O poveste grecească și o șansă pentru o super-vacanță

Portul din Rhodos

– You have fish souvlaki?
– Fis? Fis souvlaki?
– Yes.
– No. Only țicăn souvlaki.
– And fish, no?
– No fis souvlaki, only fis. You want țicăn?

Dialogul se petrece undeva la est de Nafplio, într-o tavernă cu mese așezate chiar pe plajă. Tocmai apune soarele peste golf. La orizont, câțiva norișori împrăștiați se colorează, kitsch, în cărămiziu, marea e de-un calm plat, e-o liniște vătuită și noi tachinăm chelnerul – de fapt, tachinăm și acest chelner care, ca toți grecii, nu poate spune nici „ș” și nici „ci”. E distracția noastră nevinovată în această vacanță lungă în sudul Greciei, în care explorăm drumuri secundare, paralele cu fluxurile turistice. Am urcat și coborât ziua-ntreagă munții din zonă, spre bucuria Foresterului, care-i chiar pentru așa ceva construit, oprindu-ne ici-colo pentru câte o poză-oau sau niște meze la vreo tavernă. Uluiți, remarcăm cum orice drumeag, oricât de-ngust sau de izolat, este totuși asfaltat, și nu-ncetăm să ne mirăm de cât de bună e mâncarea și de cât de prietenoși sunt patronii oriunde ne oprim. Grecia are darul ăsta, e seducătoare în aproape toate ipostazele, și în cele în care i se oferă turistului comod, dar și în cele în care o descoperă vizitatorul ceva mai curios, atât pe continent cât și în insule. Plus că pentru noi, românii, e și cea mai apropiată destinație turistică exotică.

Pe lângă Grecia, ar mai fi și Turcia, dar eu aș alege totuși Elada în Înfruntarea Destinațiilor.

Ce e asta?

Înfruntarea Destinațiilor este o competiție on-line organizată de Christian Tour, care se încheie chiar azi, și la care încă te mai poți înscrie, deci, ca să participi la tragerea de sorți pentru premiul cel mare, adică o vacanță de vară de lux, 5 stele cu servicii VIP (transfer în regim privat, free acces la spa etc), 7 zile pentru două persoane (cu transport cu avionul inclus, evident), fie în Grecia, fie în Turcia, în funcție de care țară câștigă competiția. Simona Tache și cititorii ei au susținut Grecia, Mihai Vasilescu și cititorii lui au susținut Turcia. Cu toții au postat pe pagina competiției, 5 săptămâni la rând, iar aici e și pontul pe care ți-l ofer, de fapt. În aceste 5 săptămâni s-au acordat deja numeroase premii celor care s-au înscris și au postat poze, povești sau recenzii în susținerea destinațiilor propuse – una din Grecia, una din Turcia, la fiecare etapă. Toți acești participanți au muncit ca să ajungă la tragerea la sorți finală, dar aceasta e deschisă și celor care se înscriu în ultima zi, adică azi, și completează o singură sarcină. Asta e scurtătura, deci, din care nu știi ce iepure îți sare-n poală. Intră aici, bifează câteva căsuțe, alege ca destinație preferată fie Rhodos (Grecia) sau Marmaris (Turcia) și hotărăște cum vrei s-o susții – cu o poză, un filmuleț sau un text. Postează și ai intrat în tragerea la sorți. Cine știe, poate-mi trimiți la vară vedere de pe plaja VIP.

Revenind la chelnerul meu grec pe care-l tachinasem cu „fis souvlaki”: în cele din urmă engleza lui grecească a râs mai bine, pentru că a râs la urmă. Când i-am cerut o dorada, omul m-a avertizat: „tsipoúra? one half kilo, come see”, dar eu am dat din mână, liniștit: o doradă de 500 de grame, ce mare lucru? Doar că grecul nostru încerca să ne spună, de fapt, că are un pește de un kilogram și jumătate („one and a half kilo”), așa că ne-am trezit cu un ditamai animalul pe masă la finalul cinei, când nici nu mai puteam mișca de cât mâncasem – și cu o gaură-n buget, că nici ieftin n-a fost. Dar, mno, o experiență de povestit mai târziu.

Articol din categoria: EU, CĂLĂTOR, ADVERTORIAL

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. Diferentele de pret intre continent si insule pe mine ma fascineaza. O dorada pe continet 15 euro, pe insula 50. Dar na, insula e plina de turisti si daca nu o mananc eu, cineva o va manca.
  Si da, iti dau dreptate Grecia e seducatoare, dar nu te seduce in zadar, are si ce oferi!

  0
  0
 2. #3 Comentariu nou

  Da, dorada se vinde scump si la pescarie pe insulele grecesti (aprox. 28 euro/kg, daca imi aduc bine aminte pretul). Oricum, grecii au negotul in sange si fac bine turism. Nici in Turcia nu este deloc rau, dar uneori este obositor cand insista sa-ti vanda ceva. Destinatiile mele favorite sunt: Thassos (Grecia) si Istanbul (Turcia)

  0
  0
  • #4 Comentariu nou

   Daca esti in Peloponez si ai chef de plimbari pe drumuri secundare si nepopulate de turisti, coboara in sud spre Monemvasia. Asta daca nu ai fost inca, o sa iti placa mult zona…

   0
   0