Când a fost primită în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, România și-a asumat diverse obligații și s-a angajat că va atinge, în termene rezonabile, anumite obiective, toate fiind mente să modernizeze țara și să facă mai bună viața cetățenilor ei.
Printre aceste ținte erau – și încă sunt – multe de mediu, țara noastră fiind una dintre cele mai poluate din fostul est comunist.
Până în 2020, de pildă, România trebuia să ajungă la 50% rată de reciclare, dar ținta a fost ratată de departe: rata de reciclare a deșeurilor municipale ajunsese atunci abia la 11%. 3 ani mai târziu, în toamna lui 2023, țara noastră ajunsese la o rată de colectare separată a deșeurilor de numai 13%, ceea ce plasa România pe unul dintre ultimele locuri în UE din acest punct de vedere.
Avem o țară frumoasă, dar nu prea se vede din spatele gunoaielor, nu?
Enter Sistemul de Garanție-Returnare, care a inițiat o veritabilă „horă a reciclării”, deocamdată în privința ambalajelor de băuturi (plastic, aluminiu, sticlă, cu volume între 100 ml și 3 litri). La trei luni de la lansarea sistemului (pe 30 noiembrie 2023), SGR a atins deja jumătate din această rată de colectare la nivel național, în privința ambalajelor de băuturi.
Sintetic, bilanțul primelor 3 luni de SGR arată așa:
Imensa majoritate a ambalajelor returnate au fost colectate prin RVM-uri – adică prin automatele instalate în general de marile magazine. În februarie 2024, de exemplu, 99% din ambalaje au fost colectate prin RVM-uri.
La 11 martie, aproximativ 70.000 de operatori economici (producători și comercianți) se înscriseseră în SGR, dintr-un total de aproape 80.000. Ceva mai mult de o treime dintre comercianți (37,5%) au organizat puncte de returnare.
Au fost deschise 2 centre regionale de sortare și numărare a ambalajelor SGR, în Cluj și Timiș (doar acestea două, împreună, pot procesa 1,4 miliarde de ambalaje SGR pe an, adică aproximativ 20% din piața estimată de ambalaje SGR) iar de la 1 aprilie s-a deschis încă unul, în Brașov. În total, în România vor funcționa 10 astfel de centre de colectare/sortare.
SGR este abia la început și, de aceea, cu toții suntem încă într-o perioadă de adaptare, de învățare a felului în care funcționează sistemul și, desigur, de corectare a ceea ce șchioapătă sau nu funcționează corect – spun că ne privește pe toți pentru că în această „horă a reciclării” s-au prins producătorii/distribuitorii, comercianții și noi toți, clienții finali.
Obiectivele SGR sunt ambițioase și ele ar trebui puse în balanță cu ce a reușit până acum România în privința colectării selective și reciclării deșeurilor. Mai țineți minte datele de la începutul articolului? 13% rată de reciclare la nivel național în 2023, după 16 ani de eforturi. Ei bine, obiectivele SGR sunt ca, până în 2026, să ajungă la o rată de colectare între 85%-90% pentru ambalajele de băuturi comercializate în țara noastră. E fezabil? În alte țări europene care au implementat acest sistem (14 la număr), rata de colectare a ajuns la 90% în 2-3 ani.
Deci, de ce nu?
12 comentarii Adaugă comentariu
Vlad, trebuie sa recunoaștem ca ne îmbătam cu apa rece și este o minciuna ordinara, statistica oferita de SGR. Vorbim de procente din ambalajele cu garanție, nu de procente din total ambalaje reciclabile. Din punctul meu de vedere, este un sistem tipic romanesc, gandit prost! Garanția se oprește la toate magazinele, inclusiv la cele de cartier iar colectarea se face la câteva centre comerciale din oraș. Logic si LEGAL ar fi, sa faca colectarea, la magazinul unde se opreste garantia! Locuitorii de la sate, merg in oras sa faca returnarea?
Tu, cum ai proceda, daca nu ai avea masina? Vei lua sacul in spate si vei merge cu autobuzul, juma de oras, sa duci peturile la returnat? Tu te vezi făcând asta? Vlad, poți încerca experimentul asta?
Și uite asa pierdem banii de garanții!
Idioții care au gândit sistemul asta ilegal, trebuiau sa se gândească și la colectare! Colectarea sa se faca la magazinul care opreste garantia sau sa amplaseze aparate de reciclat, la cel mult 1 km distanta, în fiecare cartier locuit si in fiecare sat din tara asta.
Incercam să cumpărm produsele care nu au acea garanție iar ambalajul îl punem la gunoi, la deșeuri reciclabile, în sacul galben.
Săptămânalul, unele familii pierd 10-15 lei, doar din ambalajele nereturnate, puse la gunoiul reciclabil. O fi bine, o fi rău, intr-o tara sufocata de fiscalitate, inflație și cu salarii de cacat, oferite in mediul privat?
Mă rog, Silviu, sistemul nu e chiar deloc „tipic românesc”, el este practic copiat după ce funcționează deja în alte 14 state europene, cu rezultate foarte bune, de altfel. E posibil însă ca rezistența la schimbare să fie, într-adevăr, ceva tipic românesc – în fond, societatea românească este profund conservatoare; asta cred că vine din niște traume istorice care n-au fost niciodată depășite, dar asta e o altă discuție.
Sistemul include TOȚI comercianții, mici sau mari. TOȚI au obligația legală să se înscrie în sistem ia același sistem le oferă celor care fac colectare manuală (micilor comercianți) finanțarea pentru inițierea acestei acțiuni. Faptul că au trecut 3 luni din acest an și mulți încă n-au semnat contractele e o altă chestie tipic românească. Atunci când vor începe să se aplice amenzi (foarte mari, de altfel) va fi înghesuială la contractare cam cum e în ultima zi de plată a taxelor și impozitelor.
In ultimul timp am vazut ca majoritatea automatelor de colectare sunt blocate. Motivul invocat de cele mai multe ori de cei din magazine e ca vin oamenii cu foarte multi saci cu sute de sticle si de aici vine problema iar eu ce am 2-3 ambajale raman si ma uit la ele.
Sistemul e viciat insa si de faptul ca cei ce vin cu sute de ambalaje le colecteaza de cele mai multe ori din clopotele de colectare, deci practic niste ambajale ce oricum ar fi ajuns la reciclat, probabil si de aici procentul ala de 99%.
Și cred că înscrierea în SGR nu este egală și cu prestarea efectivă a colectării. Pe scurt operatorii sunt înscriși doar cu numele în sistem.
Salutare.E un pas.Mic.Insuficient.Sistem tipic romanesc,bine facut intr-un stat esuat.Intai facem legea si apoi centrele regionale(17 ar trebui sa fie).Teoretic si magazile mici trebuie sa restituie garantia dar ce face vanzatoarea de la un magazin mic,unde vinde de la pufuleti pana la conserve?Scrie dispozitia de plata,vinde sau e preocupata de spatiul unde trebuie sa depoziteze pet-urile si can-urile nedeformate???La automate problema e un pic mai simpla.Insa daca in cazul sticlelor este de inteles ca nu pot fi sparte(poate o moara cu ciocanele,praf,zgomot,etc)nu stiu de ce can-urile si pet-urile nu pot fi turtite…Si uite-asa se blocheaza masinaria,ca doar nu e golita zilnic sau de mai multe ori pe zi!Este destul de neverosimil ca din ambalajele de la centrele de reciclare sa se faca din nou preforme si cutii doar printr-o spalare ….
Ziceam ca e un pas mic.Ce facem cu ambalajele de lapte,detergenti,cosmetice,foliile de la mezeluri?Dar cu borcanele?Mai ales ca sunt intr-o multitudine de volume si dimensiuni….
Deocamdata castiga statul esuat:Cinci retele de hipermarket-uri,sa zicem,vand cate 100.000 de bauturi(cu SGR) zilnic.Adica 500.000 toate.Inmultiti cu 50 de bani si vedeti cat ia statul impozit pe profit si TVA.(din suma asta)Producatorul si comerciantul n-au probleme.Pun 50 de bani la pret.Consumatorul isi recupereaza banii foarte greu sau i se face lehamite-daca automatul nu functioneaza si pur si simplu le da la reciclat fara bani ,doar nu isi umple gospodaria cu ambalaje.Sa fim optimisti!
In momentul de fata acest maret sistem nu a facut decat sa creasca pretul produselor al caror ambalaj ar putea fi reciclate cu cel putin 50 de bani. Restul este poveste de adormit copii in speranta ca salvam planeta si alte vrajeli.
Daca UE se va destrama vreodata o sa fie fix din cauza acestor reglementari care sunt luate de cineva dintr-un birou care nu stiu se arate pe in ce tara, respectiv ce judet se afla Ciulnita sau Bobohalma. Abia astept povestile cu sobele si centralele de apartament. Asta in timp ce prin alte parti ale globului se polueaza in continuare….
Asta era, încă un motiv să ne credem interesanți când zicem ceva de UE.
Hai să mai citim o dată acest pasaj:
„Până în 2020, de pildă, România trebuia să ajungă la 50% rată de reciclare, dar ținta a fost ratată de departe: rata de reciclare a deșeurilor municipale ajunsese atunci abia la 11%. 3 ani mai târziu, în toamna lui 2023, țara noastră ajunsese la o rată de colectare separată a deșeurilor de numai 13%, ceea ce plasa România pe unul dintre ultimele locuri în UE din acest punct de vedere.
Avem o țară frumoasă, dar nu prea se vede din spatele gunoaielor, nu?
La trei luni de la lansarea sistemului SGR (pe 30 noiembrie 2023), SGR a atins deja jumătate din această rată de colectare la nivel național, în privința ambalajelor de băuturi.”
Mi se pare că funcționează bine.
De 10 ani incerc sa reciclez si acest sistem mi-a facut viata mult mai usoara. Se va cunoaste in 1-2 ani la nivel de zeci de procente. Poate chiar vom ajunge la 50% reciclare in general.
Dar mai trebuie facuti pasi in continuare:
– exista ambalaje de plastic mai mari de 3 litri – nu inteleg de ce nu pot fi preluate. Actualele automate au fanta de intrare suficient de mare …. daca cel putin le-am putea da ca si greutate si tot ar atrage. Eu le-am dat ani de zile fara bani, as face-o si in continuare.
– exista ambalaje de hartie, staniol, sticla, care nu se incadreaza in actualul sistem. De ce nu pot fi colectate la kg in aceleasi locatii?
– trebuie reglementat astfel incat sa dispara ambalajele combinate (ex: etichete de hartie lipite pe plastic) astfel maximizandu-se reciclarea
– orice centru de returnare ar trebui sa aiba containere separate pt corpuri de iluminat, deseuri electrice si electronice, baterii, etc.
Mai sunt multe de facut, dar apreciez ca sistemul acesta este primul pas serios inainte !
Asta era sursa poluarii in Romania?? Serios??
Da’ milioanele de rable care s-au importat in Romania nu polueaza, nu?? Ia incearca sa mergi pe jos prin Bucuresti, sa vezi daca e poluat sau nu…
Iar de kkturile astea de rvm-uri si de sistemul lu’ peste prajit, pe langa tot efortul pus in carca consumatorului, pe langa automatele pline, pe langa faptul ca citesc una din 3 incercari, sa vorbim si de duhoarea care e acolo, de cand s-a incalzit afara??
Știi că atitudinea asta cu “dar de ce nu s-a făcut altceva înainte” e calea sigură spre a nu face nimic niciodată, da?
Da aloopeegoos … asta e una din sursele majore de poluare din Romania. E vreun camp care nu e plin de gunoaie care ar putea fi reciclate?
Cum ziceam, este un prim pas serios… asa incepe orice drum, cu primul pas
Salut Vlad, apreciez seria ta de articole pe aceasta tema. Lucrurile sunt puse in miscare pe aceasta tema, reciclez de cativa ani, daca la inceput containerele erau mai mereu goale acum la 2 zile sunt mereu pline si de multe ori trbuie sa ma intorc acasa cu ambalajele pentru ca efectiv nu este loc. Alt lucru care ma bucura este ca parinti mei, pensionari au deja mereu un sac in care strang ambalejele pe care trebuie sa le dea retur. Usor usor vom reusi sa ne schimbam obiceiurile, vad parinti cu copii care vin si duc ambalaje la reciclat, lor li se va parea o normalitate nu un efort.
Intradevar lucurile trebuie inbunatatite pe mai multe directii, legislatia poate trebuie schimbata tara este plina de deseuri, la munte la Sinaia, Busteni cum intri in padjri dai numai de gunoaie, in multe locuri din afara localitatilor gasim mormane de moloz, aici Garda de Mediu ar trebui sa arate ca exista, sa dea amenzi – visez la ziua cand ne vim plimba linistiti prin paduri fara sa mai gasim un PET sau un ambalaj de orice fel. Sunt trei luni in care milioane de ambalaje au ajuns pe piata, unde ar fi fost ele acum ? In paduri, in rauri ?
SGR un pas catre o Romanie mai curata.