Plata taxelor: de-acum, şi la mall, între shopping şi #aripicante

Mi-am plătit din nou taxele locale, săptămâna trecută, în 5 minute, fără bătăi de cap, fără înghesuială, fără cozi, fără stres şi fără pierdere de timp. Am plătit sorbind leneş dintr-o cafeluţă, în halat şi papuci, lenevind pe canapea, între un retweet şi un like, căscând a plictiseală somnoroasă de sâmbătă dimineaţă.

Am folosit, evident, ghiseul.ro.

Acum nici nu-mi mai pot imagina cum e să te-nghesui pe la cozi interminabile şi să te cocoşezi la ghişee mititele ca să-ţi achiţi obligaţiile. Parcă-mi amintesc ceva, totuşi – nici măcar nu e aşa de mult timp de atunci; dar ne obişnuim repede cu binele.

Nu că ar fi prea mulţi, printre noi, care au parte de această modalitate civilizată de a-şi plăti taxele şi impozitele.

La 3 ani de la lansare, site-ul acesta, ghişeul.ro, unde orice primar cu mintea la el îşi poate înregistra gratuit sistemul de plată a taxelor şi impozitelor, ca să-şi încurajeze contribuabilii să-i plătească dările simplu şi fără efort – ei bine, site-ul acesta are, în continuare, un număr mult prea mic de înrolări – abia 73 de primării în sistem. Lista întreagă, aici, folosiţi Ctrl+F ca să vă căutaţi propria primărie – e mai bine ca în 2012 şi puţin mai bine ca anul trecut, dar e încă departe de obiectivul de a include toate cele trei mii şi ceva de localităţi din România.

Cât despre cei înrolaţi în ghişeul.ro – a apărut şi un soi de competiţie între primării pentru colectarea unei proporţii cât mai mari: citesc că Sectorul 3 e pe primul loc la nivel naţional în topul oraşelor care încasează taxe şi impozite online (de altfel, la sfârşitul anului trecut apăruseră prin intersecţiile din sectorul 3 panouri outdoor care încurajau înscrierea cetăţenilor în ghişeul.ro şi plata on-line a dărilor. Bravo iniţiatorului, oricine o fi fost). Iar “valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu cardul în România a crescut anul trecut cu 36%, la 133 milioane lei, susţinută de tranzacţiile la POS (+38%), potrivit datelor raportate de băncile din România membre ale Visa Europe. (sursa)

shutterstock_134603510

În altă ordine de idei, o premieră de senzaţie în România, pe care probabil că aţi observat-o şi voi, dacă aţi trecut recent printr-un mall: au apărut puncte de plată a taxelor şi impozitelor locale în mall-uri. Gândul.info publică o listă de locuri din Bucureşti unde-ţi poţi folosi cardul ca să-ţi achiţi obligaţiile. Mai sunt şi în ţară asemenea locaţii, în centrele comerciale ale marilor oraşe. Plata taxelor şi impozitelor locale se face cu orice tip de card bancar, cu ajutorul aceluiaşi sistem informatic disponibil şi la administraţiile fiscale . Iar contribuabilii pot afla exact atât sumele de plată cât şi eventualele restanţe, pe care le pot plăti parţial sau integral.

Ei bine, aşa ceva ar fi fost totalmente de neimaginat în urmă cu câţiva ani. Eu mă bucur de schimbare. Îmi arată că autorităţile locale încep să fie cu adevărat interesate de colectarea taxelor de la contribuabili şi că le oferă acestora posibilitatea de a plăti în condiţii de confort – pentru că, veţi fi de acord cu mine, este cu totul aberant să te calci în picioare la cozi interminabile ca să dai bani statului, aşa cum încă se mai întâmplă pe la ghişeele DTIL de prin primării (aşteptăm, în această perioadă, clasicele reportaje tv indignate despre oameni leşinaţi la plata impozitelor).

_____________
Ilustraţie: Shutterstock

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. E un progres intr-adevar. Multe primarii au propria aplicatie online de plata a taxelor locale, de asta nu s-au mai inscris pe ghiseul.ro.

  Thumb up 0
 2. Inrolarea in ghiseul.ro era moca, dar parca visa/mastercard au comisioane ptr primarii…

  Thumb up 0
 3. E într-adevăr un pas înainte faptul că instituțiile încep să devină mai eficiente, măcar prin mijloacele de colectare dacă nu prin mecanismele de verificare a colectării. Totuși, prin natura profesiei mele, tot mi se pare stupid că trebuie să depun o cerere pentru a avea un cont pe ghiseul.ro: CNP + nr. rol (și opțional o serie de buletin) erau suficiente pentru crearea unui cont unic, la care ar fi fost greu să aibă acces o persoană fără actele tale; ca și cum în România ar fi mulți oameni care ar vrea să plătească taxele în locul tău… ;)

  Thumb up 0
 4. Am avut ocazia să discut cu câteva persoane care au rude ce lucrează în primării. Teoria generală e că rămân niște oameni fără serviciu dacă se trece încasarea pe ghiseul.ro, adică tănțițele alea de la ghișeul decupat în sticlă. Unii primari cică mai dau dispoziție să se treacă pe ghiseul.ro, dar ăia de dedesubt încep să-i convingă că e greu, că nu se poate – mai ales șefii de la taxe, care se tem că dacă pierd oamenii, pierd și ei funcția. Și cum nici primarii nu-s mari fani ai ideii de plata online, totul moare încet și sigur.

  Thumb up 0
 5. Wow, nu mai stam la cozi ca vitele sa ne platim taxele catre un stat retardat?! Parca parca mai avem putin si intram in secolul XX!

  Thumb up 0
 6. Din pacate localitatea in care locuiesc nu este in ghiseul.ro! Am speranta ca va fi introdusa sau afiliata. Ce ar trebui sa facem noi, contribuabilii, pentru a fi introdusa in acest program? Din fericire se poate plati, in cazul meu, prin Internet banking-ul de la BCR. Eun inceput!

  Thumb up 0