Praga: cum au ajuns politicienii în curul unor statui

Făceți-vă un favor: data viitoare când ajungeți în Praga, căutați statuile și instalațiile controversate ale unui artist plastic ceh cu totul neconvențional, David Černý. Sigur, bifați ceasul astronomic, Podul Carol, piața orașului vechi, dar faceți acest quest pe la statuile lui Černý și veți primi, în schimb, un amestec curios de sentimente: surpriză, amuzament, nesiguranță, repulsie și multe altele, după cum e fiecare construit.

Găsiți pe net descrierea și harta exponatelor – de altfel, pe lângă unele veți trece chiar în timp ce vă plimbați prin orașul vechi, cum ar fi, de pildă, “Embrionul” sau “Sigmund Freud”, iar pentru altele va trebui să ieșiți din zona strict turistică – de pildă, pentru a vedea bizarii bebeluși din parcul Kampa, apoi aceiași bebeluși fără față care urcă pe cei 216 metri înălțime ai turnului televiziunii cehe (considerat, și pe bună dreptate, decenii la rând a fi una dintre cele mai urâte clădiri europene; acum, Turnul TV Zizkov a devenit o atracție turistică în oraș, chiar dacă oarecum în afara zonei turistice propriu zise, în care se înghesuie milioane de oameni anual).

David Černý (51 de ani) a debutat fulminant în 1991, când a vopsit în roz tancul rusesc din monumentul dedicat tanchiștilor sovietici. A fost acuzat de huliganism și arestat, dar gestul său a declanșat un protest în serie, iar tancul respectiv a continuat să fie vopsit după aceea în diverse culori, până când autoritățile au decis să dezasambleze monumentul. Ceva mai târziu, Černý a amplasat temporar pe locul monumentului o carenă de tanc rusesc, vopsită de asemenea în roz, dar marcată cu banda albă care a fost însemnul trupelor Pactului de la Varșovia care au invadat Cehoslovacia în 1968.

Așadar, Černý este un artist care își exprimă în feluri memorabile revolta față de ipocrizia și corupția politicienilor, iar eu am azi pentru voi filmări de la două dintre instalațiile sale controversate, fiecare cu mesajul său anti-sistem.

Mai întâi, cele două cururi gigantice din galeria Futura.

Sculpturile sunt prevăzute cu scări pe care poți urca pentru a arunca o privire în anus. Ei bine, iată ce și cum:

Apoi, o instalație interactivă care reprezintă o atracție cu destulă notorietate, amplasată în curtea Muzeului Kafka de pe malul Vltavei. Iată:

Pe bună dreptate, arta se exprimă într-un limbaj universal, nu? Cu toții înțelegem despre ce este vorba în aceste instalații.

În fine, o ultimă recomandare, ca să îmbinați cultura cu relaxarea, mergeți în pasajul Lucerna, care e pe una dintre străzile perpendiculare pe Piața Wenceslas. E un spațiu în care se păstrează o anume atmosferă boemă, pragheză, ce a supraviețuit chiar și comunismului posac. Într-o parte este intrarea maiestuoasă la un cinematograf, lângă e o vinărie mascată sub denumirea de cafenea, și puteți lua un pahar de vin afară, la cele câteva măsuțe din pasaj, ca să priviți la oamenii care trec, adesea indiferenți, pe sub statuia cu totul neobișnuită, atârnată de tavan, a Sfântului Wenceslas călare pe burta unui cal mort – o parodie a lui Černý, evident, inspirată de monumentul patriotic din vecinătate, care-l înfățișează pe Wenceslas, duce de Boemia, sanctificat după moarte, venerat de cehi ca rege bun și drept și apărător al poporului.

Sincer, aș vrea să văd o obrăznicie asemănătoare la adresa unei icoane istorice românești doar ca să mă amuz de indignarea apoplectică a rromânașilor verzi la ideea că cineva ar putea pune în discuție, cumva, dogma oficială.

10 comentarii Adaugă comentariu

 1. Nu stiu ce sa zic cu arta asta contemporana… Poate sunt eu prea batran, dar nici Cesny nu mai e tanar :) Sunt de acord sa protestezi putin mai diferit, caci altfel nu ai atrage atentia, dar parca el exagereaza un pic.

  Comentariu apreciat Thumb up 3
 2. foarte interesant acest material, cu ce era în curul statuii și cu pișarea, chiar original

  Thumb up 0
 3. #4

  Nu inteleg de ce cand eram mic si desenam tza…aaaa…sani pe caietu de matematica sau pe tabla il chemau pe tata la scoala si iesea scandal. Astia fac statui (cu barbati deci…se poate interpreta) in mijlocul orasului si sunt artisti. Ba unii au ajuns si celebri pictand sau sculptand nuduri. Nu cred ca e cinstit.

  Thumb up 4
 4. “Sincer, aș vrea să văd o obrăznicie asemănătoare la adresa unei icoane istorice românești doar ca să mă amuz de indignarea apoplectică a rromânașilor verzi la ideea că cineva ar putea pune în discuție, cumva, dogma oficială”.
  Hmmm… As reflecta mai mult asupra acestei afirmatii.
  Nu as exclude cu atata usurinta mesajele subliminale prezentate intr-o forma artistica.

  Thumb up 1
 5. In Romania s-intamplat alt fenomen, majoritatea ziaristilor au ajuns in curul politicienilor.

  Thumb up 9
 6. Am fost la Fundatia Juan Miro in Barcelona. Am iesit repede si am plans dupa bani. Din pacate nu am o educatie artistica necesara sa-i inteleg arta. Iar pentru Miro, cel putin, iti trebuie multa educatie artistica (si bunavointa:))

  Thumb up 1