Despre succes

Mă-ntreabă cineva ce este succesul. “Victoria, nu?”, mă invită să-i confirm, dar eu strâmb din nas. “E o diferență între victorie și succes”, îi zic. “Succesul include o victorie, dar e mai mult decât atât. Victoria este asupra cuiva. O victorie vine întotdeauna, în oglindă, cu o înfrângere. Succesul este însă, mai întâi de toate, despre ce-ai reușit tu, adesea împreună cu ceilalți. Victoria este dominație. Succesul este construcție.”

“Ce este succesul pentru tine?”

Asta-i simplu. Succesul e creație. Varză a la Cluj, de pildă.

“Râzi de mine.”

Nu, deloc. Sunt fericit când gătesc un fel de mâncare și mi se bucură iubita mâncându-l. E fascinant să poți transforma ingrediente în experiențe. Păi nu e asta tocmai definiția creației? Iată, pe tocător, materie necomestibilă în diferite forme, culori și mirosuri. Carne crudă, orez nefiert, varză murată în saramură, acră și sărată peste orice limită, usturoi împachetat, strâns, în propria lui hârtie ca de cadou, o conservă de roșii, acid roșu în sos dulceag. Apoi, instrumente: un cuțit ascuțit, o lingură de lemn, o oală, o cratiță. Foc potolit, ca să le lege pe toate, plus timp, efort și câteva secrete (un vârf de linguriță de zahăr; chimen pisat; boia afumată; șuncă rumenită) să le topească și să le contopească pe toate într-o minune care-ți biciuiește glandele salivare și le face să plângă de poftă. Oftaturile de plăcere printre înghițituri descriu apoi intensitatea succesului.

“Dar ești invidios pe succesul altora?”

Nu, pentru că succesul fiecăruia este imaginea lui despre lume și despre el însuși. Nu se copiază, eventual se reinterpretează. Iată, este pe Instagram un hashtag, #7ziledesucces, sub care oamenii își descriu concepția despre succes (iar unii primesc și bere pentru asta, ce chestie, nu?) Să răsfoim postările. Ce este succesul pentru prietenii mei necunoscuți de azi? “Ambiția de a nu renunța”, scrie cineva lângă imaginea unui drum care se pierde-n orizont. “Să prețuiesc 15 ani de studiu chiar și într-o Românie în care toată lumea îți spune că degeaba ai facultate și doctorate, că nu rezolvi nimic”, adaugă altcineva, lângă imaginea lucrării sale de licență.

Alții zic așa: “Fetița mea este succesul meu” sau “Când eram singură, tot timpul îmi era alocat doar mie. Acum nu mai am timp pentru mine, însă nu mai sunt singură. Succesul constă în dragostea căminului meu” sau “Succesul este atunci când salvezi pe cineva”.

Iată-l și pe Adi Despot, selfie pe scenă de la probele de sunet dinaintea unui concert: “Cea mai misto parte din zi! De fiecare data alt oras, alta scena, alti oameni in jur, probele de sunet dau viată tanarului care isi redescopera camera si si-o personalizeaza dupa bunul lui plac, mereu la fel si de fiecare data altfel. La probe apar si jam session.uri, idei noi de piese si chiar franturi de versuri! Suntem pe scena si totusi nu e concert, e un timp doar pentru noi si il savuram la maxim, de fiecare data. Pe romaneste, I LOVE THIS!!❤”

Iată și ce înseamnă succesul pentru Tudor Chirilă: “Când eram tânăr, aveam timp. Dar nu-mi dădeam seama că timpul este de fapt succes (…) Viața vine peste tine cu tot felul de responsabilități cotidiene și ajungi la patruzeci de ani să vezi că trebuie să-ți faci timp (…) timpul ăla în care iei autobuzul la șase dimineața și te duci la gară ca să iei trenul până la munte s-a dus. – Fă timp, era o replică pe care un copil mi-o spunea într-un film. E greu să facem timp acum, dar nu imposibil. Succesul e timp.”

Cred că da, uite, sunt de acord cu Tudor, succesul este timp pe care-l cheltuiești ca să oferi cuiva ceva.

Vezi, deci? Victoria poate fi, cel mult, mărinimoasă, dar succesul presupune dăruire.

Dar dacă te-aș întreba eu, pe tine, pentru tine ce înseamnă succesul, ce mi-ai răspunde?

Acest articol face parte din campania de comunicare Succes din România Nouă. Postează și tu pe Instagram definiția personală a succesului și te răsplătim săptămânal cu un frigider Ciuc plin cu bere. #7ZileDeSucces

18 comentarii Adaugă comentariu

 1. Pentru mine e un succes că nu m-am acrit cu toate de pe lângă mine în ultimii 15 ani, e un succes că îmi fac timp și pentru mine și pentru alții, e un succes că mă interesează să învăț încă, e un succes că adorm cu griji, dar mă trezesc cu chef de o nouă zi, e un succes că și acum caut muzică și cărți noi, e un succes că mănânc cu mai multă plăcere însoțit decât singur

  Și, părăsind lirismul, am scăpat până acum fără cazier și fără STDuri grave :)

  Thumb up 2
  • “grave” e o precizare care descrie multe lucruri interesante :)))

  • Copiind o replică dintr-o carte superbă: “nu îmi mai aduc aminte” 😁

   Că tot nu e topic cu psd și alte minuni, e OK să fac și o recomandare: Cartea de care vorbesc e “Vremea Mânzului Sec” și e scrisă de CTP. Dacă o mai fi de găsit, e unul dintre cele mai bune cadouri pe care ni le putem face

   Thumb up 0
 2. Succes pentru mine inseamna sa asigur mai mult decat strictul necesar familiei mele. Sa fiu asigurat pentru cat mai multe riscuri, sa am siguranta si toate lucrurile necesare pentru un trai bun. Succes inseamna o familie fericita si sanatate. Nu asociez succesul cu banii pentru ca in momentul in care iti doresti avere pur si simplu, nu mai ai o limita la care sa te opresti si ramai nefericit. Totusi un anumit nivel financiar e necesar pentru fericire(succes) dar atata timp cat esti sanatos si stii ce vrei, il poti atinge.

  Thumb up 0
 3. Nu pot sa nu observ ca 3 din 5 articole sunt de publicitate. Ai cam puțin de spus mai ales in perioada asta. Destul de trist. Imi aduc aminte iar o emisiune radio de la începutul anului cu tine si CTP in care o infierati pe LCK in timpul unui interviu si o tratați ca pe un mare abuzator. Foarte de ajutor atitudinea voastră și insinuările din întrebări, foarte de ajutor pentru cine însă ?

  Thumb up 1
  • Pai cred ca poti sa-mi asculti editorialele de la radio, ca alea-s zilnice.

  • #7

   al dracu’ Petreanu ăsta cum caută el, prin articole publicitare pe blog, să cîștige un ban cinstit, să-i poată cumpăra lu’ Poke un șoricel bio, de țară…
   iaca d’aia făcu Doamne-Doamne să nu plătesc abonamentu’ la cablu la timp, eștia să mi-l taie sîmbătă iar eu in loc să mă enervez la teve, să fiu ocupat cu fie-mea…
   vorba (urletele adică) unei participante la miting: PACEEE pe pămîîînt!!!
   și succesuri!

   Thumb up 0
 4. Un fel de succes, pentru mine, e acela că nu am făcut compromisuri. Nici pentru carieră, deși iubeam ceea ce făceam, nici pentru familie, atunci când ar fi trebuit să accept ceva de neacceptat (nu puteam să învăț copiii să facă compromisuri). Și niciodată nu am intrat în politică, decât pentru a comenta.
  Succes e să stai cu capul sus.

  Thumb up 0
 5. Succes = Simona Halep!

  Thumb up 3
 6. Succes e cam ce se-ntampla, azi, in Bucuresti!
  Oamenii sufocati de Mafia din justitie, au iesit sa-si spuna păsul!
  Dreptate pt. toti: procurorii abuzivi sa intre-n puscarie, judecatorii abuzivi sa intre-n puscarie, sa nu mai aiba drept la pensia de magistrat(unde oricum nu contribuie cu un leu) , sa li se confiste toate averile pana la a treia spita, sa zaca-n parnaie 20 de ani!
  Protocoale si Portocale la parnaie!!

  Thumb up 8
  • #12

   Așa..ca să nu se mai bage, mai ales oameni nevinovați la mititica!
   Politicienii să nu mai trăiască cu spectrul cătușelor, auzi d-ta colo… să ai imunitate parlamentară și orice procuror tupeist să-ți fabrice o Belină sau un caz de fraudare fonduri europene și să nu te bucuri de rodul muncii tale…
   Păi cum e posibil, măh! Șobo….hmmm…Codrine, du-te și adu-mi pachetul de țigări!

   Thumb up 0
 7. Cuvinte bine alese. Bravo ma!

  Thumb up 0
 8. Succes pt mine inseamna,sa ajung vineri acasa sa pot petrece sf saptamanii cu sotia si fiul meu..sunt cele mai frumoase momente din viata.

  Thumb up 0
 9. Fiecare zi in care te bucuri e un succes pentru mine. Fiecare lucru bun pentru care ai muncit putin sau mult e un succes.

  Thumb up 0
 10. Succesul este ca si sarcina, toata lumea te felicita :Bravo! Felicitari! Insa nimeni nu stie de cate ori ai fost f… In engleza suna mai bine. :-)

  Thumb up 2
 11. Fiecare zi este o noua oportunitate de a face ceva in plus fata de ziua precedenta. Pentru tine, pentru cei dragi sau pentru oricine altcineva. O zi in care ai facut o fapta buna, ai oferit un sfat util, ai invatat ceva nou, ai descoperit lucruri sau locuri noi sau ai cunoscut oameni noi, aceea este o zi reusita. Iar o zi reusita, inseamna o zi de succes. Asa se defineste succesul pentru mine. Succes in toate va doresc!

  Thumb up 0