Doctrina Primakov, războiul hibrid şi soarta României (I)

Rohelion/Deviant Art
Vechiul meu cititor, CB, are un nou articol pentru noi, în care tratează, cât se poate de compactat și inteligibil, motivațiile Federației Ruse în susținerea războiului hibrid împotriva Occidentului și efectele acestuia asupra României. Citiți-l, explică lucruri. Public acest articol – cu mulțmiri – în două părți.

„Studenţii vin aici cu ideea că Rusia este o mare putere. Are tot dreptul să se considere o mare putere, dar e tratată nedrept. Există un sentiment puternic de trădare.”

Această replică aparţine lui Andrei Baikov (sursa), vice-rector al MGIMO, „facultatea de diplomaţi” a Moscovei, şi concentrează o bună parte din motivaţia politicii externe ruse.

Nu putem înţelege ce vrea Rusia şi unde ne plasăm noi, România, pe harta intereselor ei, fără a examina cei trei stâlpi pe care politica externă rusă este construită. Ei sunt prezenţi de trei secole, sunt parte a moştenirii lui Ivan Cel Groaznic, şi vin din situaţia geopolitică – aceeaşi mereu – în care Rusia s-a născut şi trăieşte (sursa):

  • căutarea neîncetată a creării unei „zone de adâncime strategică”, a unei „zone-tampon” împotriva ameninţărilor externe. Rusia nu beneficiază de bariere naturale împotriva invaziilor – atât Napoleon sau Hitler, în vest, cât şi China (de la dinastia Qing până la Mao), în sud-est, au putut pătrunde fără prea multă bătaie de cap în trupul moale al Maicii Rusia. De aceea expansiunea strategică şi dominarea teritoriilor învecinate sunt considerate critice;
Rute continentale de invazie a Rusiei – Stratfor.
 • ambiţia de a fi recunoscută ca mare putere globală, recunoaştere care înseamnă şi acceptarea „justeţei” expansiunii ruse (lucru de care suferă în Crimeea sau Georgia, de exemplu), şi
 • relaţia foarte complicată cu Vestul, de care Rusia are nevoie în aceeaşi măsură în care îl dispreţuieşte şi cu care rivalizează.

Din trauma desfiinţării URSS şi a anilor de umilinţe la care Vestul câştigător a supus Maica Rusia (sau cel puţin aşa văd lucrurile ruşii) s-a născut, în 1996, Doctrina Primakov. Politician sovietic şi rus, ministru şi prim-ministru şi – mai ales – şef al SVR (fostul KGB) între 1991-1996, Evgheni Primakov a creat această doctrină care, de când a devenit el ministru de externe în 1996, a fost urmată implacabil.

Evgheni Primakov secondat de Vladimir Putin

Pe scurt, principalele puncte ale ei sunt:

 • Rusia trebuie să lupte pentru a crea o lume multi-polară, în care mai multe puteri se controlează reciproc şi împreună contrabalansează SUA
 • Rusia trebuie să insiste în direcţia integrării spaţiului post-sovietic sub oblăduirea ei
 • Rusia trebuie să se opună extinderii NATO
 • Rusia este un jucător global, cu propria politică externă, independentă de alţii
 • Rusia trebuie să construiască un parteneriat solid cu China (şi unii adaugă şi India).

Prevederile doctrinei Primakov au fost operaţionalizate de generalul Valeri Gherasimov, Şef al Marelui Stat-Major al armatei ruse (2012 – prezent), în 3 idei principale (mai multe aici – atenţie, articol scris în limba rusă):

 • războiul trebuie să implice toate elementele aflate la dispoziţia guvernului
 • puterea „dură” (forţele armate) şi cea „moale” (diplomaţia, războiul hibrid, influenţarea, propaganda, compromiterea şi ciberspaţiul) trebuie să lucreze împreună mereu
 • linia de separaţie între „pace” şi „război” trebuie subţiată până la dispariţie.

Ce înseamnă toate acestea? Înseamnă că Rusia poate fi acuzată cu destulă credibilitate pentru foarte multe întâmplări ciudate. Ca de exemplu, atacurile DDoS care au scos practic Georgia de pe harta online a lumii exact înainte de războiul ruso-georgian din 2008 (sursa – articolul listează multe alte exemple). Sau ca în cazul Brexit (sursa). Să nu uităm: Vladimir Putin a declarat cu subiect şi predicat că liberalismul „este învechit”, că „şi-a trăit traiul” şi că migraţia, libertatea de mişcare şi multiculturalismul sunt pericole care trebuie combătute cu tărie (sursa). În lumea multi-polară pe care el o visează nu este loc pentru o Europă unită sau care acţionează la unison cu SUA. De aceea, fărâmiţarea UE şi accentuarea tensiunilor trans-atlantice sunt obiective majore pentru Rusia actuală.

Încă un lucru: doctrina Primakov prevede utilizarea extensivă a războiului hibrid nu în locul, ci în completarea celui clasic. Forţele hibride nu fac doi bani fără forţa reală a armelor. De aceea putem socoti cam orice operaţiune rusă în exterior drept un act de agresiune, de la social media (sursa1, sursa 2) la picioare rupte şi asasinate la comandă (sursa). La fel pare a vedea lucrurile şi NATO (sursa).

Mâine vom vedea unde e locul nostru în acest tablou.

Articol din categoria: POLITICĂ

61 comentarii Adaugă comentariu

 1. Celebrul CB, activist pnl, care mobiliza lumea aplicând tehnici din propaganda nazistă de exploatare a fricii. Când l-am deconspirat s-a transformat în CN, o dovadă de maxima inteligenta și barbatie.

  0
  0
  • #2 Comentariu nou

   De fapt cred că Vlad ar fi trebuit să te menționeze și pe tine, coautor. După prestațiile tale ilariant de lamentabile m-am întrebat cum naiba a ajuns un exemplar cu defecte evidente să lucreze pentru ruși care, după știința mea, sunt profesioniști în maskirovka, kompromat, influență subterană și dezinformare. Am plecat în documentare de la Doctrina Primakov; restul e în articol.

   0
   0
  • @CB – prietene, în afara lipsei de inteligenta și barbatie, pare ca nu te caracterizează nici logica elementara, sunt un așa mare postac pesedist, rus,comunist…încât spuneam că amândoi candidații sunt la fel de rai iar dancila n-are nici o șansă să câștige,adică realitatea, pe când tu încercai să exploatezi frica irațională, direct din manualele de manipulare a lui gobbels.

   Nu mi se pare nici o afacere sa inlocuim propaganda comunistă cu cea nazistă, postacii profesioniști că CB ar trebui, după caz, ignorați sau ironizați, în cazul acesta în care nivelul intelectual e foarte scăzut, personajul mestecând 3-4 tehnici din manualele de manipulare încercând astfel să pară inteligent, ironia e cel mai bun răspuns

   0
   0
  • Intamplator (sau nu), ambii candidati n-au fost in niciun caz “la fel de rai”, dar descurajarea votarii avantaja doar unul dintre ei.

   Ghici ciuperca ce postac esti tu.

   0
   0
  • O da, a apărut și tata să-i sară micuțului in ajutor…mai bine faceți un cerc și vă luați de mana.

   Iar pt cei capabili sa gândească singuri – manipularea nazistă e cel puțin la fel de periculoasă că cea comunistă, eu doar spuneam că un candidat la președinție ar trebui votat pt program și în cazul lui iohanis pt ce a făcut în primul mandat, nu creand spaime imaginare și exploatând frici iraționale.

   0
   0
  • Daca iohanis primea un vot de blam, un număr mic de voturi, poate ar fi devenit mai responsabil, așa având toată legitimitatea in spate nici macar concediile lungi dense nu i se vor mai putea contesta, intotdeuna va putea răspunde că are 6.5 mil de voturi în spate.

   0
   0
 2. #7 Comentariu nou

  Otto von Bismarck zicea la timpul sau :
  Nici un tratat semnat cu moscoviții (autointitulați rusi) nu costa hârtia pe care acesta a fost semnat.
  Din 50 și ceva de tratate semnate, moscoviții au respectat numai câteva, după ce au primit-o la moaca bine.
  Astea trebuie „învățați” sa respecte tratatele semnate. Bine.
  Atata timp cat noi ne v-om exprima numai îngrijorarea , nu se va schimba nimic – ei vor continua sa semene haos pe Pamant.

  0
  0
 3. @CB – prietene, în afara lipsei de inteligenta și barbatie, pare ca nu te caracterizează nici logica elementara, sunt un așa mare postac pesedist, rus,comunist…încât spuneam că amândoi candidații sunt la fel de rai iar dancila n-are nici o șansă să câștige adică realitatea, pe când tu încercai să exploatezi frica irațională, direct din manualele de manipulare a lui gobbels.

  Nu mi se pare nici o afacere sa inlocuim propaganda comunistă cu cea nazistă, postacii profesioniști că CB ar trebui, după caz, ignorați sau ironizați, în cazul acesta în care nivelul intelectual e foarte scăzut, personajul mestecând 3-4 tehnici din manualele de manipulare, ironia e cel mai bun răspuns.

  0
  0
  • #9 Comentariu nou

   Coa’ oricum o dai nu esti nici macar un idiot util ca sa citez din clasicii asasini

   0
   0
  • #10 Comentariu nou

   Dacă nu ai priceput de la alții ce rahat mesteci tu pe aici îți spun eu.

   Nu a fost și nu va fi niciodată vorba despre vreo frică irațională față de PSD și gunoaiele asemenea ție care se hrănesc din dejecțiile lor.
   Este doar o constatare bazată pe fapte că ați devenit o infecție fetidă care provoacă greață la orice aserțiune.
   Ceea ce exprimă natural și fără nicio tresărire Bădălău si menajeria PSD se regăsește în fibra intimă a fiecărei excreții mentale pe care o puteți produce.
   Nu puteți exprima nimic fără a agresa limba română, sfidând bunul simț și accidentând mortal orice logică.

   Atacurile la persoană ți-au compromis complet demersurile otrăvite.
   Este momentul să dispari de pe acest blog!

   0
   0
  • @plain sight – hai scuipă toată ura și dejecțiile verbala de care ești capabil, asa-i că ai trimite la Auschwitz pe toți care nu gândesc că tine ?

   0
   0
  • #12 Comentariu nou

   @VladM
   Te supraapreciezi!
   Nu orice excreție mentală poate fi numită gând!
   Credeam că ai priceput!

   0
   0
  • @plain sight – nu ma supraevaluez , intotdeuna voi combate discursul urii și a fricii, într-o democrație nu exista sa dispară cel cu idei diferite, doar idolii lui CB – hitler, gobbels… făceau să dispară cei care nu gândeau la fel.
   .

   0
   0
  • #14 Comentariu nou

   Se pare că nu te încurci niciodată când bații câmpii cu grație!
   Nu te lauda pe aici cu ce nu sunteți în stare să faceți ”acasă”.

   0
   0
  • #15 Comentariu nou

   daca bagi toti activistii psd la puscarie, care este probabilitatea de eroare?!

   0
   0
 4. #16 Comentariu nou

  @all:
  Aș vrea să observăm că trollul VladM face o aplicare de manual (adică ruptă de realitate și lipsită de finețe, dar ilustrativă) a tehnicii „flip the script” / DARVO, de inspirație goebbelsiană: toate lucrurile de care îi acuză pe alții (pe mine, în acest caz) sunt lucruri pe care le-a făcut el/ea însuși/însăși, inclusiv atacul la persoană. Discuția pe larg, cu exemple și surse, în comentariile la articolul Raportul Rușinii (https://www.petreanu.ro/raportul-rusinii/).

  VladM, dacă ești casatorit(ă), mi-e milă de partenerul / partenera ta. DARVO este semnul distinctiv al abuzatorilor de orice fel, iar lejeritatea cu care o mânuiești mă face să cred că o aplici des și în viața reală. Oricine ai fi, ai nevoie acută de ajutor profesional urgent.

  0
  0
  • Avem aici exemplul clasic cum evoluează propaganda nazistă de la manipularea fricii la ura și atacuri la persoana, familie…

   Și că să nu apară și ajutorul de la tata, faptul că am constat din conversație că CB e limitat intelectual nu e ura ci o milă profundă.

   0
   0
  • #18 Comentariu nou

   @VladM
   Dacă nu ai priceput de la alții ce rahat mesteci tu pe aici îți spun eu.

   Nu a fost și nu va fi niciodată vorba despre vreo frică irațională față de PSD și gunoaiele asemenea ție care se hrănesc din dejecțiile lor.
   Este doar o constatare bazată pe fapte că ați devenit o infecție fetidă care provoacă greață la orice aserțiune.
   Ceea ce exprimă natural și fără nicio tresărire Bădălău si menajeria PSD se regăsește în fibra intimă a fiecărei excreții mentale pe care o puteți produce.
   Nu puteți exprima nimic fără a agresa limba română, sfidând bunul simț și accidentând mortal orice logică.

   Atacurile la persoană ți-au compromis complet demersurile otrăvite.
   Este momentul să dispari de pe acest blog!

   0
   0
 5. #19 Comentariu nou

  @all: dacă e nevoie de o reîmprospătare a memoriei, baza descriptivă e aici:
  https://www.petreanu.ro/deconstructia-unui-trol-urmareste-procedeaza-poti-face/

  0
  0
  • Chiar daca nu-l suspectez pe CB ca chiar înțelege tehnicile de manipulare nazistă, acolo era vorba de oameni inteligenți care au reușit să manipuleze și să îndoctrineze milioane de germani, chiar daca și-au pus inteligenta in slujba urii și manipulării.

   Însă faptul că CB e doar o trompeta a propagandei naziste asta nu înseamnă că nu e periculos în propagarea urii și a fricii, uitati-va doar la Plain sight care pare și pus pe fapte contra tuturor care nu gândesc la fel că el, intotdeuna se vor găsi nebuni care să pună în practică îndemnurile la ura și discriminare – nu contează rasa, vârstă – bătrâni proști vs tineri inteligenți, boala….

   0
   0
  • #21 Comentariu nou

   @VladM
   Constat că nu ai dispărut, dar ai un dialog public cu tine însuți.
   Nu vrei să ne scutești?

   0
   0
  • @plain sight – mulțumesc că-mi confirm spusele, ce metode vei folosi că să dispar ?

   0
   0
  • #23 Comentariu nou

   Cea mai simplă metodă.

   Voi avea răbdare până când răbdatoarea noastra gazdă va decide că nu mai este cazul să intoxici acest blog!

   Decizie care mie mi se pare pe cât de logică și firească, pe atât de iminentă.

   0
   0
  • #24 Comentariu nou

   @Plan Sight: eu nu sunt de acord că trebuie banat VladM. Ok, există riscul să se transforme în circ blogul lui Petreanu, dar eu cred că e util (chiar dacă neigienic) să vedem de aproape și acțiuni/păreri că ale lui VladM. În afară de faptul că e și amuzant să vezi cum îl martelează CB și el zice că nu doare când are dinții pe jos 🙂

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   @curly
   1. Oricum decizia nu ne aparține.
   2. Dacă apreciem blogul ar trebui să avem dezbateri cel puțin apropiate de subiect.
   3, Moderarea este necesară pentru ca blogul să funcționeze optim.

   0
   0
  • Da, așa mă marteleaza CB încât săracul iarăși a dispărut și se ascunde într-un colț sa plângă. Va apărea sub CN sau poate curly – nick-uri foarte diferite de CB prin care încearcă să se ascundă.

   0
   0
  • @plain sight – tu ești doar parul invocat de sica mandolina, CB alias curly e cel care vrea sa ambaleze frumos tot un par cu care să facă să dispară fizic toți cei care nu gândesc la fel.

   0
   0
  • #28 Comentariu nou

   @curly

   Nu știu ce să zic… uită-te la acest articol. Ar fi trebuit sa discutăm politica externă a Rusiei și modurile în care ne putem apăra de intențiile imperialiste / dominatoare ale ei – cel puțin asta am încercat eu să pun în discuție. Trolul a poluat toată zona de comentarii cu gunoaie care n-au nici o legătură cu tema și – foarte posibil – a redus la tăcere oameni normali care ar fi avut ceva de spus. Numără și tu: nici măcar un cuvințel nu e la temă. Din acest punct de vedere e posibil ca Vlad să vrea ceva mai multă curățenie, pentru că altfel articolele lui nu-și ating ținta (iar ăsta e un obiectiv clar al trolilor alocați lui, e o voce prea puternică și pro-democratică pentru a fi lăsat fără un bodycheck virtual, ceva, din când în când).

   Intrăm în paradoxul toleranței, iar aici poziția mea e clară…

   0
   0
  • S-a supărat CB că nu e lăsat să.manipuleze în voie și îl.roaga pe taticu’ să mă baneze.

   0
   0
 6. #30 Comentariu nou

  @curly & @plain sight,

  Modelul de comunicare al trolului zilei mi-era cunoscut, deși nu-mi aminteam de unde: foarte gălăgios (12 comentarii din 26 la ora asta), nesimțit și agresiv, lipsit de rușine și de logică dar, simultan, pozând în victimă (cum i-or rezista traseele neuronale la o disonanță cognitivă atât de gigantică mi-e imposibil să înțeleg). Am reluat o lucrare mai veche, din vremea când studiam schemele cognitive maladaptive ale incelilor – și am înțeles de ce-mi părea cunoscut tipul de personaj: exact așa se comportă incelii. Să îndrăznesc să sper, oare, că există șansa ca apariția asta lucie la cortex să nu se reproducă înainte de a trece pe la un terapeut specializat?

  0
  0
  • Pai unii sunt capabili și au ce scrie, pe când alții așteaptă instructajul de la partid mestecând 3-4 idei pe care nu le înțeleg făcând un talmeș-balmeș.

   Mie sincer mi-e tot mai milă de tine cum cerșești validarea de la ceilalți, asta spune multe și despre caracter.

   0
   0
 7. Cele 3-4 idei de fapt sunt o variație a aceleași teme de partid – cei care nu gândesc la fel sigur sunt postaci pesedistii, ruși ,comuniști, troli …care trebuie făcuți să dispară – ideal ar fi cu parul cum le-a transmis șeful.

  0
  0
  • Și că să fiu bine înțeles, sica-mandolina e la fel că CB un personaj de râs vorbește fără să înțeleagă ce zice, însă discursul urii e extrem de periculos pt că oricând poate activa nebuni care să treacă la fapte concrete.

   0
   0
  • #34 Comentariu nou

   @VladM – desi il citesc pe Vlad de la inceputurile acestui blog, este probabil prima data cand si comentez. Doar faptul ca ai folosit constructia ‘discursul urii’ exact in acelasi context in care a fost repetat si de Dancila ma face sa cred ca i-ai scris tu discursul si raspunsurile predefinite…
   @CB – nu te mai chinui cu VladM, tocesti tastatura sau ecranul telefonului degeaba 🙂

   0
   0
  • @Paul T – puti de la o posta a postac, nu doar tu ci si toți ceilalti care atacă persoana și nu ideile.

   0
   0
  • @Paul T – probabil pt tine sa fie atacați adversarii politici cu parul e discursul iubirii și de încurajat.

   0
   0
  • #37 Comentariu nou

   Deci put a postac, desi sunt la probabil primul comentariu aici in multi ani de zile de citit blogul. Crezi ca ajungi undeva cu jignirile? Te ajuta cu ceva asta? Te-am suparat eu cu ceva? Sincer, in textul de mai sus nu gasesc sa te fi ofensat cu ceva. Vlad, cred ca ar trebui incurajata dezbaterea de idei, asa cum faci cu Moise la emisiuni, dar prin permiterea unor iesiri ca a celuilalt Vlad, scade enorm calitatea comentariilor si intram in derizoriu.

   0
   0
  • Din pacate, dialogul pe net are aceasta particularitate, degenereaza extrem de usor 🙁

   0
   0
 8. #39 Comentariu nou

  @Vlad, legat de subiectul ăsta, nu știu dacă ai citit „Răzbunarea geografiei” de Robert Kaplan, dar ar fi interesant să o faci. Are niște idei mai elaborate pe tema asta.

  0
  0
 9. #40 Comentariu nou

  @Vlad Petreanu
  E aici un om în delirium tremens!
  E ”atacat” din toate părțile.
  Acest blog îi dăunează grav.
  Omenește ar fi să-i curmăm suferința!

  @all
  Întrebare ”ON TOPIC”
  Cine câștigă războiul hibrid Petreanu vs ”clonele” lui Putin?

  0
  0
  • #41 Comentariu nou

   1. Il jignesti pe Putin daca zici ca acestea ar fi „clonele” lui.
   2. Nu doar Putin are …clone!
   ……………………………………………
   3. Razboiul il castiga…al treilea! (ca de obicei)

   0
   0
  • A apărut și omu cu paru care da cu sete in temelia democrației – liberă exprima si nu sta sa se ascundă în spatele unui ambalaj frumos ca CB care in esență cere același lucru.

   Tot eu sunt postacul pt că DUPA CAMPANIA ELECTORALA taxez gravele derapaje de la democrație.

   0
   0
  • Postarea de mai sus era pt.omu cu paru – plain sight – cel mai fidel fan iohanis-sica-mandolina-pnl, la fel de fidel e si CB însă el.o arde pe imparțialul că așa are.misiunea de la partid.

   Unii sunt atât de spălați pe creier și captivi în propria bula încât nu-s capabili sa vadă nimic altceva decât le.transmite partidul.

   0
   0
  • #44 Comentariu nou

   @bugsy
   Am zis ”clonele”
   Puteam să zic mai precis primatele clonate de Putin.
   Putin domnește-jupânește de 20 de ani peste Rusia și de vreo 10 ani joacă din ce în ce mai tare la nivel global ceea ce înseamnă că nu prea poate fi jignit, dar nici nu cred că i-ar păsa cuiva.

   Cine ar fi al III-lea?

   0
   0
  • Același discurs – cel care nu gândește la fel sigur e postac putinist, pesedist sau mai inventeaza partidul ceva și apoi ii transmite lui CB…nu conteaza ca niciodată n-am atacat usr, pe.langa că n-au avut derapaje împotriva democrației, ei chiar au făcut opoziție pe bune, nu au mimat-o votând cot la cot cu PSD – primari într-un singur tur, pensiile speciale…iar de iohanis ce sa mai zic, lăsând la o parte faptul că a fost prim-ministru a lui dragnea-ponta-antonescu, era mai preocupat de concediu decat de anticipate numind-o pe dancila prim-ministru.

   0
   0
  • #46 Comentariu nou

   @Plain Sight: razboiul e castigat, poate, de aceeiasi care cu ceva ani in urma, vreo 10, au lansat si intretinut din plin in media clasica si online zvonul ca un candidat la functia de Presedinte „este omul Moscovei/rusilor/…etc”. După ani „omul rusilor” devine romanul cu cea mai inalta functie intr-o organizatie internationala, total opusa rusilor. Stii sigur cine este personajul, stii care este si organizatia. Cu alte cuvinte, de ce ne place sa fugim dupa fenta?

   0
   0
 10. #47 Comentariu nou

  @CB
  Este evident că Rusia este principial împotriva globalizării care îi slăbește mai ales puterea internă.
  Încercarea de a distruge coeziunea curentului globalizării este simultană cu atacul pe punctele slabe ale democrației ceea ce indică o anumită recurență spre totalitarism.
  Din aceste motive Rusia are potențial tendința de a se orienta spre o confruntare cu probleme interne insurmontabile.
  Când episodul Trump se va încheia cu desPutinarea SUA vom vedea efectele…

  0
  0
  • #48 Comentariu nou

   @CB: Nu mi se pare că VladM parazitează tema. El postează compulsiv la orice. Personal, pot detașa zgomotul de fond de discursul tău pe tema propusă. E un efort, deloc mare, chiar. Aștept ep II cu mare interes.
   Mai tare mă deranjează să știu că se dă ban cuiva, chiar dacă sunt indicii clare că acel cineva postează la normă. Chiar, @VladM: cum faci să ai timp să comentezi atât? Sau poate ești la job? :))

   0
   0
  • #49 Comentariu nou

   @curly
   Pentru că tot ai comentat la postarea mea o să încerc să te scot din paradoxul afirmației conform căreia
   VladM nu parazitează tema deoarece parazitând tema confirmă teza războiului hibrid și prin aceasta nu face decât să ne aducă la subiect.
   1. Dacă postează compulsiv facând abstracție de temă probabil el însuși este parazitat ceea ce probează oarecum efectele războiului hibrid.
   2. Faptul că ai comentat în legătură cu postările lui VladM fără a comenta la subiect este tocmai dovada că ținta lui a fost atinsă.
   3. Orice decizi ar lua gazda acestui blog nu ar trebui să ne deranjeze, ci ar trebui să înțelegem că are dreptul de a stabili orice reguli dorește.

   0
   0
  • #50 Comentariu nou

   curly, aici cred eu că greșești. „VladM” e un personaj, iar ce vedem e jocul lui de rol. Victimizare, agresivitate, ad hominem, toate astea sunt cabotinisme. În spatele personajului VladM poate sta o studentă prea neprietenoasă chiar și pentru cel mai ieftin videochat, un gestionar prins cu vastul și concediat pentru că firma nu a avut chef de procese sau un soldat din clanul Duduienilor trimis în delegație unde au stăpânii lui interes. Nu contează; noi vedem un rol, iar a-l trata ca și cum ar fi un om seamănă cu a plânge moartea actriței care o joacă pe maștera din Albă ca Zăpada. Nu, prietene, așa cum actrița e ok iar maștera nu există, la fel persoana din spatele lui VladM NU postează compulsiv ci îndeplinește o misiune, iar VladM nu există decât ca mască. Hai să nu mai credem că Moș Crăciun există și că VladM e un românaș cinstit care greșește. Nu am acces perioada asta la soft, dar la bogăția de comentarii lăsate aici aș putea spune, analizând patternurile lingvistice, și cam din ce zonă a țării e organismul din spatele măștii.

   0
   0
  • Postacii oficiali mi-au urmat sfatul s-au luat de mana au făcut un cerc și aberează într-un singur glas, că deobicei cel mai simpatic e CB care ne împărtășește și experiențele lui personale, demult n-am mai râs așa bine.

   0
   0
  • @ curly, alias CB – am mai spus fiecare în funcție de capacitatea intelectuală, unii sunt capabili să răspundă în câteva zeci de secunde alții că CB au nevoie de ore și zile că să fie capabil sa scrie ceva, că tot îmi numără posturile, le.puteti înmulți cu o medie 20-30 sec rezultând timpul care îl pierd sa rad de CB și ceilalți postaci de teapa lui, chiar și dacă aș pierde de 10x mai mult tot ar merita.

   0
   0
  • Apropos, aștept cu nerăbdare partea a 2-a, Mr bean si Benny hill sunt mult mai puțin amuzanți decât CB, sarcacul care trebuie sa câștige și el o pâine prin îndoctrinare și spălare pe creier, lucruri în care erau experți idolii lui.

   0
   0
  • #54 Comentariu nou

   CB, you just made my day…
   “…un soldat din clanul Duduienilor…” 🤣
   păi, man, cînd o ajunge un duduian să scrie așa cursiv, elucubrant ok, dar totuși cursiv…alde tanti veo, volguța & co. vor fi dispărut demult din politică;
   n-am nici lexicul și nici cunoștințele tale dar da, războiul hibrid este pe culmi (catalonia, brexit, trump, sunt doar montblancuri) și nu pare că va sfîrși prea curînd (mai ales că este ieftin)…
   cu globalizarea însă nu-s chiar așa ok pen’că suntem (statele sărace și/sau needucate) în postura indienilor care primesc în schimbul tonelor de aur, mii de mp de oglinzi…e puțin forțat tropul meu da’ ați prins ideea;
   în ce-l privește pe postac (& fake news), iarăși, într-o bulă ca asta a lui Vlad e ok să-l întărîți; aici sunt oameni învățați să-și folosească sinapsele; în rest sunt de părerea lui Guran, trebuie evitate discuțiile, altele decît 1 la 1, pentru că orice rostogolire în spațiul public a acestor idei nu face decît să crească bulgărele; mai pui și puțin naționalism pe un fond educațional slab dezvoltat…rețeta perfectă pentru avalanșă…
   hai, vă pupă muslimu’ că-l așteaptă lanțurile corporatiste…

   0
   0
  • Cum sa nu apară și armata de spălați pe creier, programată să-și apere doctrina și liderii, hai băieți doar așa putini sunteți, CB are nevoie de sprijin și incurajare, singur nu face fata nici macar ironiei.

   0
   0
 11. #56 Comentariu nou

  @VladM..hai ca nu poti atat de prost sa crezi ca in cazul tau, cineva, oameni rai, ataca „omul” (?!?1?) si nu „ideile”. Sa-ti explic, pe litere, ca tu, ca si ceilalti pe care nu-i cunostem decat din ce scriu pe aici, nu sunt „oameni”, propriu-zis ci insiruiri de fraze (uneori coagulate in idei ) pe care le citim asociate unor nick-uri ?
  Deci, ma tembelule, esti atacat de toata lumea de aici (mai putin de bugsy care-ti seamana in mare masura doar ca e mai curva) pentru ca te-au mirosit toti ca esti un jeg-postac-infect (atat si nimic altceva, chiar daca te crezi mai subtil decat alti postaci mai ieftini) si asta nu prea nevoie sa demonstreze nimeni, e mult prea evident.

  0
  0
  • Doar acum te-am observat și pe tine,nu că ai merita vreo de urma de atenție, probabil pt tine „tembel”, „jeg-postac-infect” sunt obișnuite în cocina in care trăiești. Era normal că in bula asta sa fie doar spălați pe creier care îl aproba, CB nu e capabil sa se adreseze celor capabili sa gândească și să nu pună botul la toate manipulările de 3 lei – frica, ura….arhicunoscute pt cei cu mai mult de 2 neuroni.

   0
   0
 12. #58 Comentariu nou

  Mult plagiat. Originalul e la Stalin, care l-a luat la pilă pe Troțki.

  Capitaliștii trebuie să se încaiere între ei astfel încât, atunci când Armata Roșie va interveni în conflict, să fie slăbiți.

  Cu ce e Siria de acum diferită de China din 1937-1938? Și în China și în Spania, tot de atunci, erau „voluntari sovietici” – „dobrovolnțem”. Numai că Franța, Anglia și US nu au marșat la manevră, să înceapă lupta directă cu Italia/ Germania.

  Cu ce sunt diferite de komintern panslavismul și islamismul, varianta din extrema cealaltă? Se adresează tot celor mai săraci și needucați.

  Stalin a tot încercat să ia porturi la Adriatica. Englezii l-au blocat prin Tito. Acum, americanii i-au blocat pe ruși prin intrarea Albaniei, Croației și Sloveniei în NATO. Plus protecția internă din Muntenegru. Astea ca exemplu că nici occidentalii nu stau cu mâinile în sân. Baltica e o mare închisă pentru RF. Nu, canalele navigabile germane nu contează. Iar Latakia nu e o soluție. Acolo trebuie să cari cu avionul și cargoul iar pentru asta depinzi de ce și cât vor turcii.

  Așa că: degeaba au avioane, degeaba au rachete. Niciodată, nicio țară nu a fost înfrântă doar cu avioanele sau cu rachetele. Nu duci tancuri acolo, nu faci nimic. Iar rușii nu mai pot ajunge cu tancul nicăieri.

  Critic autorul pentru că:
  a) preia de la Stratfor ceea ce nici Stratfor nu înțelege: nu mai există rută continentală de invazie prin Caucaz. Pe acolo poate fi cel mult o invazie ideologică, care s-ar opri însă în Daghestan.

  b) nu există rută de invazie continentală prin Scandinavia și nici nu a existat vreodată. Varegii n-au venit călare ci în snekke, un fel de bărci cu coca plată. Pe acolo nu există ruta de invazie ideologică, nici macar inversa, care s-ar opri în primul mall din Vaalimaan. Așa, ca element de decor = centura de vest a Leningradului, până la Vâborg, făcută acum trei – patru ani are separatoare de sens și stâlpi de iluminat. Asta e o declarație de prietenie față de scandinavi.

  c) nu mai există rută continentală de invazie prin Uralul de sud. A fost, a rezolvat-o Ivan al III, cuscrul lui Stefan cel Mare, pe Ugor. A, poate exista o rută de invazie limitată prin Habarovsk dar, hei, nici rușii nu sunt proști: conducta care dă gaz în China dă gaz extras din Sahalin. Se neutralizează mult prea ușor.

  Rusia a fost invadată cel mai urât ( în ultimii 500 de ani ) pe acolo pe unde nu e nicio săgeată: prin Smolensk, prin poarta Dvinelor și prin Carpați. Adică din Europa. Napoleon și Hitler pe acolo au trecut. La fel, pe acolo au trecut și militarii sovietici care au văzut ce bine se trăia în Cehoslovacia anului 1968.

  Așa că, în loc de tancuri, folosesc propaganda. Păi, decât să consume resurse ca să ne ocupe, mai bine mai fac odată ceea ce au mai făcut: băi, ia ocupați-vă singuri! Intre timp, noi continuăm să ne amețim poporul cu de astea: https://www.youtube.com/watch?v=3rzTEGqiSns

  De aia este excepțional de important să fim atenți la cine numără voturile în Olt sau în Botoșani.

  Dar despre asta, Vlad, vom mai vorbi.

  Pentru că singura armă pe care o are Putin este scăderea nivelului de trai din Occident. Din cauza corupției, rușii nu pot trăi la fel ca occidentalii. Și-atunci, soluția lui Troțki/Stalin/Hrușciov/Brejnev/Putin so far e să scadă nivelul de trai din occident.

  Asta așa, că se simțea nevoia unui text fără paraziți.

  0
  0
 13. #60 Comentariu nou

  Mai e un aspect, rusii au promovat o continua dezinformare in legatura cu „stanga” in general. Nu a mers marxismul/leninismul pe direct? ia sa-l bagam sub alte forme in Vest. PeoplesCube trateaza aspectul asta, ok mai in gluma/sarcastic:

  http://thepeoplescube.com/peoples-tools/disclaimer-a-liberal-hitchhiker-s-guide-to-the-cube-t5198.html

  A fost creat de Oleg Atbashian, fost jurnalist/artist functionar in propaganda sovietica dar care a vazut „lumina pe drumul Damascului” si s-a intors 180 de grade. Oleg: „progressivism and its main tool, political correctness, are absurd and dehumanizing not just in theory; its physical implementation is also rather dreadful and painful”.

  0
  0
 14. #61 Comentariu nou

  nu cunosc niciun pesedist copro-rus care sa nu fie un gunoi!

  0
  0