Colectiv: 4 ani și de la capăt

Este iar 30 octombrie și iată că au trecut deja 4 ani peste România noastră.

În acești ani, am aflat că, dacă-ți ignori România, ea ajunge fie să te alunge, fie să te ucidă.

Cam așa:

“Statul român a devenit o boală, o infecţie care-şi ucide cetăţenii (…) statul nu mai e capabil nici măcar de acțiuni elementare pentru apărarea și salvarea cetățenilor. Supravieţuitorii unui accident aviatic mor de frig pentru că toate structurile de securitate ale României nu sunt în stare să-i localizeze în timp ce vorbesc la telefon cu ei. Supravieţuitorii unui alt accident aviatic mor de frig într-un lac pentru că salvatorii n-au o barcă cu motor care să şi funcţioneze. Zeci de oameni sunt arși într-un club care funcționa bine-mersi de ani de zile în ciuda oricăror reglementări legale, în buricul capitalei României. (…)

Politicienii care au deturnat această ţară dau de pomană la două mari categorii, ca să câştige şi să-şi menţină puterea: la săraci şi la servicii (…)

Noi trebuie să ne întrebăm: cât de mare e vina fiecăruia dintre noi pentru tragedia în care se cufundă România? Câte din tăcerile noastre, cât din lenea şi comoditatea noastră a dus la metastazarea corupţiei?” – Statul român a devenit o boală, 2 noiembrie 2015.


“Tragedia de la Colectiv a fost şocul care a arătat tuturor acestor tineri scârbiţi de politică şi destul de pasivi în viaţa cetăţii că, pur şi simplu, nu pot trăi în afara societăţii, angelic izolaţi, cumva, de corupţia generală.

Ideea că te poţi duce vineri seara la un concert oarecare, unde să mori ars de viu din cauza corupţiei unor funcţionari, este cutremurătoare şi ceva ce nimeni nu şi-a imaginat că ar fi, totuşi, posibil. “Puteam fi eu acolo” este constatarea cel mai des întâlnită zilele acestea, iar ea a activat cel mai puternic instinct omenesc: instinctul de supravieţuire.

Să te simţi furat, asta e jignitor, să te ştii minţit, asta e umilitor, dar când te simţi în pericol de moarte din pricina corupţiei, asta e ceva foarte dur, peste care nu mai poţi trece.” – Tragedia din clubul Colectiv a activat instinctul de supravieţuire al unei întregi generaţii, 4 noiembrie 2015.


“România rămâne ţara formelor fără fond, aşa cum perfect a descris-o Titu Maiorescu acum mai bine de un secol, blocată într-o nesfârşită tranziţie. Disimularea e boala cronică şi generalizată a societăţii noastre. ISU se preface că se ocupă de prevenţie, sistemul universitar dă doctorate pe plagiate, sistemul judiciar eliberează condamnaţi care s-au prefăcut c-au scris cărţi, parlamentul se preface că-i preocupat de interesul naţional, biserica, de sufletele credincioşilor şi fiecare dintre noi, într-o anumită măsură, că ne interesează altceva decât propria supravieţuire.” – România rămâne țara formelor fără fond, 15 decembrie 2015.


“Pe scenă, producătorul filmului, Mişu Predescu, învârte microfonul în mâini, căutându-şi cuvintele. “Noi am făcut propunerea către Discovery… am vrut să strângem mărturii despre această tragedie… să spunem tuturor povestea…” I se frânge glasul când vorbeşte despre mărturiile supravieţuitorilor. Pe multe nu le-a putut introduce în documentar. “Sunt prea dure”, şopteşte în microfon.

“După ce am încheiat filmările, l-am întrebat pe unul dintre supravieţuitori ce face acum, cum e viaţa lui. Stau în casă, mi-a zis. Cum, nu ieşi pe nicăieri, nu te vezi cu nimeni? Nu, pentru că pe mine nu mă mai sună nimeni; toţi prietenii mei au murit la Colectiv, mi-a răspuns.”“Dezastrul din Colectiv” – un film tulburător, 4 martie 2016.


“Unul din două decese întâmplate în spitalele din România este evitabil.

Unul. Din. Două.

Până la Colectiv, sistemul medical românesc era perceput ca ineficient, subfinanțat, birocratizat, politizat. Doar.

După șocul morților în serie în rândul răniților din Colectiv, după anchetele echipei lui Tolo privind minimalizarea infecțiilor nosocomiale și după dezvăluirile teribile referitoare la diluarea dezinfectanilor din spitale, sistemul medical românesc provoacă o nouă reacție: frica. Frica de moarte.” – Votează pentru sănătate, 12 octombrie 2016.


“Important e să înţelegem – şi să nu uităm – de ce dezastrul Colectiv a produs o revoltă uriașă în societatea noastră: pentru că a reprezentat nu doar un accident catastrofal, ci mai ales o radiografie cumplită a tot ceea ce nu merge și a tot ceea ce e putred în societatea noastră.

Colectiv nu a fost o întâmplare. A fost un efect.

Știți care e adevărul? Adevărul este că, la lumina trupurilor care au ars în noaptea de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, am putut vedea cu toții cât de defectă este România, iar asta ne-a umplut de groază, de revoltă, de tristețe şi de dorinţă de schimbare pe mulți dintre noi.” – Efectul Colectiv, 30 octombrie 2017.


“Ne tot întrebăm ce s-a schimbat la trei ani de la Colectiv. Așa e omul, e condamnat să facă bilanțuri, mai ales după o traumă.

Ce să se fi schimbat? Spuneți voi dacă vi se pare că e ceva mai bine acum. Au dispărut minciuna, hoția? Că astea i-au ucis pe supraviețuitorii incendiului, de fapt. Minciuna că sistemul românesc de sănătate poate trata asemenea răni.

(…) sâmbătă, când m-am dus în vizită la maică-mea, m-am oprit să iau flori de la o bătrână pe care am întâlnit-o umblând pe stradă cu niște crizanteme în spate, iar bătrâna a început să plângă când am întrebat-o cum îi merge: “mi-a murit moșul”, a suspinat. Dar ce s-a întâmplat? am întrebat-o. “S-a operat de buric – mi-a zis, adică de hernie – la Sf. Ioan și a luat un microb d-ăla, și a murit moșul meu…” Mi-au dat lacrimile simțindu-i dorul și suferința…

Ce s-a schimbat, spuneți voi?” – Colectiv, după 3 ani: chiar mai mințiți, chiar mai hoțiți, 30 octombrie 2018.


“Nu știu dacă ați văzut cele 20 de minute de filmare de la Colectiv. Ar trebui s-o faceți. Imaginile sunt dure dar, pe ansamblu, cu adevărat devastator este sentimentul de deznădejde pe care ți-l transmite filmarea respectivă. Știți ce înțelegi, după ce te uiți la imaginile acelea? Că în România suntem singuri, prieteni, singuri în fața a orice ne-ar putea răni, lovi, arde, ucide în România. Știți ce arată filmarea? Că oamenii pe care-i plătim să se pregătească și să se organizeze pentru a răspunde profesionist, ordonat, coerent la dezastre sunt o adunătură de indivizi haotici, confuzi, care se dau cap în cap la propriu și n-au nicio idee despre ce trebuie să facă atunci când vine momentul.

Dar, mult mai grav, istoria acestui film arată că aceste structuri nu au capacitatea să învețe organizat din greșelile pe care le fac. Prin urmare, ele nu pot evolua și rămân incompetente.” – E timpul să plecați, dle Arafat. De mai mult timp. 25 octombrie 2019.


Ca să nu adormim la loc, să mai ascultăm o dată, și încă o dată, de câte ori va fi nevoie, semnalul nostru de trezire:

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. Ma intreb, tot mai des in ultima vreme, daca noi ca stat, Romania asa cum o stim azi -cu bunele si cu multele rele, va mai exista peste 100 ani. Pare ca tot ce se intampla in ultimii 50 ani este un rau care se perpetueaza, o miselie care ucide lent, o ignoranta la fel de criminala, in paralel cu RAUL intruchipat de clasa politica meschina, corupta profund sau interese geostrategice in care de cele mai multe ori castigam prea putin in raport cu ceea ce pierdem.

  Educatie, sanatate, justitie, infrastructura, coruptie, miselie, lichelism (vezi firea cu postarea pe fb si declaratie de la tv de ieri sau golanul si derbedeul de teodorovici cu marlanismul gretos de bisnitar libidinos), prostie, ignoranta, agresivitate, individualism…

  Ne retragem incet, incet in noi, in bulele noastre iluzorii nutrind speranta sa nu ne loveasca si pe noi nesansa de a interactiona cu statul roman…

  In toata aceasta mocirla apar si rezista cateva mici miracole care intretin speranta…dar parca e prea putin, pare ca am ramas prea putini, din ce in ce mai putini…oamenii obisnuiti reactioneaza cu surpindrere, aproape socati, cand vad in jurul lor oameni care fac gesturi marunte, gratuite, benevole de bunatate si blandete…suntem ca o ceata de caini abuzati si traumatizati, speriati cand cineva ne spuneo vorba buna si vrea sa ne mangaie…

  Oare atat de mult timp de abuzuri, de minciuna, hotie, faradelegi, spoiala stridenta, au reusit sa ne altereze pana la un punct critic spiritul de natiune?

  Thumb up 9
 2. Din păcate au murit degeaba, după 4 guverne de tehnocrați și politice nu s-a schimbat absolut nimic, oricând poate izbucni un nou incendiu într-o spelunca din tara cu același deznodământ.

  Comentariu apreciat Thumb up 21
 3. #3

  E greu de acceptat dar nu pot sa ma abtin sa spun si de cei care au organizat spectacolul de cei care au dat cu artificii aiurea ca nu a fost ala singurul spectacol in sala aia. Atunci a fost ghinionul ca a dat unu cu artificii nesupravegheate si organizatorii n-au avut cu ce sa stinga desi s-a propagat extrem de repede si deja era panica fum etc. Adica tot netu si toate tv arata cu degetul acuza burtierele sunt pline de IGSU Arafat si restul echipelor care n-ar fi avut de lucru daca primii stiau ce fac si erau mai precauti. Cine se uita la stiri si citeste FB sau alte saituri are impresia ca IGSU a fost cauza pentru care au murit atatia oameni. Oare?

  Comentariu apreciat Thumb up 17
  • Cred ca in alta tara cu apa calda permanenta supravietuiau mult mai multi. Despre asta e vorba.

   Thumb up 0
  • Ai uitat de prima declaratie a bor…
   Daca…daca.. daca….

   Thumb up 0
  • E greu de facut comparații în incendiul din clubul the station din Rhode Island, extrem de asemănător cu ce s-a întâmplat la colectiv, au murit 100 de tineri deși acolo pompierii au intervenit prompt in câteva minute, se găsește filmarea completa a incendiului făcută de cineva care a fost la concert și a reușit să iasă la timp din club.
   Au partea lor de vina toate autoritățile implicate însă cauza principala a incendiului care a dus la decesul a 64 de tineri a fost neglijenta criminală a patronilor și a organizatorilor concertului, iar după 4 ani nu avem nici macar o prima decizie în instanță deși nu vad ce ar fi atât de complicat de instrumentat și judecat în acest caz.

   Thumb up 0
  • Controversa asta e legata de interventia echipajelor IGSU. Incendiul era stins cand au ajuns acolo.