“Țara de proveniență a laptelui: România”

Există un procesator de lapte care precizează, cu mândrie, pe ambalajele produselor sale: “Țara de proveniență a laptelui: România”.

Nu-i de ici, de colo. Deviza acestui producător, Simultan, este #PuternicRomânesc, și pe bună dreptate – dacă nici oamenii de la Simultan nu înțeleg ce-nseamnă să fii puternic într-o competiție cruntă, nu știu cine altcineva o face. Toți spunem că vrem să cumpărăm românește, dar iată că, între primii 8 producători de lactate din România, doar unul este cu capital integral autohton. Au început de la 300 de litri de lapte, în 1996, iar acum procesează peste 140.000 de litri d elapte zilnic. Cât de bun trebuie să fii ca să prosperi în această competiție dominată atât de copios, în țara ta, de multinaționale-gigant?

Poate ați remarcat marca Simultan în reclamele rulate în ultima vreme la tv: un puști-baterist cu o căciulă-zimbru bate plin de energie din mijlocul unei încărcături de lactate, ceea ce intrigă paznicii. Aceștia deschid ușa și sunt mirați să nu găsească pe nimeni înăuntru, deși bătaia era evidentă. Morala: spiritul românesc pozitiv, tânăr, plin de energie, este prezent în produsele SIM și atrage atenția.

Le-am încercat produsele. Eu sunt consumator destul de hotărât de produse lactate. Dimineața, înainte să plec la radio, mănânc de obicei cereale, la care adaug fie lapte, fie iaurt sau sana sau chefir și, uneori, fructe sau nuci. Folosesc unt din belșug la gătit și, adesea, smântână (și uneori iaurt, la câte o rețetă indiană). Îmi place să beau un pahar de lapte rece în după-amiezile calde. Iarna, o cană de lapte cald cu cacao și câteva fursecuri îmi dau o stare de bine. Ca atare, la mine în frigider sunt mereu de găsit lactate de la diferiți producători și am învățat să fac diferența între ele, însă vă spun cinstit că e pentru prima dată când am găsit un chefir care mi-a adus aminte instantaneu de gustul chișeacului pe care mi-l făcea tata, în copilărie. Tata era moldovean, lactatele SIM vin din Banat, dar presupun că nu degeaba vorbim noi aceeași limbă și la Suceava, și la Timișoara: când e să fie respectate rețetele, gustul e similar și în nord, și-n vest.

Și, că tot veni vorba de rețetele copilăriei, cred că următoarea pe care o-ncerc este un orez cu lapte și scorțișoară, prăjitura pe care tot tata o făcea mereu – probabil cel mai sănătos dulce pe care l-am mâncat în anii aceia. Cum se face? Nimic mai simplu. În esență, se fierbe încetișor o cană de orez – adică orezul dintr-o cană 🙂 – și zahăr (eu aș pune măcar vreo două) într-un litru de lapte SIM de 3,5%, până ce orezul absoarbe laptele. Practic, asta e baza. Pentru mai multă aromă, aș adăuga vanilie în lapte, sau poate niște nucșoară proaspăt măcinată, sau coajă rasă de lămâie sau lime, dar spre final (un truc util: ca să îndepărtezi ceara de pe citrice, e suficient să le speli sub jet de apă fierbinte cu detergent de vase; merge și cu merele alea cerate; grijă mare să limpezești cum trebuie fructul). La final, orezul fiert în lapte se toarnă în castronașe; peste suprafață se presară scorțișoară măcinată. Toată afacerea asta merge brici cu un fruct acrișor și aromat (thailandezii adaugă mango, de unde și faimosul mango sticky rice, care se face însă cu lapte de cocos, dar eu aș pune afine, pentru un gust ceva mai românesc).

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. Incearca si sa renunti la zaharul din orezul cu lapte: o lingura de fulgi de cocos impreuna cu un praf de scortisoara, fac ca zaharurile deja prezente (amidonul si lactoza) sa fie suficiente pentru un desert. Poti pune o lingura de dulceata, daca vrei porceala maxima.

    Thumb up 2
  2. Ii zice chișleac sau chișleag, in zona familiei mele ii mai spune ”lapte acru”. Nu are nicio legatura cu chefirul, dar asta-i alta poveste.

    Thumb up 2
    • Asa e, dar memoria gustului are tot soiul de ricoseuri. Poate si pentru ca chefirul asta de la SIM e mai acrisor decat altele de prin magazinele noastre.

  3. La final, orezul fiert în lapte se toarnă în castronașe pe fundul carora ai pus deja pasta de macese, dulceata sau gem si pe care le rastorni pe o farfurie mai apoi; peste suprafață se presară scorțișoară măcinată.
    FTFY

    Thumb up 0
  4. Sunt lipicios pe degete!

    Thumb up 0
  5. “Tara de provenienta a laptelui: X tara”, trebuie obligatoriu trecuta pe eticheta de fiecare producator care vinde lapte sau produse lactate in romania. Din pacate, aproape toti producatori aduc lapte din Ungaria si Polonia, dar trec tara de provenienta a laptelui ca fiind Romania. Si cei de Simultan fac acelasi lucru, mai ales ca sunt atat de aproape de granita tarii.

    Thumb up 0
    • Simultan este o firma din Făget si colectează laptele de la fermieri din zona banat, ce-l puțin așa mi-a spus un fermier de lângă Timișoara

      Thumb up 0
  6. Eu sunt bautor de iaurt. La nivel pro. In 5 din 7 dimineti beau iaurt, alaturi de un pachet de biscuiti BelVita sau turte din tarate de ovaz, facute in casa. Nu am vazut pana acum SIM in magazine, dar o sa incerc sa vad cum e.
    Mi se pare ciudat numele, SIM. Inteleg ca marca e SIMULTAN, dar pentru zimbrul ala… SIM suna cam impropriu. Dar numele mai putin conteaza, eu beau calitatea nu niste consoane amestecate cu vocale.

    Thumb up 0
  7. Vlad, nu ar fi rea o lista cu producătorii autohtoni de alimente sa ne ajute sa alegem produsele lor în momentul în care mergem la cumpărături. Ce zici?

    Thumb up 0
  8. #13

    sper sa citesca si producatorul, evit acest iaurt, prea mult zer in cutiile de iaurt. am crescut la tara, si stiu ce-nseamna un iaurt bun in oala de pamant.

    Thumb up 0
  9. O problemă de ambalaj la laptele SIM – gura cutiei e cu diametrul prea mic, prin urmare când torni, stropeşti împrejur
    La mine contează astea că sunt leneș

    Thumb up 0
  10. Domnule Petreanu,
    săru’mâna pentru masă! 🙂
    Am citit articolul, am căutat ca nebunu’ prin toate superhypermarketurile din Bucureşti, am găsit doar SANA. Nu se compară nu nici un alt brand de lactate prezent în Ro. Dar nu găsesc deloc Chefir şi sunt frustrat la maximum. Mai scrieţi, vă rog frumos, un articol în care să specificaţi care sunt magazinele partenere SIM? Şi unde găsim Chefir? Vă rog să vă imaginaţi următorul dialog: El: Te iubesc, ne vedem? Ea: Aşteptam de atâta vreme să îmi spui asta. El: Azi. Ea: DAAAAAA! El: Unde? Ea: Nu ştiu!

    ps: Dar o măcelărie de unde poţi cumpăra fudulii proaspete (porc, viţel, tăuraş) nu recomandaţi? În perioada asta, cu lupta împotriva Justiţiei, nici unui protestatar nu ar trebui să îi lipsească din menu. Săru’mâna!

    Thumb up 0
    • Am mai fost întrebat, am căutat și eu (la Mega, unde n-aveau) așa că am chestionat mai departe și am primit următorul răspuns, pe care-l redau copy-paste:

      Bună, Vlad,

      Am primit din partea clientului o listă cu locațiile în care se găsesc lactatele sim. Pe lângă acestea, se mai găsesc și în magazine mai micuțe, nemenționate în listă.

      Profi -toata reteaua
      Kaufland -toata reteaua
      Selgros -toata reteaua
      Cora -toata reteaua
      Supeco -toata reteaua
      AUCHAN ROMANIA SA – magazin BERCENI 030
      AUCHAN ROMANIA SA – magazin TIMISOARA SUD 049
      AUCHAN ROMANIA SA – magazin TIMISOARA 007
      AUCHAN ROMANIA SA – magazin TIMISOARA NORD 048
      CARREFOUR ROMANIA SA – magazin 145 TIMISOARA 6
      CARREFOUR ROMANIA SA – magazin 119 TARGU JIU
      CARREFOUR ROMANIA SA – magazin 48 DROBETA
      METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL – 11 MILITARI
      METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL – 13 BRASOV
      METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL – 14 CONSTANTA
      METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL – 18 VOLUNTARI
      METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL – 29 TIMISOARA 2
      METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL – 34 ARAD
      METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL – 54 PIATRA NEAMT

      Cu drag,
      (Semnat indescifrabil 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest blog folosește serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.