Testul de nitraţi pentru apa (de la robinet, în cazul meu), pas cu pas

Am primit un set de testere pentru nitraţi de la Aqua Carpatica şi am folosit o pereche aseară ca să verific concentraţia de la noua casă (menţiune: apă de la robinet, din reţea, nu de puţ). În continuare, testul, pas cu pas, şi două precizări:

1. Testerele acestea pot fi găsite în următoarea perioadă în câteva supermarketuri. Uitaţi-vă după promoterii de la Aqua Carpatica, le distribuie gratuit (ştiu că sunt prin Carrefour, Cora, Kaufland, Auchan şi Mega Image).

2. Mi-au mai rămas 5 perechi de teste (5 plicuri duble) pe care le ofer prin tragere la sorţi unui comentator la acest articol. Le trimit eu prin poştă, într-un plic, doar lăsaţi-vă o adresă validă de mail (de e-mail, da?) ca să putem lua legătura. Arată aşa:

Faţă

photo A

…şi verso

photo B

Acum, despre nitraţii din apă. Una dintre primele chestii pe care le înveţi ca acvarist este că nitraţii – şi verişorii lor chiar şi mai toxici, nitriţii – sunt principalul inamic al peştilor. Primul lucru pe care trebuie să-l faci ca să ai un acvariu populat cu peşti vii e să ţii sub control nivelul nitriţilor şi nitraţilor.

E valabil, evident, şi pentru oameni. Nivelul legal maxim acceptat de nitraţi în apă e de 50 mg/l. Dar medicii pediatri recomandă, de exemplu, un nivel maxim de 10 mg/l în cazul copiilor. E bine să verificăm nivelul nitraţilor din apa pe care o bem – inclusiv unele ape îmbuteliate au nivel ridicat de nitraţi (din acest punct de vedere, Aqua Carpatica face o excepţie notabilă şi lăudabilă, cu o concentraţie de nitraţi practic insesizabilă).

De unde vin nitraţii în apa pe care o bem? Foarte pe scurt spus, din îngrăşăminte şi/sau dejecţii care se infiltrează în pânza freatică, unde se descompun (şi) în azot, din care diverse bacterii produc nitriţi şi nitraţi. Mă rog, ideea e că un nivel ridicat de nitraţi face apa nepotabilă şi periculoasă. Printre efectele consumului de apă cu nitraţi peste limită se numără problemele gastrice, diareea, urticariile şi iritațiile şi până la methemoglobinemie – o chestie numită şi „blue baby syndrome” şi care se manifestă întâi prin probleme respiratorii din cauza oxigenării insuficiente a sângelui intoxicat, putând duce prin asfixiere, ulterior, la moartea bebelușului. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar o intoxicaţie cu nitraţi e o situaţie realmente periculoasă, mai ales la copii.

Acum, testarea mea, pas cu pas şi cu poze explicative. E foarte simplu, trebuie doar sa fii ordonat.

Mai întâi, mi-am creat un front de lucru într-un colţ din bucătărie:

photo C

Apoi am luat un pahar curat şi l-am umplut cu apă de la robinet, pe care am lăsat-o un timp să curgă înainte:

photo D

Am luat un al doilea pahar, de formă diferită (e metoda cea mai simplă ca să nu le-ncurci) şi în el am pus apă dintr-o sticlă de Aqua Carpatica:

photo F

Am desfăcut un tester:

photo G

Şi l-am scufundat scurt (2 secunde), mai întâi în paharul cu apă de la robinet:

photo H

Apoi am aşteptat un minut (nu e nevoie să agiţi testerul), privind cum se schimbă culoarea de pe porţiunea activă de la o secundă la alta şi întrebându-mă când se va opri. Am obţinut asta:

photo I

Destul de neplăcut, nu? Valoarea testerelor de acest gen (pe care acvariştii le cunosc destul de bine) este că sunt extrem de uşor de folosit şi interpretat, chiar dacă nu dau citiri deosebit de precise. Acestea se plasează într-o plajă, între diferite nuanţe ale aceleiaşi culori, dar avantajul este că îţi poţi face imediat o idee destul de clară când apare vreo problemă.

În cazul apei mele, e vorba de o concentraţie de nitraţi mai aproape de limita maximă permisă de lege. Bine de ştiut – n-o să beau apă de la robinet de aici decât în cazuri de avarie.

Am continuat apoi cu testarea apei din sticla de Aqua Carpatica – am fost chiar curios să-i verific concentraţia de nitraţi. Am desfăcut al doilea test:

photo K

…şi l-am scufundat tot aşa, timp de 2 secunde, în paharul înalt:

photo L

…după care am aşteptat 1 minut şi am obţinut asta (testerul cu apa de la robinet se vede în partea dreaptă):

photo M

O concentraţie insesizabilă cu acest test şi, foarte probabil, sub limita de 10 mg/l recomandată de medicii pediatri. Adică de 5 ori mai mică decât în cazul apei de la robinet!

Iată şi cele două testere, unul lângă altul, la final. În stânga, cel colorat de apa de la robinet arată o concentraţie care merge spre limita maximă adimsă legal. În dreapta, cel testat cu Aqua Carpatica:

photo N

În fine, pentru că asta e o informaţie care i-ar putea ajuta şi pe alţii, am trecut valorile pe care le-am măsurat în cazul apei de la robinet pe harta purităţii apelor din România, aici (mai există şi o aplicaţie de Facebook dedicată unde găsiţi mai multe informaţii). Aseară, eu am fost al 303-lea care a adăugat rezultate şi, uitându-mă pe hartă, am observat că nici măcar nu stau aşa de rău. Sunt multe alte locuri unde apa e mai poluată decât la mine (sunt nişte rezultate foarte urâte pe la Sibiu, sper că e vorba doar de erori de manipulare sunt doar multe, mi se atrage atenţia).

Ca atare, recomandarea mea e să vă testaţi apa pe care o beţi – de la robinet sau pe cea îmbuteliată, folosind unul din testerele distribuite în perioada aceasta, gratuit, de Aqua Carpatica.

photo O

Nu uitaţi că mi-au mai rămas 5 testere duble şi le dau pe toate, prin tragere la sorţi, unui cititor care lasă un comentariu la acest articol.

Articol din categoria: ACTUALITATE, ADVERTORIAL

101 comentarii Adaugă comentariu

  1. M-ar interesa si pe mine un tester. Beau apă de la robinet destul de des. Stau chiar lângă o stație de filtrare a apei, iar tot timpul am avut impresia (și nu numai eu, și alții care au încercat) că apa de la robinet e întotdeauna foarte limpede, curată și rece. Aș fi curios, Vlad, să văd daca e adevărat. Mulțumesc!

    0
    0
  2. #5 Comentariu nou

    as vrea si eu un tester. stau in sud la curte si am put.

    0
    0
  3. #6 Comentariu nou

    Si daca iese bun testul apei de la robinet cred ca tot trebuie reverificat la fiecare 3-6 luni.
    Partea mai proasta este ca probabil trebuie testata si apa imbuteliata. Daca ma uit pe etichete vad ca analizele apei sunt facute in 2011, 2009 etc. Eu m-as astepta sa faca analize la fiecare lot si sa-l puna pe eticheta nu sa aleaga cea mai buna analiza istorica din ultimii 5 ani si sa mi-o plaseze ca standard pe sticla.

    2
    0
    • #7 Comentariu nou

      Acum poti sa controlezi Tu personal cate de curate sunt apele imbuteliate pe care o bei !
      Si daca valoriile nu sunt precise (istorice sau imaginare)…producatorul este normal sa isi asume responsabilitatea lui !

      0
      0
  4. #8 Comentariu nou

    Eu si familia mea bem apa imbuteliata de la diversi imbuteliatori si as fi curioasa care e nivelul nitratilor, inclusiv La Fantana. Cu siguranta, insa, nu doar nitratii sunt problema.

    1
    0
  5. #10 Comentariu nou

    Din pacate vestea proasta este ca am testat apa de la robinet de mult timp. Testerul este exact cel de la acvaristica. In Titan s-a inrosit rau. Partea proasta e ca am testat si apa de la Lidl ( cea la 5 litri). Acelasi rezultat. E clar ca pun apa de la robinet, pentru ca pe sticla nu au nici o specificatie. Discutam mai mult pe tema asta daca vrei, Mihai Denes

    0
    0
  6. Vreau și eu

    0
    0
  7. #13 Comentariu nou

    Ideea masurarii concetratiei de nitrati este una excelenta.
    Ca si aceea de a face prospectiuni cu ajutorul voluntarilor, fara sa te chinui cu harti ANRM sau altceva. Practic intr-un timp foarte scurt poti afla unde sunt locurile cu surse de apa nepoluate:fantani , izvoare etc…
    Totul cu o suma infima platita pentru teste si multa munca voluntara.
    Acum consumatorul este fericit pentru ca este informat, dar as fi dorit sa stiu si termenii si conditiile inscrierii la test, datele globale vor ramane publice sau raman propietatea apa carpatica?

    0
    0
    • N-a fost nici o condiţie. Presupun că localizările de pe hartă rămân, dar nu sunt oricum măsurători de laborator, deci…

      0
      0
    • #15 Comentariu nou

      Datele (asa cum sunt ele, orientative) se pot vedea in site-ul de campanie live: http://testulpuritatii.ro si vor ramane acolo.

      Se incearca si monitorizarea, ca ele sa fie introduse cu mai multa acuratete. La final se va trage linie si vom urmari zonele vulnerabile sau cu probleme. Colaboram si cu niste ONG-uri care vor merge pe trasee de munte.

      Si de la Ministerul Mediului se fac eforturi, insa ei merg pe zone deja cu probleme, iar testerele lor sunt mai putin fine ca sa detecteze apele peste limita legala.

      0
      0
  8. #16 Comentariu nou

    Mai ai acvariu sau ai avut?

    0
    0
  9. #17 Comentariu nou

    „Apoi am aşteptat un minut (nu e nevie să agiţi testerul), privind cum se schimbă culoarea de pe porţiunea activă de la o secundă la alta şi întrebându-mă când se va opri. Am obţinut asta (în dreapta rămăsese testerul apei de la robinet):”

    E un pic ambiguu, aici.Paranteza cred ca era potrivita pentru testul urmator, pentru apa de la Carpatica. (unde, de fapt o reiei un pic schimbata)
    Asta asa…ca sa fie totul cristal clear.. 🙂

    0
    0
  10. #19 Comentariu nou

    M-ar interesa si pe mine un set de testere.
    Daca le voi primi, promit sa postez aici rezultatele 🙂

    0
    0
    • #20 Comentariu nou

      Marian, daca iesi in weekendul acesta la cumparaturi te vei intalni cu echipele de promoteri si vom mai anunta si alte modalitati rpin care poti intra in posesia lor in zilele ce urmeaza.

      Daca totusi nu se intampla sa faci cumparaturi la hypermarketuri, scrie-le pe Facebook si o sa iti spuna unde mai poti gasi.

      0
      0
  11. #21 Comentariu nou

    Hai cu loteria! 🙂

    0
    0
  12. #22 Comentariu nou

    Buna ziua!
    In afara de aceste testere distribuite de Aqua Carpatica (nu stiu ce sanse sunt sa intru in posesia lor, daca nu dau peste reprezentantii lor in supermarket …) si de testele (cam scumpe) care se pot face la directiile judetene de sanatate publica, aveti idee cum se mai poate testa calitatea apei (ex: se pot achizitiona testere din astea, specializate pe diversi parametri, de prin anumite locuri etc.)?
    Multumesc!

    0
    0
    • In magazinele de acvaristica se gasesc tot soiul de teste pentru diferiti parametri ai apei.

      0
      0
    • #24 Comentariu nou

      Multumesc!

      0
      0
    • #25 Comentariu nou

      Buna Alina, In weekendul acesta, daca esti din Bucuresti, ii vei gasi la toate hypermarketurile sigur sigur.
      Daca totusi nu se intampla, scrie-le pe Facebook si o sa iti spuna unde mai poti gasi.

      Multumesc!

      0
      0
  13. #26 Comentariu nou

    Deci pipilicul unei femei gravide e plin de nitraţi (că tot aşa se înroşeşte la test). Nasol momentu`.

    0
    0
    • #27 Comentariu nou

      Testul e valabil doar pentru apa pentru ca in contact cu alte substante care nu s-ar gasi in apa, se dau peste cap rezultatele. Mai era cineva care l-a bagat in gura si s-a inrosit la fel. Rezultatele altor substante care contin apa nu sunt relevante pentru nitrati, ofc 🙂

      0
      0
    • #28 Comentariu nou

      Ia uite chestie, tocmai mă gândisem să îl bag şi în bere. 🙄

      0
      0
  14. #29 Comentariu nou

    Toată lumea spune despre apa curentă de la Arad că este printre cele mai bune, dacă nu cea mai bună. Îi voi căuta pe promoterii de la AquaCarpatica zilele astea dar m-am înscris, aici, și la tragerea la sorți că poate nu-i găsesc. Să vedem, dom’le, dacă-i adevărat o nu.

    Respect Vlad pentru munca ta. Toată stima!

    0
    0
  15. #30 Comentariu nou

    Sunt tare curioasa ! Noi bem apa de la robinet filtrata cu Brita si as face un test sa vad inainte si dupa ce o filtrez.

    0
    0
    • #31 Comentariu nou

      Si eu filtrez cu Brita, si am testat apa inainte si dupa filtrare: exact acelasi rezultat. La banii pe care ii platesc pentru filtrele Brita, sunt extrem de dezamagit.

      0
      0
    • Citește pentru ce se folosesc filtrele alea. În niciun caz pentru nitrați. Iar dacă tu crezi că ai o problemă cu apa, du-o la analiză la un laborator, că hârtia aia este fix pix.

      0
      0
  16. #33 Comentariu nou

    Cel mai bun mod de a verifica puritatea apei este analiza de laborator.
    Auzisem o poveste cum ca niste producatori de apa imbuteliata (la bidoane de 20 de litrii) primeau o cisterna de apa de izvor si apoi ieseau spre comercializare 10 cisterne.
    Cred ca o „indoiau” ca la Boboteaza de ieseau pe plus :))

    0
    0
    • #34 Comentariu nou

      Alex, asa este. Aceste teste sunt pentru o determinare preliminara. Daca se super-inroseste, e de recomandat sa te duci sa vezi ce mai e in ea si exact care e cantitatea de nitrati si poate si alti poluanti.

      AQUA recomanda ca cei care au rezultate extreme sa intre in detalii si sa o duca la laborator.

      0
      0
  17. #35 Comentariu nou

    Nu beți apă! PEȘTII FAC SEX ÎN EA! …Și pipi și alte alea…

    0
    0
  18. Am auzit că băsescu oferă teste pentru visichi prin tragere la sorţi tuturor celor care se vor abţine să mai posteze comentarii răutăcioase la adresa lui sau a lui madam Găinuşă (fostă Cocoş)… 🙂

    0
    0
  19. #37 Comentariu nou

    Pun pariu ca in orice apa plata din magazin bagi testul ala de sarcina, se face roz. Cu o singura exceptie (suna un prieten sau intreaba publicul): Aqua Carpatica. De ce? Pentru ca e singura care are nitratul bun 🙂

    0
    0
  20. #38 Comentariu nou

    Intrucat fatucile distribuiau selectiv testerele prin Carrefour, si eu nu-s genul care sa se duca sa spuna „ce aveti aici? vreau si eu!”, ma inscriu la tragerea la sorti.

    Chiar m-ar interesa sa vad ce concentratie de nitrati are apa plata pe care o bem, plus ca am si o cana filtranta in care as baga betisorul ala.

    0
    0
  21. Vlad, n-ai fost atent, rezultatele de la Sibiu sunt MULTE nu proaste. M-am uitat peste ele, nivelul e de 5 mg, apa e foarte buna de baut, te rog sa-ti corectezi comentariul.

    0
    0
  22. #41 Comentariu nou

    Poate se gandeste si unul din producatorii de sare sa creeze o campanie pentru optiunea libera a cumparatorilor daca vor sare iodata au ba. Iodarea obligatorie a sarii e iar un lucru controversat si obligatia de a vinde doar sare iodata e un lucru de condamnat.

    0
    0
  23. Vrajeala publicitara! Desi este marcata ca atare, mi se pare un pic cam aiurea, pentru ca se transmite gratuit o panica absolut inutila, doar pentru a face publicitate unui producator de apa imbuteliata.
    Uite aici o explicatie mai detaliata: http://insulaindoielii.ro/2012/04/08/nitrati-si-manipulare/
    Pornind de la datele de acolo, am facut o comparatie: un rezultat de pe site-ul de raspandire a dezinformarii :D, comparativ cu rezultatul analizei din aceeasi zona: Asadar, dl. Victor Capra a „masurat” in zona Str. Baba Novac 20mg/l (nu e trecuta data, ca doar ce interes ar fi avut compania sa se poata verifica ceva). In aceeasi zona (Şos. Mihai Bravu nr. 290), analiza apei potabile indica 4.57 mg/l la data de 2 mai: http://www.apanovabucuresti.ro/!res/fls/24(26).pdf

    Daca te uiti peste harta alarmista, Bucurestiul e mov inchis cam tot – asta inseamna atingerea sau depasirea pragului permis, de 50 mg/l. Am luat aleator peste 10 puncte de pe harta Apa Nova – http://www.apanovabucuresti.ro/buletine-de-analiza-a-apei/ – si am citit ultimul rezultat – valoarea maxima gasita este de 6,83 mg/l.

    Acum, o provocare pentru autorul articolului: am vazut valoarea estimata de testerul Aqua Carpatica. Care este valoarea masurata in de Apa Nova in cel mai apropiat loc?

    0
    0
    • #43 Comentariu nou

      Mihai, spune-mi te rog, de cate ori ti s-a intamplat sa deschizi robinetul si sa iti curga apa ruginita? Sau stii ca sunt ape imbuteliate care spun ca sunt de izvor si de fapt, sunt dintr-un put din afara Bucurestiului? Sau una care spune ca are 0% nitriti si, de fapt, are 47 de mg nitrati/l?

      Apa de la robine e in limite legale si chiar, pe alocuri, recomandate si pleaca bine de la statii. Testele sunt orientative si cumva subiective, dar daca se inrosesc tare, n-ai vrea sa vezi daca nu cumva au dreptate la tine in casa, pe teava ta, nu la plecare din statia din oras?

      Pana acum, cel putin la nivel estimativ, harta arata ca unele orase stau bine la robinet, vezi chiar exemplul pe care tu l-ai dat, din Sibiu.

      Problema mare este la puturi si fantani care sunt construite fie la prea mica adancime, fie in apropierea unor surse de poluare. In rest, fiecare isi testeaza si estimeaza cum crede mai bine. Nu se vrea a fi o harta stiintifica, dar estimativ, cu erorile de rigoare, putem vedea unde sunt zone vulnerabile sau afectate.

      0
      0
    • #44 Comentariu nou

      Claudia, e un pic de zăpăceală în căpuşorul blond. Eu zic să te hotărăşti odată: nitrAţi sau nitrIţi? Că nu-i totuna, dar deloc.
      Plus că, vedeţi voi, apele conţin şi nu_ştiu_ce_element_radioactiv (să reascult mâine reclama, că am uitat). Dar să vedeţi drăcia dracului: a apărut şi apa care nu are de-alea!!!
      Mărturisesc că am băut apă de puţ, de izvor de munte şi de robinet de vreo 50 de ani încoace; observ că mai trăiesc. A, bun, mă mai dezinfectez şi cu câte o palincă deşi, vorba domnului Johannis de mai sus, am văzut odată doi viermişori făcând prostii în prună.

      0
      0
    • #45 Comentariu nou

      Nu este zapaceala, exact asta incerc sa iti spun: exista o marca de apa ce spune ca au 0% NITRITI, dar nu mentioneaza ca au 47 mg/l NITRATI. Tocmai ca nu e totuna e destul de grav claimul lor.

      Faptul ca tu ai baut apa de fantana (si eu am baut vreo 20 de ani aproape) nu inseamna ca daca ai avea un bebelus nu ai vrea sa stii daca e sigura de facut laptele cu ea. In multe localitati rurale exista problema asta si Ministerul Mediului desfasoara un program asemanator.

      0
      0
    • #46 Comentariu nou

      Mea culpa. Retrag chestia cu căpuşorul blond. Sunt iertat? 🙄

      PS: … dacă aş avea un bebeluş… Eh, eu aş vrea, ele nu prea vor.

      0
      0
    • Claudia, testarea apei se face – din cate inteleg eu procedura – la utilizatorul final, in diferite puncte din oras. Intra pe harta si vei vedea si tu asta. Daca de la furnizor si pana la tine sunt niste tevi obosite (si asta se intampla in multe locuri, e adevarat), apa ta va avea tot timpul rugina – mai mult sau mai putin vizibila. Dar nu nitrati.

      Un test de acest gen nu rezolva decat publicitate prin panicare gratuita. Idee de marketing faina, n-am ce zice, ca doar firma is face publicitate la greu cu asta.

      Dar sunt un pic dezamagit sa il vad si pe Vlad Petreanu in schema asta…

      0
      0
    • #48 Comentariu nou

      Apa ruginita e pe cale de disparitie in Bucuresti. In blocurile comuniste tevile sunt de plumb. In blocurile noi sunt de pvc. Tevile din pamant se schimba in draci de cativa ani cu tevi din PVC. Nu prea cred sa mai curga apa ruginita asa des. Intr-adevar curge dupa vreo reparatie sau ceva, insa doar atunci si pt 2 minute. Apa de la robinet nu a omorat pe nimeni, panica, da

      0
      0
  24. Publicitatea, sufletul comertului, etapa pe bloggeri: http://cemerita.ro/testul-puritatii-apei-potabile-din-sibiu/ 😀

    0
    0
  25. #51 Comentariu nou

    Baga testul si intr-un salam. In plus gatesti cu apa plata sau cu apa de la robinet?

    0
    0
  26. #52 Comentariu nou

    Mi-ar placea sa testez apa, folosesc apa de la robinet pentru gatit . Nu am mai baut apa de la robinet din ’90 si ceva ( decat ff rar ). Multi ani am baut Bucovina pana cand am simtit ca s-a schimbat – mirosea ciudat si avea un gust neplacut, apoi am trecut la Dorna si Borsec pana cand a aparut Aqua Carpatica – de atunci numai asta beau pt ca imi place …nu stiu, e buna daca pot spune asta 😀 M-as bucura daca ar scoate un dozator de apa pt casa, asta ca sa nu mai car 3 baxuri/saptamana .

    0
    0
  27. #53 Comentariu nou

    @Claudia: vorbeste cu cine a facut harta, ar fi frumos si deosebit de util daca ati implementat-o sub forma de heatmap: https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/examples/layer-heatmap

    E si simplu, de altfel.

    0
    0
    • #54 Comentariu nou

      Tare asta ! Iti multumim GeoAtreides !
      Vom testa posibilitatea cu cei care ne au facut aplicatia.
      Merçi mult

      0
      0
  28. #55 Comentariu nou

    Vlade, nu vad (P) deasupra post-ului tau. In rest, e Ok. Mai sint si alte ape imbuteliate, destul de „sanatoase”.
    Am testat nivelul din berea mea favorita (nu sau marca). A iesit superOk! Ce zici, o fi o idee buna sa renunt la apa asta din pet-uri de plastic?

    0
    0
  29. #57 Comentariu nou

    Primul indiciu de potabilitatea apei e consumul indelungat din aceeasi sursa si faptul ca utilizatorii sunt multumiti de ea, chiar daca nu corespunde standardelor…

    0
    0
  30. #58 Comentariu nou

    Ia vezi aici articol interesant [are 3 părți] http://oliviasteer.ro/apa-partea-i/

    0
    0
  31. #59 Comentariu nou

    Am mai scris un comentariu, mai amplu, cred ca s-a pierdut pe drum sau a curs pe teava la canal…

    0
    0
  32. #60 Comentariu nou

    Domnu Petreanu, vă urmăresc blogul pentru că emite(ți) niște idei valoroase și înțeleg și nevoia de articole publicitare, dar cu părere de rău vă spun că ați sărit calu de data asta. Am văzut că s-a mai scris deja în comentarii despre buletinele de analiză de pe site-ul apa nova, pentru care mai pun și eu un link aici http://www.apanovabucuresti.ro/buletine-de-analiza-a-apei/sector-5/piata-ferentari-cismea-publica/ După cum vedeți, în Ferentari la cișmea publică, apa este lacrimă: nitrați vreo 3, nitriți cu zero în față… Ia faceți testul ăla miraculos acolo, să vedem, comparativ, poate trebuie să vă schimbați robinetele, conțin nitrați.

    Consider că vânzarea apei îmbuteliate este cel mai mare succes al marketingului la scară planetară, care nu poate fi depășit decât de vânzarea aerului îmbuteliat. Nu mai intru în detalii ecologice, apa îmbuteliată e și o sursă mare de poluare (producție, transport, pet).

    Aveți un cartonaș galben din partea mea și cred că sunteți dator cu un articol care să promoveze consumul apei de rețea… nu acum… mai încolo…

    0
    0
  33. #65 Comentariu nou

    E adevarat ca pot aparea surprize privind calitatea apei unde nu te astepti, dar consider ca spoturile publicitare actuale ale Aqua Carpatica ar trebui interzise. Sa pui un copil de 2 ani sa pronunte un cuvant pe care nu-l intelege si sa-i induci ideea ca semnifica un lucru periculos mi se pare abuz.
    La fel poti sa-i spui unui copil de 2 ani ca Petreanu inseamna cel mai rau lucru posibil si daca aude vreodata acest cuvant sa fuga cat mai departe. Ce crezi, va reactiona daca ar vedea zilnic acest lucru la tv o saptamana?

    0
    0
  34. #67 Comentariu nou

    Exemplu:
    Podul de piatra s-a daramat
    A venit apa cu Petreanu si l-a luat”

    0
    0
  35. #68 Comentariu nou

    Frica vinde. Nu-mi plac amenintarile cu copii. Josnic

    Apa de la robinet este declarata POTABILA si testata permanent de catre laboratoare specializate.

    O fi apa imbuteliata in parametri mai buni insa doar atat.

    0
    0
    • #69 Comentariu nou

      Daca iei la puricat toate reclamele de apa, cam toate sunt in zona aia. Si Evian are reclama tot pe copii, basca unii sinistri, facuti pe calculator care danseaza cand beau apa.

      Mi se pare ca discutia se duce intr-o zona ciudata, a spus aqua asta ca apa de la robinet nu e buna? parca nu, parca cei care fac testul o spun. Cui i-e frica, ori de apa imbuteliata ori de cea de la robinet, sa faca un buletin ca lumea sa stim si noi.

      Eu nu mai beau de mult de la chiuveta si nici n-as face un biberon de lapte de la o fantana oarecare pt ca am facut teste de la fantana parintilor si m-am lamurit.

      0
      0
  36. #70 Comentariu nou

    Pentru cetăţenii care au deshis internetul mai târziu:
    „apa de la robinet, de la noua casă„.
    Ce tot îmi veniţi cu Apa Nova? De-aia beau şi eu de n-am nimic, dar aici e vorba de altceva. Ia răsfoiţi voi tot blogul acesta, hai!

    (şi mai daţi un like unde critic eu, mersic)

    0
    0
  37. #71 Comentariu nou

    Pentru cine vrea sa fie correct informat …
    (Infos din parte Doctorilor si celor care le pasa calitatea apei)
    Studii au fost intocmite inainte de aparitia brandului AQUA Carpatica !!
    _________________________________________________

    1) http://www.insp.gov.ro/cnmrmc/images/pdf/rapoarte/mhb_2009.pdf

    2) http://www.lifecleanwater.ro/De_Retinut_V3m_ro.pdf

    3) http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Primii+in+Europa+la+poluarea+cu+nitriti+si+nitrati+Peste+2+000+d

    0
    0
    • Domnule Jean Valvis, eu vreau sa fiu corect informat. Va rog sa ne oferiti si noua urmatoarele informatii:
      – cate depasiri ale nivelului maxim admis de nitrati (50 mg / l) au fost sesizate prin intermediul aplicatiei dumneavoastra pentru apa de la robinet din Bucuresti?
      – cate din aceste depasiri au fost sesizate catre Apa Nova pentru a lua masuri de remediere a situatiei?

      0
      0
  38. #73 Comentariu nou

    Buan ziua Dle Mihai PAPUC,

    Campania este in desfesurare. Resultate sunt indictive si le observam in continuare la o baza de date. Sunt cazuri unde se dovedeste lipsa de NItrati (si acolo lumea se linisteste) sunt alte cazurile unde valoriile sunt peste 50mg/l si acolo (depinde de caz) trimitem oameni si facem preleveuri pt a fi trimise la Laborator.
    Puteti observa rezultate la http://www.testulpuritatii.ro
    Sigur nu putem evita 100% Cracotasi si Talibani care eventual inregistraêaza valoriile eronate sau citite cu lumina proasta.
    Initiativa asta va fi predate Autoritatilor Publice, Locale ONG-urilor si afisata pe Net. Colaboram si cu Min. Mediului pt o coordonare eforturilor.
    Stati linistit, urmaresc personal acest proiect, cum ar fi un copilul al meu. SI STIU ce seamna un adevarat CSR !!
    Este spre bine Dle PAPUC !
    Sa aveti un weekend placut va urez…
    YJV

    0
    0
    • Domnule Valvis, in spiritul transparentei acestei campanii, putem avea si noi acces la un fisier CSV cu datele afisate pe harta?

      Este banal de simplu de realizat pentru cei care s-au ocupat de site – volumul de munca este poate de 10 ori mai scazut decat cel necesar pentru realizarea unui heat map, pe care vi l-a sugerat un alt cititor.

      0
      0
    • #75 Comentariu nou

      Mihai, La final vom oferi toate informatiile, dar sa stii ca in spate datele sunt la fel ca cele afisate. Nu se pot modifica, edita sau sterge, asa cum le primim, asa se afiseaza automat.

      Dupa ce se termina campania vom trage niste concluzii si le vom anunta public.

      Ideea cu heatmap am inaintat-o deja dezvoltatorilor, mi se pare foarte interesanta, dar e nevoie de mai multe rezultate, in special pe puturi, fantani si ape de suprafata, cele care ne intereseaza pe toti cel mai mult.

      0
      0
    • Dupa cum se afiseaza acele date, tot asa de simplu se poate genera si un fisier CSV care poate fi descarcat si analizat de cineva interesat.

      0
      0
  39. #77 Comentariu nou

    Spuneați ceva de josnicia folosirii copiilor în reclame pentru apă? http://goo.gl/oHFEoK

    0
    0
  40. #78 Comentariu nou

    Domnilor, locuiesc in Buc., nu cred ca primesc testerele dv. gratis, cadou; vreau sa va rog a ma indruma sa cumpar asemenea testere; hartia de turnesol este valabila sau trebuie doar testerele evocate de dv.

    merci pt raspuns

    MO

    0
    0
    • #79 Comentariu nou

      Dle Mircea,
      AQUA Carpatica a deja cerut listarea produsului Testul Puritatii la toate Supermaketuri importante. Procedura de listare este in curs si estimez ca in 8-10 zile veti puta cumpara un dublu set la un pret de 3 Lei !
      Putina rabdare va rog

      0
      0
    • #80 Comentariu nou

      Mersi.., parca nu-mi vine sa cred ca sunt aici in Romania… succes

      0
      0
  41. #81 Comentariu nou

    Câtă dreptate avea săracu` Păstorel:
    Cea mai bună băutură
    Este apa de izvor…
    … dacă pui o picătură
    Într-un kil de vinişor! 🙄

    0
    0
  42. #82 Comentariu nou

    Felicitari pentru rabdarea de a detalia si de a face publica o demonstratie a unui test destul de costisitor in conditii industriale. Cred ca de astfel de demonstratii ar trebui sa avem parte, noi consumatorii, pentru mult mai multe bunuri de larg consum! Ar putea deveni o nisa pentru jurnalistul de investigatii: ce bei, ce maninci … ce esti de fapt ?!
    Prof. Vizureanu

    0
    0
  43. #83 Comentariu nou

    si cu apa folosita de restaurante, brutarii, patiserii etc., cum ramane?asta nu ne ingrijoreaza?Degeaba bei aqua carpatica acasa sau la locul de munca daca ciorba de la restaurant e facuta cu apa de la robinet.am zis si eu…

    0
    0
  44. #84 Comentariu nou

    Este foarte importanta cunoasterea poluarii cu nitrati si nitriti a apei, in special in fantanile de la sat.

    0
    0
  45. #85 Comentariu nou

    care era nivelul maxim acceptat pe vremea alimentatiei rationale (nea nicu) fata de acum? 100 de puncte /raspuns corect

    0
    0
  46. #86 Comentariu nou

    Imi doresc de foarte mult timp sa testez apa. Am intrebat in stanga in dreapta, dar nimeni nu mi-a oferit informatii atat de pretioase ca cele postate acum, pe acest blog. In sfarsit un gest intr-o chestiune extrem de importanta dar extrem de neluata in seama. As dori sa testez astfel toata apa pe care o cumpar si sa postez rezultatele. Multumesc Vlad Petreanu. Chiar daca sortii nu-mi vor fi favorabili, macar pot gasi testere din astea la magazine de acvaristica.

    0
    0
  47. #87 Comentariu nou

    Sector 1 bucurești am facut testul a ieșit roz aprins in apa de la robinet nitrați in apă , la greu

    0
    0
  48. Uite aici un rezultat recent din sectorul 1 – http://www.apanovabucuresti.ro/!res/fls/10(24).pdf

    Nitrați = 5,15 mg/l. Cine o avea dreptate? Hârtia aia roz sau un laborator de analiză?

    Nu mai puteți fraților botul la fiecare vrăjeală publicitară. Reiau un link pe care l-am postat și mai sus, se aplică perfect la cazul de față: http://storyofstuff.org/movies/story-of-bottled-water/

    0
    0
    • #89 Comentariu nou

      Mihai, e impresionant cum si dupa o luna tot iti consumi energia in mod negativ pentru aceasta campanie…
      Stii ce ar fi cel mai bine ca sa te convingi? Sa faci un test si apoi sa il duci si la un laborator. E posibil sa ai surpriza ca apa de la statia de plecare sa nu fie aceeasi cu cea care ajunge la tine acasa prin infrastructura invechita sau diverse probleme pe traseu.

      Iar despre fisierul CSV, el va fi descarcat… dar de autoritatile si institutiile interesate, nu ne jucam cu datele personale ale consumatorilor.

      Multumesc!

      0
      0
    • Claudia, explicatia este simpla: inca de acum o luna sunt abonat prin RSS la comentariile acestui articol.

      Da, sunt de acord ca apa poate fi diferita la statia de plecare fata de utilizatorul final. Dar analizele ApaNova tocmai acolo se fac – la utilizatori finali. Mai mult decat atat, vorbind despre nitrati – ca doar acesta era subiectul – stii vreun caz in care apa de la robinet sa fie fara nitrati la statia de plecare si sa ajunga cu nitrati la consumatori? Doar daca se sparge teava ar putea ajunge nitratii in apa, dar in acest caz namolul ar fi vizibil cu ochiul liber in apa de la robinet, nu ti-ar trebui testere pentru nitrati sa intelegi ca apa nu e potabila.

      In privinta fisierului CSV, m-am referit doar la datele accesibile pe site, nimic altceva. Ele sunt deja publice, numai ca sunt in format JavaScript. Daca as avea 4 – 5 ore la dispozitie, chiar le-as lua si asa la puricat, dar nu am destul timp disponibil pentru asta. N-ar trebui nici sa comentez, ca in cele 10 – 20 de minute consumate pentru asta ar trebui sa fac altceva mai productiv, dar nu ma pot abtine sa reactionez la porcariile unora, cum ar fi aceasta campanie a voastra.

      0
      0
    • #91 Comentariu nou

      Uite un exemplu care mi se pare mai mult decat graitor: http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/final-dramatic-in-cazul-retelei-de-apa-contaminata-cu-fecale-in-dambovita-o-femeie-a-murit-dupa-luni-intregi-de-chin.html
      E recent cazul. Nu-i asa o mare conspiratie initiata de un brand, sunt lucruri care se intampla zi de zi din pacate.
      Sa stii ca sunt orase care au niste date extrem de bune pe apa de robinet, vezi Sibiu. Testele sunt semicantitative si au caracter orientativ, da, insa indica prezenta nitratilor in apa acolo unde sunt. Cine are probleme cu sursa de apa si testul iese rau de tot, dupa cum bine ai sfatuit pe cineva mai sus, sa se duca sa verifice la un laborator pentru date exacte. Campania o sa continue si va avea si concluzii pe care o sa le facem publice la momentul procesarii informatiilor.

      Multumesc!

      0
      0
    • Ce pacat ca cei de la Aninoasa nu aveau niste testere pentru nitrati, nu-i asa? Desi nu cred sa-i fi ajutat, pentru ca acele testere nu au nicio treaba cu bacteriile din apa.

      Dar cei de la Aninoasa nu sunt singurii care au vandut apa cu bacterii pe post de apa potabila – uite aceste exemplu: 6 din 37 de probe de apa plata vandute in magazinele si supermarketurile din Brasov la contineau astfel de bacterii: http://www.realitatea.net/apa-plata-cu-streptococi-si-materii-fecale-comercializata-in-magazinele-din-brasov_818134.html

      Abia astept sa vad datele publicate la finalul campaniei. Sper sa reusesc sa-mi gasesc un pic de timp liber sa extrag si eu datele ca sa le analizez si sa facem, la final, compararea interpretarii rezultatelor.

      0
      0
  49. #93 Comentariu nou

    Trebuia sa luati 20-30 de testere ca nu se stie! Sa ajunga!

    0
    0
  50. #94 Comentariu nou

    am solicitat pentru testul de nitrati de la supermarchetul kaufland si am fost refuzata policicos ca ei nu au astfel de teste m-am intristat deorece ei comercializeaza apa Carpatica din toata gama si ma asteptam sa detina si teste cum in supermarchet nu gasim asfelde teste atuci ce sa mai zic de micile magazine? fagaras

    0
    0
    • #95 Comentariu nou

      Buna Ana,

      Daca ai intrebat inainte de 1 iulie, trebuia sa intrebi de brosura ”Crezi ca stii ce bei?”, iar dupa 1 iulie nu le-ai mai gasit deloc pentru ca nu mai sunt 🙂 Din pacate, personalul magazinelor n-a fost prea bine informat si multi nu le-au gasit desi ele erau in toate cele anuntate. O sa reapara in curand.

      Multumesc!

      0
      0
  51. Comisia Europeana organizeaza consultare publica in vederea revizuirii directivei apei. Daca esti interesat sa-ti spui parerea ai ocazia aici:
    http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/DWSurvey?surveylanguage=RO

    0
    0
  52. Apa pentru a fi buna pentru organism trebuie sa fie proaspata si nu imbuteliata – mai ales la PET – cu termen maxim de livrare 5-7 zile in conditii de transport optime – temperature sub 25 grade Celsius. Ati vazut daca apa mineral se transportain masini frigorifice? Nu cred…vara la 40 grade…in PET…rezulta o apa minunata de baut! Iar reclama cu Aqua Carpatica este o reclama…o apa ideala pt organism trebuie sa contina sub 50mg/l minerale pentru ca organismal sa le poata elimina ( de aici nisipul la rinichi). Continutul in minerale (cum zic ei) este de fapt continut in substante dizolvate in apa! este intotdeauna mai mare decat scrie pe sticla…deoarece PET-ul strica apa…iar mineralele din apa sunt minerale anorganice – nu folosesc organismului – mineralele trebuie prelucrate prin fotosinteza pt a fi bune (legume si fructe). Gandiit=va logic…apa vine din pamant daca ar fi bune mineralele luate din pamant si nisip atunci am am manca cu totii pamant si am fi sanatosi! O apa buna este cea filtrate evident cu filter corespunzatoare – fabricile de imbuteliere apa, bere, sucuri au si ele filtre unele chiar cu osmoza inversa …dar iarasi revin…daca imbutelierea se face in PET…
    Ar fi multe de spus va recomand sa va cumparati filter cu osmoza inversa dar si aici verificati aparatele si firma – osomoza a fost inventata de americani nu de chinezi!

    0
    0
  53. #98 Comentariu nou

    OK. Am înțeles că e ”nașpa” cu nitriții și nitrații din apa de băut. Cum rămâne cu așa-zișii LIPOVENI … locuitorii din Delta Dunării … care beau apă din Dunăre – inclusiv turiștii – folosesc apa pt. gătit … etc. ( se zice că ciorba de paște … cu apă din Dunăre , e o delicatese ) … și care au o longevitate mult peste medie ( chiar peste suta de ani ) ??? !!!
    Mă lămurște și pe mine cineva ???
    Cam care ar fi concentrația de nitrați și nitriți din apa Dunării în zona Deltei ?

    0
    0
    • Am fostin Delta Dunarii foarte multi ani in concediucu parintii pana pe al 18 anisi chiar acum cativa ani cu niste prieteni si niciodatanu am mancat ciorba cu apa din Dunare – acum100 de ani sigur foloseau apa din Dunare dar acum exista canalizare de mult si toti traiesc in case normale chiar si inainte de Revolutie era chiar mai bine–era peste mai mult in Dunare (nu erafoarte poluata)…concluzia este ca nu se foloseste apa dinDunare.
      Nitratii si nitritii – in apa exista doar nitrati care se transforma in nitriti cand ajung in organism care la randul lor se combina cu hemoglobin si rezulta methemoglobina – foarte daunatoare – aceasta impiedica oxigenul sa ajunga in sange si organe si este foarte foarte periculoasa la copii sub 1 an care pot muri de asfixie.
      NU stiu care este concentratia de nitrati in Dunare dar sigur este foarte poluata . Apa de la robinet are foarte mult clor care este extreme de daunator organismului – eu aveam problem de multi ani cu pielea care se usca foarte rau indifferent de ce cremafoloseam – si am incercat o gramada- si mai ales pielea scalpului care era tot timpul plina de coji – cica era dermatita atopica si toti mi-au spus ca era pe baza de stress…in fine si baiatul avea aceeasi problema si el nu are stress…Problema s-a rezolvat foarte usor in momentul in care am cumparat la baie un filtru care elimina clorul si compusii lui – costa doar 1200 de lei- iar la bucatarie ampus filtrul cuosmoza. Nu numai ca mi-au disparut cojile din par dar numai am nevoie de balsam pentru par – nu am mai avut par asa matasos de mult – iar pielea de pe fata este incredibila!!! Ceea ce mi-a dat un pic de gandit…daca pielea a reactionat in exterior asa bine in interior cred ca organelle mele au zis URAAA in sfarsit apa !

      0
      0
    • #100 Comentariu nou

      Florin, de fapt, in rauri si lacuri, concentratia de nitrati nu este foarte mare deoarece flora din apa (alge, plante subacvatice etc) se hraneste cu substantele azotoase din apa. Problema apelor curgatoare este la alti compusi chimici poluanti daca exista si la microbiologie (bacterii, microbi, virusi) care se elimina prin fierbere.

      Cu toate acestea, eu nu as recomanda nimanui sa bea apa dintr-un rau sau un lac. Poate asa intr-un caz disperat, o singura data…

      De asemenea, nu mi se pare ca putem compara stilul de viata de acum 100 de ani cu cel de acum, cu toate conditiile in care se afla natura si standardele de igiena. Acum 100 de ani multe lucruri erau mai curate si mai sigure, altele nu, dar acum au evoluat spre mult mai bine. Sunt momente diferite si trebuie sa renuntam la astfel de mituri si sa traim conform realitatilor prezentului, de acord?

      0
      0