Ordinea grecească a lucrurilor

Grecia, pe plaja uneia dintre miriadele de insule, 9 dimineața. Un bar, un turist la comandă, doi greci la servire. Turistul cere două cafele, un suc de portocale. Grecii de la bar încuviințează, se apucă ușurel de treabă. E un ibric de supravegheat, o apă de fiert, o cafea de amestecat. În spatele barului e spațiu puțin, grecii se tot ciocnesc unul de celălalt, mai ales că se mișcă inexplicabil de mult pentru doar un ibric de supravegheat, o apă de fiert…

Apare un al doilea turist. Amploaiații-și schimbă cap-compasul spre noul client, uită de primul. Iau comanda acestuia, se-apucă din nou de deschis și-nchis sertare, ușițe și capace. Storc alte portocale, toarnă alt suc.

În fine, fierbe cafeaua. Amândoi grecii se opresc din orice-ar fi făcut. În spatele barului, unul toarnă grijuliu în două căni, supravegheat atent de celălalt. Ellenikos, cafea grecească cu caimac, în cănițe de porțelan gros. Se sprijină de tejghea, iau cănițele de toartă, sorb cu grijă, oftând de plăcere. Primele cafele ale zilei sunt pentru ei.

Clienții îi privesc cu gurile căscate. În pumni strâng câțiva euro.

S-a făcut 9.15 dimineața în Grecia.

În rest, Grecia rămâne la fel de seducătoare.
În rest, Grecia rămâne la fel de seducătoare.

12 comentarii Adaugă comentariu

  1. Da, dar ti-a dat sucu de portocale? Ti l-a dat!
    Ce, crezi ca poti sa bei suc si cafea in acelasi timp?

    Thumb up 0
  2. nice, nice…..

    Thumb up 0
  3. Viena,orice ora

    Apare clientul vienezul incepe sa-i pregateasca comanda.Nu se opreste pentru nimic in lume pana nu o termina,ia urmatorul client.Eventual il vezi ca bea un pahar cu apa,dar daca apare un client,paharul este lasat imediat si se trece la servire.Poate de asta Austria are cel mai ridicat nivel de viata din UE iar Grecia merge cu viteza spre cel mai de jos nivel de viata din UE.

    Thumb up 0
  4. E ca in avion. In caz de Doamne fereste, adultii sunt sfatuiti sa-si puna ei masca de oxigen, mai intai, si apoi sa le-o puna copiilor. Ca nu cumva sa se ajunga in situatia ca cei mici sa ramana fara ajutor, in urma lesinului adultilor.

    Asa si cu cafeaua la greci. Cum sa te serveasca frumos si bine daca ei nu pot fi apti?! Si se stie ca unii sunt al naibii de dependenti de cafea. Mai mult decat de banutii din mana turistilor. Viaţă. Alt stil de viata… ;)

    Thumb up 0
  5. Or fi crezut ca sunt turisti nemti… :)

    Thumb up 0
  6. Imi pare rau, dar nu cred. Nu am intalnit asa ceva pe nicaieri prin Grecia. Unde ai patit asta?

    Thumb up 0
  7. Merg de vreo 6 ani prin Grecia si n-am intalnit vreo situtie similara.
    Se pare ca a devenit un obicei sa-i maronim pe greci in preajma vreunui turmoil politico-financiar.

    Thumb up 0
  8. Am tatit exact la fel la Aqualand-ul din Corfu. Primele cafele erau pt ei desi se facuse coada. De asta nu exista greci emigrati prin Germania

    Thumb up 0
    • Sunt jdemii de greci in Germania. In special generatia plecata acolo prin 55-70, la munca. Cam ce fac ei ? Isi fac casoaie prin Grecia, nefiscalizate ofcors, si papa banii primiti de la nemti, ca …ajutor social~ merita, nu ?

      Thumb up 0