „democrația originală” concepută în 1989 de Ion Iliescu.
    2. Ce vă arată întâmplările din ultimele două săptămâni?
    Prostia celor ce îi conduc pe cei care aparent conduc.
    3. Ce fel de viitor vedeți pentru România și cum credeți că am putea să-l influențăm noi – fiecare dintre noi?
    Ceea ce am încercat „noi” a fost refuzat/reprimat.
    Istoria își va urma cursul. Virusul va fi eliminat natural. Viitorul nu stabilește o durată pentru un ciclu în care forțele ajung la echilibru. Totul poate fi schimbat chiar acum, doar că analizând forțele implicate probabilitatea este extrem de mică.

    11
    1
    • #2 Comentariu nou

      Ca de obicei – bati campii! FARA gratie.

      O iau pe puncte:
      1. A conceput Iliescu un kkt in 1989, partial de acord.
      Si Constantinescu, Petrov, Dulap-Sasesc … ce kkt au facut?
      Cine a adus SERVICIILE in prim-plan in politica? Poate Petrov, care a fost unul ca ei, unul dintre ei? Acum ne miram …
      Petrov (prin ticalosie) si Dulap-Sasesc (prin indolenta) il fac pe Iliescu sa para un copil inocent de gradininta.
      Macar agariciul ala de Constantinescu a recunscut ca „a fost invins de securisti”.

      2. Deci 10-100-1000-10,000-100,000 „conduc” 20 mil. si sunt ticalosi … asta e un enunt demn de „Captain Obvious”.
      Si aia 20 mil ce fac? Ah, nimic, merg la vot 30-50% (unde voteaza tampenii cu apa vie sau POT/AUR/SOS) si in rest freaca TikTok si FB … ok. Unde-i surpriza? Sau cine-i de vina?
      Gura mare dar ZERO „riscuri” asumate sa … nimic, populime „desteapta” si „curajoasa” DOAR din spatele tastaturii!

      3. Noi am facut/am face doar ca nu ne-au lasat „oamenii rai” … daca nu ar fi de ras, ar fi de plans!

      0
      0
    • #3 Comentariu nou

      @Cryptoprocta ferox
      1. Deși crezi că mă contrazici, răspunsul tău confirmă ceea ce deja am zis.
      …toți învinși de sistemul lui Iliescu inclusiv „Statul Eșuat” cu dosare nerezolvate de la „revoluție”, mineriade, 10 august 2018. Cu serviciile o să-ți fie mai clar când o să scapi de virusul A3
      2. Evident că nu poți ajunge la nicio concluzie. Folosind microbul PSD și clișeele dezinformărilor cu care se întreține este inutil să încerci să compui poza de ansamblu.
      3. Răspunsul tău este cea mai bună dovadă că impostura și incompetența sunt o piedică pentru meritocrație, iar planul de distrugere a educației a produs deja efecte.

      0
      0
    • #4 Comentariu nou

      Nope … chiar TE CONTRAZIC!

      1. Iliescu este „mic copil” si, cu toate bubele lui a fost singurul presedinte 100% politician, bun/prost dar nu facut nimic altceva decat politica toata viata lui. Toti ceilalti au fost ori momai incapabile ori sociopati bolnavi dupa bani si/sau putere. Si azi Iliescu este 10 clase peste oricare dintre candidatii de pe lista din 24.11.2024.
      Dezastrul de astazi a fost INVENTAT si PORNIT de Petrov. Ala a fost PRIMUL presedinte manevrat din culise de servicii (din momentul in care a evenit turnator, asa cum s-a demonstrat in instanta) si tot el a adus serviciile in prim-plan in domenii in care nu aveau ce sa caute, gen afaceri, politica, etc.
      A3 … amuzant dar lipsit de orice imaginatie. Vad ca insisti sa demonstrezi ca esti analfabet functional si ca ai ramas fara argumente. Ca orice „special”, cand ramani fara argumente o bagi ori pe aia cu PSD-ist ori pe asta cu A3.

      2. Vezi ca in mandatul PSD/Ciolacu „microbul PSD” tocmai a obtinut aderarea RO la Schengen … spre dosebire de ce a promis si a ratat Dulap-Voda cu premierul lui (Ciuca) in 2023.
      Oricum, vorbesc degeaba cu de-alde tine – in afara de psd-ist si A3 oricum nu aveti alte argumente – idei putine dar fixe!

      3. Asta esti, atata poti … asta e „Romania educata” la lui Dulap-Sasesc de 10 ani incoace.

      0
      0
    • #5 Comentariu nou

      @Cryptoprocta ferox

      Sigur!
      Ți-am înțeles intenția de a mă contrazice, dar logica acelui răspuns chiar întărea argumentele mele.
      în ceea ce privește ultimul răspuns însă…

      1. Poate reușești să-ți explici de ce în ultima postare, într-o singură propoziție, te contrazici singur de vreo 3 ori cu Iliescu care este în același timp și nevinovat și vinovat, si politician 100% și președinte 100%, dar și bun și prost totodată.
      Probabil încerci să spui că așa arată personajul ideal pe scara valorilor tale!?
      Ăsta este microbul PSD.

      2. Nu ar fi greu să recunoști că următoarea formulare:
      „Dezastrul de astăzi a fost INVENTAT si PORNIT de Petrov. Ala a fost PRIMUL președinte manevrat din culise de servicii (din momentul in care a devenit turnator, asa cum s-a demonstrat in instanta (https://evz.ro/voiculescu-trage-sfori-sa-controleze-justitia-995372.html)) si tot el a adus serviciile (https://romanialibera.ro/special/justitia-decide-joi-daca-dan-voiculescu-este-felix-218400/https://hotnews.ro/un-raport-sie-sustine-ca-dan-voiculescu-nu-a-mai-returnat-statului-banii-proveniti-din-negoturile-cu-fosta-securitate-840585) în prim-plan în domenii în care nu aveau ce sa caute, gen afaceri, politica, etc”… aparține unei persoane care prezintă simptome acute de infectare cu A3.
      …valabil și pentru cei care nu pricep cine profită pe față de sistem
      https://www.youtube.com/watch?v=Dn2tnQPBQXQ
      https://www.youtube.com/watch?v=PRC0kT7Jgoc
      https://www.g4media.ro/breaking-tribunalul-bucuresti-a-suspendat-recuperarea-prejudiciului-in-dosarul-lui-dan-voiculescu-decizia-nu-este-definitiva.html

      În realitate președintele Traian Băsescu este cel care a lăsat în istorie marcaje clare care spun ceva despre cum a fost deturnată voința populară către interesele personale ale unor persoane mai sus menționate cu complicitatea PSD.
      Cu două suspendări fără efect, (câte una pentru fiecare mandat) în batjocură totală față de alegători și cu un referendum pentru parlament unicameral cu 300 de parlamentari validat cu 88.7% care nu a fost pus în aplicare ne arată clar că de 15 ani statul nu funcționează sau nu există.

      3. Probabil că „România Educată” nu a fost niciodată mai mult decât o temă de campanie pentru „premierul de la GRIVCO” (altă legătura cu A3). Chiar dacă „România Educată” ar fi fost un proiect real tot puteam să spunem cu certitudine că statul este eșuat.

      0
      0
  2. #6 Comentariu nou

    1.a NU am avut niciodata un STAT din ’90 incoace. Am avut, putin, la inceput, cativa naivi care au incercat cate ceva doar pentru a fi inghititi imediat de aia care STIAU exact ce/cum se face ca sa IASA BANUL De atunci avem HAITE, avem GASTI, avem grupari mai mult sau mai putin violente/mafiote.
    Asta patesti cand singura metoda de evaluare in societatea asa-zis civilizata este BANUL. Ajungi sa ai modele gresite, in toate domeniile, de-alde unii care au facut bani fara vreo urma de morala sau gand la consecinte. Si care vin in posturile respective ca sa faca MAI MULTI bani si nu vreo treaba pentru populatie.
    Asta e motivul pentru care – desi personal ii DETEST fizic – nu-i pot condamna 100% pe cei care au actionat convergent ca sa ajungem la situatia in care suntem: CG – a primit bani si pus un pariu (pe el) pentru MAI MULTI bani/putere/etc. in viitor atat pentru el cat si pentru cei care l-au sustinut; influnkerii au facut-o pentru bani; bogdanpr ala de a „investit”cu scopul de a scoate si mai mult; para-militarii au facut-o pentru bani; serviciile si institutiile de forta NU au facut nimic tot pentru bani (sau din incompetenta doar ca pentru incompententii ajunsi in posturile alea explicatia tot de bani tine)
    1. b Intamplarile din ultimele doua saptamani ne arata ca NE MERITAM soarta. Pana nu invatam ca binele COMUN e mai important decat binele INDIVIDUAL (nu ca se exclud, doar ca e o masura in orice) nu ne facem bine. Nu exista scenariul in care ps strada ta se sparge canalizarea si peste tot miroase sa fecale doar la tine in casa nu – asa ca „pus umarul” TOTI si reparat canalizarea.
    Doar ca romanul are drepturi, primele doua fiind: UNU – daca nu iese „al meu” fac circ sau DOI – daca nu e ca mine, amenint pe FB ca eu plec din tara … hai sictir!

    2. Viitorul NU suna bine! Ce avem de facut fiecare, individual …. am ras! Nimeni nu accepta ca trebuie sa faca ceva, nimeni nu vrea sa faca ceva, nimeni … nimic.
    Ah, ba da, uita-te la comntariile „bulei” de aici: ELITISM, INTOLERANTA, HABARNISM, DAT VINA, GASIT TINTE/VINOVATI … Si asta, teoretic, e una din bulele alea (care ar trebui sa fie) EDUCATE! Pai de la aia cu 2-3 clase mai mult decat trenul … ce pretentii sa ai?
    Vrem o tara ca afara … dar sa o faca altii! Nou ni SE CUVINE, noi AVEM DRETURI, noi vrem doar sa venim la de-a gata!

    4
    6
  3. #7 Comentariu nou

    Întrebările tale sunt foarte bune, Vlad. Răspunsurile indică un stat (semi)eșuat. Probabil vei primi răspunsuri mai mult sau mai puțin virulente la adresa statului român. Reproșuri îndreptățite, de altfel.

    Dar.

    „Hedonic treadmill” este denumirea în engleză a unui fenomen care se face simțit mult zilele-astea, nu e nou și probabil va muri odată cu omenirea: omul se obișnuiește rapid cu binele. Noul nivel devine rapid „nivel de bază”, gradul de mulțumire revine aproape de ce era înainte. Ce e rău se ține minte mult mai mult și are impact mult mai puternic. E psihologia umană – și din când în când apar actori ostili care profită de ea pentru a face rău.

    Suferim toți de efectul „hedonic treadmill” zilele-astea. Indignarea la adresa clasei politice și a instituțiilor statului e reală, validă, justificată, nu mă înțelege greșit. Da nu e motiv să aruncăm și copilul odată cu apa din cadă.

    Îți amintești de anii ’90? Când stăteam la cozi la Caritas și la ambasade? Când puteam teoretic să ieșim din țară dar nu prea aveam voie? Când idealul era un job la negru în Germania? Când apăruseră miliardarii de carton, în timp ce noi ne bucuram de pâinea turcească la 1 leu 85 (sau cât era), pufoasă ca o saltea de spumă fără memorie? Când un Opel Astra era mașina dorită? Când cine avea un Mercedes „Bot de cal” era jmeker cu JM mare dublu de tipar?

    Îți amintești de inflația cu trei cifre? De salariile de mizerie pe cartea de muncă, cele care au lăsat o bună parte din generația mea fără pensie pentru că eram obligați să muncim la gri sau deloc? Când „mai sunt 5 ca tine la poartă” era refrenul preferat al patronilor-jigodii? Când se dădeau loviturile Bancorex et al?

    Eu n-am uitat perioada aia. Prin comparație, azi suntem într-o situație net superioară. Da, dacă ne uităm la Germania, țările scandinave sau chiar Italia, mai avem mult. Dar dacă ne uităm la Georgia (unde alde Potra nu sunt arestați, ci bat manifestanții, în slujba guvernului), la Moldova, la Serbia, suntem departe de ei. Am depășit Ungaria și Grecia la salariul mediu net pe economie și suntem la 80% din media UE. Avem Cincu, Turda, Deveselu și Mihail Kogălniceanu. Bunicii mei pot dormi liniștiți somnul de veci – pentru moment, cel puțin.

    Da, instituțiile statului au de răspuns la foarte multe întrebări grele. Dar o reacție de copil de grădiniță, „burn it all down”, nu oferă răspunsurile dorite.

    Știi ce ne oferă speranța unor răspunsuri? O chestie care mă face inamicul multor finuți care strâmbă din nas la orice urmă de miros de responsabilitate personală: să ne mișcăm fundurile nu doar la vot, ci și între voturi. Politicienii s-au măgărit pentru că le-am permis noi, cu „mă piș pe el de vot”. Iar ei s-au pișat pe noi. Hai să nu ne mai facem că plouă, ok? (mă rog, nu tu personal, înțelegi cred) Implicarea civică și politică este singura cale de a ține democrația funcțională și instituțiile la respect. Câtă vreme mergem în concedii dar nu la vot, la grătar dar nu în voluntariat la ONG-uri, umbra unui nou CG va continua să planeze amenințător deasupra noastră.

    13
    1
    • #8 Comentariu nou

      Este de la sine înțeles că fenomenul „Hedonic treadmill” este vechi de când lumea. Modul în care este interpretat și utilizat, este totuși foarte dependent de context și de ceea ce se dorește a se demonstra.
      Astfel devine foarte ușor de demonstrat că trăim mult mai bine și avem pretenții mult prea mari.
      Care va să zică nu s-a întâmplat nimic grav, nu trebuie să ne îngrijorăm pentru că implicit urmează să trăim mai bine doar să nu avem pretenții prea mari!?
      De data asta chiar te-ai străduit!
      Tocmai când oamenii erau hotărâți să nu se pise pe el de vot, ci să-l voteze masiv pe CG…ai găsit explicația!
      CCR a anulat votul să ne arate că avem pretenții prea mari sau că trăiam prea bine?

      0
      0
  4. #9 Comentariu nou

    1. N-avem.un stat, avem o castă, o aristocrație bugetară consumatoare de resurse, toate legile au scopul de a le servi interesele.
    2. Întâmplările din ultimile zile cu deciziile contradictorii ale ccr și complicitatea bec, arată cele de msi sus, casta specialilor face jocurile, s-au pișat pe noua milioane de voturi.
    3. Viitorul României nu-l putem influența prin vot, tocmai ne-a demonstrat ccr acest lucru! Ccr are puterea fără a da socoteală nimănui, ca se poate opune cu unanimitate oricăror legi care ar reforma din temelii statul român.
    Românii care vor un viitor și-l csuta afară.
    Off topic, de cectac autoritățile romane în kegstyra cu ultimile declarații ale lui ,,mache”?

    2
    3
  5. sper doar ca lumea sa mearga spre candidati muult mai capabili, precum Cristian Diaconescu

    5
    4
    • #11 Comentariu nou

      Candidații capabili au fost sistematic hăituiți, eliminați, marginalizați, ridiculizați, stigmatizați.
      Din „joben” nu se poate scoate acum decât un biet „iepure” pensionar.
      Cu părere de rău îți spun era previzibil, dar „ei” nici acum nu pricep ce se petrece.
      Mașinăria este aproape iremediabil defectă!
      Democrația de fațadă trosnește din toate încheieturile.
      Nu există „mecanic” să poată repara societatea batjocorită 35 de ani.
      La TV rulează aceleași clișee expirate cu miștocăreală de 2 bani sau sfaturi și analize de la specialiști în dezinformare. Din când în când mai apar și oameni inteligenți care dacă spun lucrurilor pe nume sunt imediați acoperiți cu gălăgia incompetenților.
      Sincer dacă te uiți cum comunică cei aflați la putere nu prea rămâne loc nici de competență, nici de reformă, nici de speranță.

      0
      0
  6. #12 Comentariu nou

    Cred că cel puțin trei sferturi din clasa politică este controlată din umbră de diferite grupări din „servicii”. Treaba asta cu alegerea președintelui este doar vîrful aisbergului. S-a văzut cel mai bine acest lucru în felul în care au acționat (și reacționat) cei patru pe care i-am avut pînă acum, fiecare după temperamentul și personalitatea sa: Iliescu nu a avut nici o greață, el era sistemul, Constantinescu s-a declarat înfrînt de sistem, Băsescu s-a bătut cu ei și pînă la urmă au căzut la pace, cu multe victime colaterale și Iohannis este controlat de sistem ca un robot prin telecomandă, apare scurt, doar cînd trebuie și în rest se izolează de lume.
    Acum cu alegerile a fost o luptă între găștile de la noi, probabil unii sprijiniți de ruși, dar care nu au avut prea multe de făcut. Cam pe aici a fost toată acțiunea. Lumea într-adevăr s-a cam săturat de toate manevrele dar cred că oricum o-ntorci tot de „ei” dai. Problema cea mai mare este cu apropierea de ruși și ieșirea din Europa, că unii visează și la asta. Șanse de vindecare? Cred că zero. În rest, noi să fim sănătoși.

    1
    1
  7. Între timp s-a aflat cine este acel actor statal care a viciat campania electorală, se numește Marea Britanie prin firma Kensigton angajați de pnl pentru al crește în sondaje pe Călin în detrimentul celorlalți pentru al ajuta pe al nostru. În sua aceste strategii sunt la ordinea zilei.

    1
    1
    • #14 Comentariu nou

      Mai încearcă!
      Poate… poți mai mult de atât.
      https://www.kensington.ro/#cine-suntem
      Băieții ăștia (2 români) se joacă de ceva timp (aproape un sfert de secol) cu consultanța politică pe la PNL.
      Cine, cum, când și de ce a trădat (dacă a fost trădare) este deasemenea absolut irelevant pentru că influența asupra campaniei electorale în cuantum de 100000 de euro este nesemnificativă.
      Deturnarea sumei este doar o perdea de fum pentru o operațiune de foarte mare amploare în care Călin Georgescu este și el doar un (s)pion dispensabil.

      0
      0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.