Știi cu banii? Analfabetismul financiar face ravagii în România

Când vine vorba de educație financiară, românii sunt la nivelul “jale”.

În 2014, un studiu comandat de Banca Mondială plasa România pe locul 124 din 144 de țări evaluate, în compania prietenilor kîrgîzi, uzbeci, tadjici sau sudanezi.

În 2016, Banca Națională cerea guvernului să ia în considerare introducerea educației financiare ca materie obligatorie în școli.

În 2018, o cercetare făcută de Provident Financial România arată că doar 17% dintre cei chestionați consideră că au cunoștințe financiare bune, în timp ce 40% admit că sunt sub nota 5, pe o scară de la 1 la 10.

În contextul acestor studii, “educație financiară” se referă, de fapt, la un nivel minim de alfabetizare, nu la studii economice universitare. Majoritatea românilor nu pot răspunde corect la întrebări simple legate de modul în care se acumulează dobânzile la o sumă, într-un anumit interval, sau nu înțeleg în ce fel le afectează inflația veniturile, dacă și prețurile, și salariul cresc în aceeași proporție, sau cum influențează diversificarea unui portofoliu riscul de investiții. În România, majoritatea cetățenilor n-au nicio idee despre condițiile în care pot ajunge să fie raportați la Biroul de Credit, iar 2 din 10 cred că IBAN-ul este cu totul altceva decât este el. *

Așadar, așa cum există analfabetism funcțional în privința educației generale, există și analfabetism funcțional financiar – iar noi, românii, suntem printre cei mai afectați.

De ce e important să înțelegi măcar chestiuni elementare în domeniul financiar? Ca să nu te lași păcălit, de pildă, de politicieni care-ți livrează mită electorală din banii tăi, până la urmă. Ce iei azi, tot tu vei da înapoi, dar înzecit, în scurt timp. Sau ca să nu te înhami la un credit mai mare decât poți duce. Sau să nu te lași fraierit de oferte miraculoase de îmbogățire peste noapte. Sau să nu intri în faimoasa cursă a șobolanului. Etc, etc.

De fapt, fiecare dintre noi suntem manageri, deși n-am crede asta: fiecare avem de manageriat propriile noastre venituri, sub orice formă (legală, sper) ar veni acestea. E de la sine înțeles că nu poți cheltui mai mult decât câștigi decât, cel mult, dacă această cheltuială suplimentară îți aduce un venit suplimentar, nu? Ei bine, n-o să vă vină să credeți cât de puțini înțeleg această evidență.

Educația financiară nu-i musai să fie nici aridă, nici plictisitoare. De fapt, lucrurile acestea pot fi învățate aproape în joacă, până la un punct, prin asocieri de imagini și analogii cu situații reale din viață.

De aceea, vă recomand un joc de educație financiară, pe calculator și/sau mobil, pe care-l puteți încerca oricând aveți niște minute de plictiseală și bateria încărcată (e gratuit, firește).

Am mai văzut astfel de demersuri, dar acesta are un chichirez: cele 12 niveluri nu pot fi parcurse, toate, deodată, chiar dacă progresul din fiecare nivel poate fi mai mare sau mai mic.

În fiecare nivel avansezi dintr-o căsuță în alta, ca la Monopoly (sau Life, mai știe cineva jocul acela?) consumând energie și răspunzând la diferite provocări – definiții, descrieri de instrumente financiare, identificarea unui comportament de achiziție prudent, joculețe tip arcade în interiorul nivelului șamd. Jocul se bazează pe niște monede virtualie, pe care le pierzi sau le câștigi, dar, săptămânal, se acordă premii în bani adevărați, câte 500 de lei, iar la final, dacă ai reușit să termini jocul pe plus în contabilitate :) intri într-o tragere la sorți pentru un premiu de 10.000 RON.

Aplicația este aici, pe platforma Siguranță Financiară.

Acum, să știți că joculețul e destul de challenging. Eu l-am început mai în glumă, așa, dar am plecat cu 1500 de lei virtuali și, după prima zi, am ajuns la minus 840 de lei virtuali. Hm. Și, da, ăla blond cu barbă de pe traseu sunt eu – mi-am creat propriul personaj, ce să zic :)

Platforma de jocuri online Știi cu banii este parte a proiectului Siguranță Financiară, lansat de Provident.

__________________
*) Dacă vreți să faceți un test de acest tip, găsiți aici o versiune în engleză; dacă răspundeți corect la toate cele 6 întrebări, sunteți în minoritate absolută.

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. Nu sint o minoritate :D:D:D… Neasteptat…

  Thumb up 0
 2. 4 din 6, nu-i rau….

  Thumb up 0
 3. Orice copil de clasa a 8-a ar trebui sa raspunda corect la toate intrebarile.

  Thumb up 0
 4. Correct Incorrect Don’t Know
  Your Results 6 0 0
  National Average 3.16 1.25 1.54
  3.16 1.25 1.54

  Thumb up 0
 5. Decat sa le bage pe gat copiilor Religia din clasa a I a pana intr-a xII-a,mai bine ar face educatie la dezastre naturale ,sanitara, sexuala,financiara,civica, de comportament in societatesi in locurile publice,cum sa-si aleaga o meserie,si multe altele,cei din Ministerul Educatiei ar trebui sa tina cont de recomandarile Academiei Romane , a copiilor si parintilor , societatii civile.

  Thumb up 3
 6. Pacat ca platforma nu merge foarte bine pe mobil. Am pierdut o galagie de bani la un joc :(
  Un alt joc interesant se gaseste aici.. Se bazeaza pe cartea lui Robert Kiyosaki – Tata bogat, tata sarac.

  http://www.richdad.com/classic

  Thumb up 0