Statul vrea să se facă stăpân pe banii contributorilor la Pilonul II

Sub pretextul fals al îndeplinirii cerințelor din PNRR, puterea plănuiește schimbarea legislației în privința Pilonului II, astfel încât banii investiți să nu mai poată fi retrași decât eșalonat, pe o durată ce depășește semnificativ speranța medie de viață a contributorilor.

Nu știu cum se face, dar de fiecare dată când ajunge PSD la guvernare, am senzația că mi-a intrat în casă un fals inspector de la gaze sau curent, care, pasămite, verifică dacă nu-i vreo stricăciune pe undeva în timp ce face ochișorii roată să vadă dacă nu-i ceva de șparlit.

Poate e doar o coincidență. Poate.

Citesc că guvernul ar vrea să schimbe regulile de retragere a banilor din Pilonul II de pensii, astfel încât beneficiarii să nu mai poată lua toți banii deodată, dacă vor, ci doar eșalonat, lunar, pe o durată de 12 ani.

Cu alte cuvinte, statul ar vrea ca, în țara în care oamenii mai trăiesc, în medie, numai 9 ani după pensionare, aceștia să nu-și poată recupera propriii bani, propria investiție, decât după 12. Propriii bani pentru că, spre deosebire de contribuția la Sistemul Public de Pensii, care este, de fapt, doar o redistribuire a banilor angajaților către pensionarii actuali, sumele plătite la Pilonul II sunt și rămân proprietatea contributorilor, cu tot cu randamentul aferent (care, de altfel, e foarte bun, undeva la 8% ca medie anuală de la lansareA din 2008), că de aceea pot fi lăsați și moștenire urmașilor, la o adică. Așadar, sunt chiar curios să văd cum va justifica guvernul faptul că se face stăpân peste banii cetățenilor și le va interzice să-i cheltuiască cum vor, când vor.

Acum, banii acumulați la Pilonul II pot fi retrași fie deodată, în momentul pensionării, fie eșalonat pe 5 ani, dacă așa alege investitorul. Dar ASF și Ministerul Muncii, care e condus acum, în guvernarea PSD-PNL, de un pupil al dnei Olguța, ar vrea să anuleze această posibilitate (vă reamintesc că PSD a bălit masiv la cele aproape 10 miliarde de euro acumulate la Pilonul II, în vremea guvernării Dragnea; partidul a dus atunci o campanie îngrozitoare împotriva Pilonului II, pe care l-ar fi vrut practic naționalizat).

Iar Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor Fondurilor de Pensii (APAPR), consideră că posibilitatea retragerii integrale este „o excepție care a ținut cont și de faptul că vechimea mică a celor care au beneficiat de retrageri a făcut ca sumele să fie mai degrabă mici și să nu justifice plăți eșalonate pe termene lungi de timp.”

N-am nicio îndoială că administratorilor (și poate și contributorilor, de ce nu) le-ar conveni să țină fondurile respective cât mai mult, dar soluția pentru asta nu e să interzici retragerile, ci să oferi investitorilor bonusuri dacă aleg să-și mențină depunerile și după scadență. Altfel, e abuz administrativ și, cred, și abuz constituțional.

Mai grav, guvernul pare să plănuiască mascarea acestei golănii sub pretextul obligațiilor din PNRR, adică a „intrării în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II”.

Doar că, evident, „restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF și Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să și le asume, nu să invoce PNRR”, a declarat pentru HotNews Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene și cel care a gestionat Planul Național de redresare și Reziliență (PNRR).

Sunt aproape 8 milioane de participanți înregistrați la fondurile de pensii ce fac parte din Pilonul II, iar sumele administrate de acestea se apropie de 90 de miliarde de lei. O prăjitură foarte atractivă pentru unii.

Articol din categoria: ACTUALITATE

33 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Asta e exact ca in meme-urile acelea cu „my stuff, our stuff”: https://images.app.goo.gl/jePm1buRquAfAmpWA

  2
  0
 2. #2 Comentariu nou

  Sa nu uitam ca atunci cand a fost initiata aceasta lege a Pilonului II, ea a fost gandita ca o pensie pe care oamenii sa o primeasca toata viata, in paralel cu pensia de la stat. Doar ca Guvernul a ramas dator cu completarea legii si cu stabilirea plafoanelor care sa faca functional acest principiu ( care sa fie pensia minima si cat sa fie fondul minim pe care sa.l aiba individul in cont ).
  In acest context dl. Radu Craciun are dreptate cand numeste retragerea sumei totale o exceptie. Sa ne gandim ca dupa cei 9 ani ai terminat banii si mai ai de trait inca 15 ani. Din ce vei trai ?!

  13
  36
  • #3 Comentariu nou

   Te privește din ce vei trăi

   0
   0
  • #4 Comentariu nou

   @Geta: dar daca mori dupa 3 ani si nu apuci sa primesti nici 10% din ce ai contribuit?
   ideea ta, asta cu „dupa cei 9 ani ai terminat banii si mai ai de trait inca 15 ani” tine de educatia financiara al fiecaruia si NU este treaba TA ce face fiecare cu banii lui.

   0
   0
  • #5 Comentariu nou

   Dna. Geta fiecare sa faca ce vrea cu banii lui…sa ai optiuni..de ce sa decida altii ce fac eu cu banii mei…ii scot, ii las la dospit sau ce vreau…cine poate cuantifica cati ani mai are de trait cineva

   0
   0
 3. #6 Comentariu nou

  Nu e de mirare, socialistii (de pretutindeni) doar asta stiu, sa jupoaie si sa redistribuie ! Am o singura obiectie, la afirmatia ca romanii traiesc, in medie, ‘numai 9 ani dupa pensionare” dar folositi ca argument o statistica privind speranta de viata la nastere. Ideea e ca la varsta pensionarii (65 ani), speranta de viata e undeva peste 80 de ani!

  6
  20
 4. o opinie nepopulara, retragerea banilor esalonat ca doar de aia e pensie, e o idee buna chiar daca 12 ani pare mult. sa ne gandim ca o sa avem din ce traii si apoi la cei 12 ani.

  3
  27
  • De acord, dar cred ca ai dreptul sa alegi tu ce vrei sa faci cu banii tai, nu statul.

   0
   0
  • #9 Comentariu nou

   E musai sa aleg eu ce fac cu banii, in functie de situatia mea personala.
   Poate vreau sa ma plimb 3 ani dupa ce ies la pensie si abia dupa aia sa stau sa vegetez – vreau sa pot alege rambursarea in 3 ani 🙂

   0
   0
 5. #10 Comentariu nou

  Aici e explicatia „PSD a bălit masiv la cele aproape 10 miliarde de euro acumulate la Pilonul II”. Cu banii astia se pot plati o gramada de pensii speciale, se poate fura din ei consistent, si reprezinta o atractie mare pentru cei care vor sa puna mana pe ei.

  BTW, „să nu-și poată recupera proprii bani, propria investiție, decât după 12 [ani]” -> de fapt pe o perioada de 12 ani, nu dupa 12. Propunerea sa-i iei esalonat nu e gresita, in mod normal Pilonul II (si III, de altfel) ar trebui sa reprezinte o componenta a pensiei, nu un bonus de final de cariera. Altfel, pensia de stat (Pilon I) n-o sa fie suficient de mare ca sa asigure un standard de viata rezonabil, indiferent de salariul pe care l-a avut fiecare.

  12
  4
  • #11 Comentariu nou

   Pilonul III poate fi ce vrei tu sa fie. Acei bani sunt deja impozitati, statul nu poate decide ce si cum faci tu cu ei, cum ii retragi etc. De fapt aici e singura parghie constitutionala a statului asupra banilor din pilonul II: impozitarea lor.

   0
   0
 6. #12 Comentariu nou

  Dacă nu cade la CCR o astfel de prevedere, personal o să caut să atac la CJUE chestia

  27
  1
 7. #14 Comentariu nou

  Barbatii au o perioada de „mancat” pensie la jumatate fata de femei. Punem 8 ani la barbati si 15 la femei? Ajustam si daca se iese inainte de termen? Ce facem in cazul mortii inainte de primirea ultimei pensii de la Pilonul 2? Sigur pot fi puse mult mai multe intrebari legitime.

  Ce sunt de acord e ca vorbim de pensie si nu e normal ca toti banii sa fie dati exact in momentul iesirii. De acord ca sunt banii oamenilor, dar si la Pilonul 3 primesti banii in functie de cum ai semnat contractul. In cazul Pilonului 2 statul a amanat definirea conditiilor, ceea ce binenteles nu a fost corect, dar faptul e consumat. Pilonul 2 a fost gandit sa ne asigure o pensie suplimentara, pt ca e clar ca Pilonul 1 va ajunge in curand la o pensie minima, indiferent de cat ai platit.

  Pe mine nu ma deranjeaza plata esalonata (pe 12, 15 … 20 de ani), atata timp cat:
  – soldul imi este recalculat lunar , pentru ca banii ramasi la investitor produc in continuare
  – daca mor inainte de finalizarea platilor, soldul ramas este mostenit (sper sa nu apara cazuri de crime in familie, pentru preluarea banilor – poate solutia ca sa dispara „tentatia” ar fi ca platile sa ramana conform graficului, dar impartite intre mostenitori, conform legii)

  Discutia este foarte serioasa, mult peste capacitatea majoritatii politicienilor din parlament si-mi e frica ca vom avea o solutie proasta, trantita la gramada, in stilul binecunoscut .

  14
  0
 8. #15 Comentariu nou

  NB la o greseala care pare facuta din graba: “propriu” plural articulat se scrie cu 3 de “i”, adica “propriii bani” (unul din radacina, al doilea de la plural si ar treilea e articolul hotarat).

  5
  3
 9. #17 Comentariu nou

  Dl Petreanu, orice suma acumulată în pilonul 2 sau 3 în momentul în care dispare contribuabilul, suma intra la masă succesorală și ajung la familia decedatului, nu ajung niciodată la stat.
  Cu privire la eșalonarea pe mai mulți ani decât 5 cât este astăzi mi se pare o idee bună deoarece unii au o valoare de cont mare și așa își pot asigura un venit suplimentar pe o durată mai îndelungată și așa se poate evita și impozitarea sumelor peste 2000 lei cum este astăzi.
  Așa că aș zice să dați toate informațiile nu doar să sugerați ca acești bani vor ajunge la stat prin intervenția nu știu ce partid.
  Oricum pensiile private sunt de viitor pentru că statul nu va mai putea să susțină nivelul actual de pensii pentru mai mult de 10 ani

  1
  13
  • Nu scrie nicaieri ca banii ajung la stat, faceti minimul efort sa cititi articolul inainta sa scrieti: “sumele plătite la Pilonul II sunt și rămân proprietatea contributorilor, cu tot cu randamentul aferent (care, de altfel, e foarte bun, undeva la 8% ca medie anuală de la lansareA din 2008), că de aceea pot fi lăsați și moștenire urmașilor, la o adică.”

   Ca o fi mai bine sau mai rau ca sumele sa fie extrase lunar, asta cred ca trebuie sa decida fiecare pentru sine, nu partidul.

   Acum ni se serveste gogoasa ca “la nevoie, in anumite situatii”, contributorii vor putea scoate toata suma, “cu justificare adecvata” – ca exact asta ne dorim, sa facem dosare justificative cu hârtoage ca sa ne dea statul banii inapoi. Frumos!

   0
   0
  • #19 Comentariu nou

   @Toto
   Hmmm!
   Pai daca îți amintești bine…
   Inainte de a se gândi la esalonare aleșii PSD-isti s-au gândit la naționalizare.
   Asta înseamnă că este bine ca oamenii să nu risipească agoniseala pentru că oricând ar putea interveni o naționalizare.
   Logic?

   0
   0
 10. #20 Comentariu nou

  Din rau in mai rau… Recent am vazut in articol cum politia omoara copiii pe strada… Si tragedia e, pe langa faptul ca un copil a murit… e ca nu se va intampla nimic cu vinovatul. Tocmai in modul asta te poate afecta politica atunci cand decizi sa nu te implici… atunci cand nu mergi la vot… Buna comparatia pe care ai facut-o cu ala de verifica ibstalatia si psd… mai nou si pnl…

  8
  1
 11. #21 Comentariu nou

  […oamenii mai trăiesc, în medie, numai 9 ani după pensionare…]

  Gresit: speranta de viata de 74 de ani nu inseamna ca toate lumea moare la 74 de ani.
  Daca se ajusteaza pentru mortalitatea infantila si de tinerete (accidente auto sau de parasuta, violenta etc.) probabil ca cine a a ajuns la 65 de ani are 80% sanse sa faca si 80.

  3
  5
 12. #22 Comentariu nou

  Ce mi se pare suspect și lipsit de moralitate, este pozitia lui Radu Craciun.
  Adica noi avem incredere intr-un ,,jmecher” sa ne administreze banii, iar el se aliaza cu alt’ ,,jmecher”(statul) si cauta soluții ,,legale” ca să ne fure banii!
  Trebuie o lege ca acei bani sa devină intangibili pt. acești politicieni puși doar pe hoții,pnl-psd-udmr, aceiasi poliricieni care matesc lunar salrii, pensii si alte sinecuri speciale.

  9
  2
 13. #23 Comentariu nou

  Statul este deja stapan pe cel putin 60 % din pilonul II datorita bancilor care au investit banii in chestii ce depind de statul roman, obligatiuni sau companii de stat. Recomand sa intrati pe economie101.ro, omul e economist si are o serie de mai multe articole pe acest subiect. De asemenea randamentul respectiv in realitate e mult mai mic. PS. articolele sunt intr-adevar mai vechi dar datele nu s-au modificat foarte mult intre timp.

  economie101.ro/fonduri-pensii/

  economie101.ro/cat-mari-sunt-castigurile-pensia-pilon-ii/

  1
  2
  • Nup. E ca si cum ai spune ca nimeni nu-i stapan pe banii lui, deoarece banii, fizic, sunt proprietatea BNR (d-aia se si pedepseste distrugerea lor).

   0
   0
  • #25 Comentariu nou

   Asta e! Tu ai descifrat durerea acestor jigodii etatiste . Nu au reușit naționalizare pilonului cu Drahnea, acum țin cu ghearele de bani : sunt ai voștri, dar nu vi – i dau când vreți voi!

   0
   0
 14. #26 Comentariu nou

  Putem sa vedem și noi documentul oficial din care ați tras aceasta concluzie ?

  1
  2
 15. #28 Comentariu nou

  Din ce am citit eu, s-a facut lobby serios de catre fondurile de asigurari motivand ca atunci cand vor veni scadentele drecreteilor, daca acesti vor dori plata integrala, ar afecta lichidatile fondurilor si sustenabilitatea sistemului. Ca asta se face cu acordul politicului si ASFului total adevarat.
  O alta discutie ar fi faptul ca mostenirea contului nu se face prin virament in conturile urmasilor decat daca sunt minori. Daca sunt majori, suma este virata in pilonul II al urmasilor. Deci se mosteneste scriptic, in mod real fiind nevoie ca urmasii sa ajunga la randul lor la pensie. Deci comisioane long time…
  Cine isi imagineaza ca administratorii nu isi vad interesul cand se schimba legislatia ce cel putin naiv.

  6
  0
 16. #29 Comentariu nou

  Ca sa fim corecti: statul inainte de 2008 colecta o suma de bani pentru pensie. Apoi au venit cu ideea pilonului II si Pilonului III. Din banii pe care ii colecta, statul a renuntat la o parte din bani, la inceput mai putin, urmand ca procentul sa cresca in timp, si i-a dat spre adiministrare unor societati private. Deci la pilonul 2, statul a cedat din bani, pentru a rezolva problema in viitor, dar creand o problema in prezent : deficit la pilonul 1. O discutie despre pensii, pilonul 2 pilonul 3 trebuie sa avem in societate si la unele intrebari trebuie sa se raspunda : de ce pilonul 3 are comisioane de administrare de pana la 5% in timp de pilonul 2 are max 3% comisioane. Faceti un calcul simplu ce inseamna pentru 40 de ani de contributie comision de 5% si comision de 3%. Intr-un fond administrat cu 3% for fi aproape dublul banilor decat in unul administrat cu un comision de 5%. Power of compound interest!

  1
  1
 17. Tot vor ei sa facă de ceva vreme golanii cu pilonul 2…parcă e și păcat dacă tot sunt atâția bani strânși sa nu ii fure.

  0
  0
 18. #31 Comentariu nou

  Cand amaderat pentru Pilonul II, nu mi-a zis nimeni ca-mi trimite banii pe lumea cealalta! Bine-ar fi ca o asemenea ideea mizerabila si o gandire ca cea a dumneavoastra, sa dispara !
  De unde ai tras d-ta concluzia ,ca romanul mai traieste 9+15 ani dupa pensionare, in conditiile in care ,cu totii ne carăm in primii 10 ?
  Fascisti , asta sunteti cu totii !

  0
  0
 19. #32 Comentariu nou

  Păi le curg balele după banii ăștia pentru că nu mai au de unde să umfle pensiile speciale ( 20 % acum la magistrați , că merită ,Nu⁉️doar se pensionează de la 40 de ani?????).Nu mai vorbim de polițiști și militari ( care reprezintă 90%) . Așa că vor să ia banii altora cu japcă , pe ideea că oricum nu mai ajung să mai apuce să mănânce o pensie în România.Trebuie să fii cel puțin credul să crezi că unul care a muncit toată viața la privat ( nu a stat la stat) are șanse prea mari să ajungă la 70 de ani ca să ia o pensie ( că asta v-a fii vârsta de pensionare cât de curând).

  2
  0
 20. #33 Comentariu nou

  De acord cu articolul. Trebui sa existe posibilitatea ca banii din pilonul 2 sa poata fi primiti toti odata.
  Dar ar trebui sa existe si conditii de genul, daca ii primesti toti odata si ii nenorocesti prin varii cheltuieli intr-un an sa zicem si pensia pilon 1 care o primesti dupa este prea mica sa iti ajunga sa traiesti.
  Ar trebui sa fie strict problema ta cum mori de foame si nu a statului.

  Nu este deloc sustenabil sa avem cine stie cati oameni care pierd toti banii la pacanele si dupaia urla ca au pensie mizera (ce a mai ramas pilon 1) si ca ei nu pot sa traiasca asa, si trebuie ajutati tot din visteria statului dupa.

  1
  1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.