Jos cashul, sus cașul!

În Suedia, unii finanțiști se declară îngrijorați de dispariția prea rapidă a cash-ului din economie. Cantitatea de monede și bancnote aflate în circulație a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 28 de ani și este cu 40% mai mică decât vârful înregistrat în 2007 și 2008. “În aceste condiții, va fi foarte dificil să menținem funcțională infrastructura pentru mânuirea banilor gheață”, declară șeful unei comisii parlamentare de evaluare a politicii monetare, citat de Bloomberg.

Iată o problemă la care nu m-aș gândit. Infrastructura? Poate e o chestiune de protecție socială, nu? Adică, e vorba de angajații care manevrează cashul, că altfel, de ce am suferi că dispar bancnotele și monedele? O bătaie de cap în minus.

Încerc să-mi amintesc când și unde am plătit ultima dată cu bani gheață. Săptămâna asta, nicăieri: de fiecare dată, am folosit cardul, și la Mega, pentru cumpărăturile uzuale, și la bufetul de la redacție, pentru sandvișul de fiecare dimineață. Nici săptămâna trecută n-am folosit cash. La benzinărie, plinul pentru Subaru, am folosit cardul (ca de obicei). La Diverta, sâmbătă, 3 cărți, plata cu cardul. Biletele la The Darkest Hour le-am luat online, din Cinemagia, și le-am salvat ca QR code în wallet. Taxele pe firmă le-am plătit prin internet banking. Mai în urmă, luna asta, o haină lăsată la curățat, din nou, achitată cu card bancar. Două curse Uber, plată automată online, evident. O aplicație din App Store, plată online. Bilete de avion pentru un city-break, card. Un pas în urma serafimilor, plătit online pe Vimeo. 2 sticle de vin de la Un Vin Pe Zi, achitate și astea online, automat. Un sistem de pornire la distanță de la Falcon Electronics, prin home banking, online, evident. Ceva taxe la Fisc, cu cardul, la ghișeu.

Dar da, iată, îmi amintesc, am plătit și ceva cash în două rânduri în ultimele zile: ca bacșiș la cârciumă. Dacă putea fi trecut simplu pe notă, plăteam și bacșișul tot online. Și, ah! da, încă o plată cash: tichetul de parcare la mall, 2 lei, dar asta doar pentru că nu mă-nvrednicesc odată să-mi trec cardul în aplicație, ca să plătesc de pe telefon.

Parcă acum doi-trei ani nu foloseam atât de mult plățile electronice. De ce? Hmmm – îmi pică fisa: pentru că a apărut sistemul pay pass și orice plată sub 100 de lei este acum mult mai rapidă și mai simplă cu cardul. De pildă, dimineața, sandvișul pe care-l iau de la bufet costă 4,80 lei. Ar dura mai mult să-mi ia banii și să-mi dea restul decât să trec cardul peste cititor și să-mi văd de treabă. Când o să se extindă plățile direct din mobil, o să fie chiar mai simplu – doar baterie să ai.

Nu știu care mai este raportul plăților electronice față de plățile cash în România, dar cred că numerarul scade și la noi. Dacă ar fi după mine, chiar și mâine ar putea retrage BNR banii gheață și nu cred c-aș observa (măcar un timp).

Să dispară, deci, cash-ul, și să rămână doar cașul, eu votez pentru.

37 comentarii Adaugă comentariu

 1. Te vad eu ce faci cand pica retelele si nu se poate lua legatura cu banca!
  Am patit-o eu in supermarket, cumparaturi de inceput de luna (vreo 300RON) cash-canci si cardul nu mergea. Scot alalalt card (cu economiile) – nici asta nu merge.
  Incerc conectare online – telefonul nu are semnal.

  Pana la urma ii zic casierei sa mai incerce odata cu ala contactless – si…. in sfarsit a mers.
  Dar cash mai trebuie sa folosesc pentru:
  – plata hrana la gradinita
  – intretinere la bloc (desi acum de 2 luni merge si aia online)
  – flori la nevasta :)

  Comentariu apreciat Thumb up 27
 2. Sper ca erai doar ironic altfel nu pot crede ca ai facut exact cum a facut Ponta cu tabletele pentru copii.
  In balonul tau de sticla ai omis ca 50% din populatia tarii are inca wc in curte, multi nu au vazut un card, isi fac inca cumparaturile pe caiet, folosesc aplicatia “sapa o groapa in fundul curtii” ca sa-si ia seara o sticla de vin si asa mai departe.
  Probabil ca daca ai fi avut parte de 1luna pe model grecesc cu banii in cont si pe card in timp ce faceai foamea ca nu aveai cash pentru o paine ai fi avut alte idei.

  Comentariu apreciat Thumb up 45
  • Unor conjuncturi excepționale vrei să le găsești rezolvarea cu soluții ordinare. Fractură de logică tipică

   Thumb up 0
 3. Nu te duci la piata, acolo nu poti plati cu cardul. Probabil nu faci bișnita, șmenuri sau alte tranzactii la care sa nu vrei sa platesti impozit – nici acolo n-ai putea plati cu cardul. Nu te duci la nunti/cumetrii/carciumi unde sa dai bani lautarilor – n-am auzit de lautari cu POS :). Ti-ai amenajat gradina in trecut si acum nu mai ai nevoie de gradinar la intretinere (sau platesti cat nu face sa-ti vina unul “de firma”). Nu faci lucrari in casa/gradina – n-ai un “Dorel” care sa-ti zugraveasca/schimbe o teava/tunda oile din gradina (sau motanul :D).

  Etc…

  Idei mai am, dar cred ca ai inteles mesajul meu :).

  Comentariu apreciat Thumb up 24
 4. In alta ordine de idei – bei cam mult 2 sticle de vin pe zi :D. Sau poate faci colectie :D…

  Thumb up 3
 5. Eu fac cumparaturile din piata ca este in drumul spre casa, fara cash nu as putea, de fapt la mine e invers, platesc mult mai rar cu cardul decat cu cash. Trebuie sa merg mereu la bancomat sa scot bani. Si sa nu crezi ca locuiesc la tara, stau in centrul unui oras marisor, din primele 10.

  Apoi ma gandesc la mama, care are pensie sub 1000 lei, ea scoate toti banii de pe card si foloseste cash pentru ca asa are control mai mare asupra putinilor ei bani.

  Comentariu apreciat Thumb up 16
  • Probabil în Suedia poți să plătești cu cardul și la piață. În Olanda poți, de obicei.

   Thumb up 0
  • chestia asta nu prea o înțeleg, de ce e controlul mai mare? dacă stau în cont banii nu pot fi pierduți nici măcar teoretic. Dacă stau la saltea, pot fi pierduți și sunt pierduți zilnic prin zeci de căi

   Thumb up 0
  • “Ce-i în mână nu-i minciună…” ? Adică e de înțeles pentru cei mai puțin obișnuiți cu tehnica, nu înțeleg mirarea ta…

   Thumb up 0
 6. Iată o problemă la care nu m-aș gândit. Infrastructura? Poate e o chestiune de protecție socială, nu? Adică, e vorba de angajații care manevrează cashul, că altfel, de ce am suferi că dispar bancnotele și monedele? O bătaie de cap în minus.

  În Olanda unele magazine refuză să accepte bani numerar tocmai pentru a-și proteja angajații. Un magazin care acceptă doar carduri nu este o țintă prea atractivă pentru jafuri.

  Thumb up 5
  • #13

   Am fost de curând (8-10 februarie 2018) în Olanda, mai precis în Haga. den haag.
   Am avut cazare la Mercure Hotel.
   Hotel de fițe.
   Parcare IOC! Mi-a zis recepționera (foarte drăguță, dealtfel) că ar avea o parcare cu numai 10 euro/24h, dar numai dacă am card Maestro! HA!
   Am zis: card de debit? Sau card de credit?
   Și mi-a zis: card!
   Dacă n-aveți Maestro, vă recomandăm parcarea de la 250m cu numai 30 de euro pe 24h!
   Aha!
   Ia stai să văd eu cum e cu cardul!
   M-am dus la parcarea de 10 euro! A mers UNS cardul meu Visa de la (o bancă olandeză, nu dau nume!) banca cu același nume din RO.
   Sunt multe chestii care ni se propun ca la niște proști, dar mai avem și noi ceva cultură…………….
   Totul e să insiști pe legile europene!

   Thumb up 0
  • Ai avut noroc. În Olanda sunt extrem de rar acceptate carduri de credit, chiar și cele emise de filială olandeză de bancă olandeză. Mori de foame cu un card de credit in mână. Cel mult scoți niște cash de la un bancomat și plătești cu ăla.

   Poate administratorul parcării a zis sa accepte și carduri de credit ca să ajute turiștii.

   Thumb up 0
 7. Citind articolul ma gandeam cat de primitiv pare acum sa folosesti bancnote si monezi si ca recent am avut un premier care avea o fobie in privinta cardurilor si conturilor bancare.
  Nu sunt adeptul digitalizarii intregii vieti, dar nu pot nega avantajele acesteia.
  Se pare ca modul si ritmul in care ne adaptam si ne vom adapta la aceste schimbari a produs deja fracturi in societate intre primitivii care ne conduc si cei care construiesc viitorul.

  Comentariu apreciat Thumb up 9
 8. Mai este si situatia comenzilor online. Sigur se poate plati direct online cand faci comanda, dar ce faci daca livrarea intarzie neasteptat de mult? Banii au plecat dar produsul inca nu a ajuns. In cazul asta prefer sa platesc la livrare. In unele cazuri, la livrare se poate numai cash. Sau la comanda de pizza, ma mai suna din dispecerat sa-mi spuna ca nu au suficiente POS-uri mobile si ma roaga sa platesc cash. Sigur, pe viitor vor avea toti POS pe toate partile. Dar deocamdata mai e nevoie si de cash.

  Thumb up 10
  • Nu a zis nimeni ca trebuie sa renuntam la cash imediat ci s-a sugerat o directie.
   Drobul de sare sta la locul lui deocamdata.
   Postarea #9 clarifica acest aspect.

   Thumb up 0
 9. Plățile electronice denotă o economie albă, sunt bani are pot fi urmăriți.
  O economie în care se practică mult plățile electronice denotă mulți bani la negru care nu pot fi justificați și nu trebuie urmăriți. La fel cum mitele se cam dau în plic, tot așa și mulți nu-și primesc banii pe card pentru că oficial sunt asistați sociali sau altele.

  Thumb up 1
 10. Hmm, cashless societies :)) E ok, Insa ce te faci cand vei fi interogat de catre prietena despre o anumită tranzacție de pe extras? Totul la vedere, ah? Nasolica.

  Thumb up 2
 11. Și de data asta, e vorba de același lucru: EDUCAȚIA (că nivelul de trai tot aici își are cauza) ….vom mai aștepta un pic până să atingem % de utilizare a cardului din țările nordice.

  Thumb up 1
  • Care nivel? Suedia e vai de capul ei. De ce nu putem lua exemple de tari prospere precum Elvetia sau Statele Unite si ne raportam la tari socialiste. Asa de repede au uitat romanii comunismul?

   Thumb up 0
 12. Nu am nimic impotriva platilor online sau prin card si folosesc in egala masura plata cash sau prin card, insa ce e inspaimantator pentru mine la o societate fara cash e nivelul de control pe care il are statul asupra banilor tai. Aici ma refer la statul roman, prin anaf si alte institutii. Sa zicem ca ti-a blocat fiscul contul din banca pentru 0.3 lei recalculati la impozit. Ce faci daca n-ai cash iar contul tau e blocat?
  Exemplele de incompetenta de stat pot continua.
  Ah, da, daca vorbim de tari civilizare, se poate.

  Thumb up 13
  • Suedia e o tara in picaj liber. A fost la un moment dat una dintre cele mai bogate tari din lume, dar ani de socialism au ruinat-o. Eliminarea cash-ului ar un singur scop – controlul statului. Deci, nu se poate.

   Thumb up 0
 13. Visati frumos! Intr-o societate perfecta poate ar functiona, dar ce ai sa te faci Vlade cand mana lunga a gashtii de baeti care isi spune Stat va pofti la banii tai? Crezi ca bancile te vor proteja. Sunt mana in mana. La ING, de exemplu, intreaba atunci cand fac actualizari de date personale daca ai de gand sa calatoresti in Statele Unite. Le-am spus ca daca voi folosi cardul in Statele Unite vor vedea daca am calatorit acolo, dar nu au vrut sa raspunda la intrebarea ce legatura are asta cu datele personale.
  Revenind, cand Statul nu va mai avea bani de pensii si salarii (si asta se poate intampla repede ca vine valul decreteilor) si n-o mai gasi de unde sa se imprumute (vezi Grecia), sa vezi ce POS frumos devine si-ti trage banii etalati transparent.
  Nu, Vlade, intr-un stat mafiot singura aparare a cetateanului e cash-ul!

  Comentariu apreciat Thumb up 19
 14. Păi dacă scoatem cashul cum mai dăm banii la nunti și botezuri?! Parcă și văd mirii cum întâmpină lumea la plecare: mirele cu pachețelul și mireasa cu POS-ul mobil :))

  Thumb up 4
 15. Ajungem si noi ca americanii. La aia daca platesti in supermarket cu bani cash, se uita la tine ca la extraterestri si mai cheama si paza :))

  Thumb up 1
 16. E corect punctul dvs de vedere, insa doar in Bucuresti. Acolo da, de cate ori ajung si eu folosesc cardul in draci. In provincie insa inca este nevoie de “cas” mult in fiecare zi.

  Thumb up 1
 17. #34

  Aveam de platit o factura la o banca la care nu am cont.Transfer de la banca unde primesc salar la ailalta minim 8 euro.Scos cash-zero lei.Depus cash/plata facuta zero lei

  Thumb up 3
 18. Problema in Suedia e alta. Taxele fiind extrem de mari, guvernul isi pune problema, cat mai pot fi marite aceste taxe astfel incat populatia sa nu se rascoale. De aceea incearca sa elimine cashul, astfel incat toate platile sa fie facute prin banci, adica sa fie sub control.

  Thumb up 6
 19. “Un pas în urma serafimilor, plătit online pe Vimeo”

  Uite cum am mai invatat ceva si astazi. Totusi, nu ma gasit filmul pe Vimeo pentru vizionare. Poti sa detaliezi?

  Thumb up 0